Meglepetés Kártyák az OTP Banktól

2002.07.25. 09:48 | Hírek
Vélhetően meglepi a piacot a tegnap indult OTP Meglepetés kártya, mellyel egy újabb szakasz kezdődött a hazai bankkártyatörténelemben. Magyarország első prepaid bankkártyája alacsony fix díj ellenében tetszőleges összeggel feltöltve elajándékozható vagy saját használatra is kiváltható, s lényeges különbség az eddigiekhez képest, hogy a (megajándékozott) kártyabirtokos tranzakciós díj nélkül vásárolhat és vehet fel vele készpénzt itthon és bárhol a világban. A kártyahasználatot semmilyen egyéb díj nem terheli.

Az OTP Bank 2002. július 24-én elindította a MasterCard kártyatársaság nemrég kialakított Maestro prepaid konstrukcióját, s ezzel új bankkártyatípust vezet be a magyar piacra.
A konstrukció lényege, hogy egy egyszer feltölthető bankkártyát az előre kifizetett fix díj ellenében a lejáratig használhat a kártya birtokosa mindenféle díj, jutalék és költség nélkül. Az előre fizetett, egyszeri fix díj a feltölteni kívánt (tetszőleges) összegtől függ. 25.000 Ft-ig történt feltöltés esetén 1.200 Ft, afelett 50.000 Ft-ig 1.500 Ft fizetendő. 50.000 Ft feletti feltöltés esetén a fix díj 2.000 Ft, 75.000 Ft felett pedig (legfeljebb 250.000 Ft-ig) 2.500 Ft fizetendő.
A kártyabirtokos a feltöltött összeget tetszőleges számú belföldi vagy külföldi készpénzfelvételi vagy vásárlási tranzakcióval további díj fizetése nélkül elköltheti a kártya két éves érvényességi ideje alatt.
A kártyabirtokosnak nem kell feltétlenül egyeznie az igénylő személyével, így ez egy kitűnő és korszerű eszköz ajándékozásra, hiszen a feltöltött összegből az ajándékozott bármely Maestro ponton vásárolhat vagy bármelyik ATM-ben díjmentesen pénzt vehet fel itthon és külföldön. A kártya nem használható bankfióki POS terminálokon és a postákon, beleértve az OTP Bank bankfióki termináljait is.
Az OTP Bank kezdetben három kártyagrafikával jelent meg, mely közül az igénylő választhat. Elsősorban az ajándékozásra szánva ezt a kártyát az első két grafika a születésnapra és az esküvőre vonatkozik, a harmadik grafika pedig egy általános ajándékozásra szól. A bank a későbbiekben tervezi egyéb, ünnepekre vagy eseményekre szóló kártyagrafika megjelentetését is.

További részletek erről a hírről:

Amennyiben a bankkártya összege az érvényességi időn belül az 1.000 Ft-os maradványösszeg alá esik, az egyenleg felvehető bármely OTP fiókban és ezzel a kártya megszűnik. Amennyiben a kártya lejáratakor még van pénz a kártyán, a kártyabirtokos bármelyik OTP Bank fiókban felveheti a teljes összeget. Amennyiben nem teszi meg, az OTP Bank havi 190 forintos díjjal kezdi megterhelni a kártyát, melynek egyenlege így fogyni kezd. A kártyabirtokos persze eközben is felveheti a mindenkori egyenleget, de ha nem teszi, a számlán lévő pénz lassan elfogy.
Aki ilyen kártyát szeretne saját magának vagy másnak igényelni, be kell fáradnia egy tetszőleges OTP fiókba. Az összeg befizetése mellett igazolnia kell magát személyazonosító irattal, melyből alapadatait rögzítik (név, lakcím, személyazonosító irat száma, telefonszám). Ha saját magának kérte a kártyát, akkor ezekkel az adatokkal lesz rögzítve a kártya. A kártyaigénylő csak 18 év feletti lehet, de a kártyabirtokos lehet kiskorú is, ebben az esetben legfeljebb 100.000 Ft-ra tölthető fel a bankkártya.
A kártya egyébként egyedi tervezésű, ajándék formájú színesen nyomott borítékban van a PIN borítékkal együtt, de ha valaki kap ilyen kártyát ajándékba (azaz a kártyaigénylő nem azonos a kártyabirtokossal), szintén igazolnia kell magát a fenti dokumentumokkal egy OTP fiókban (ez esetben persze már semmit sem kell befizetni) és a kártya csak ezt követően használható. Az élesítést követően a bankkártya azonnal alkalmas vásárlásra vagy készpénzfelvételre. A kártya előlapján a megszemélyesítést követően sem szerepel név, csak a kártyaszám és a lejárati idő. A kártyabirtokosnak az átvételkor a hátoldali aláíráscsíkot alá kell írnia és persze ekkor kapja meg a PIN kódot is.
A kártya 2 éves érvényességi ideje az igényléskor indul. Amennyiben a kártyabirtokos nem lesz azonos az igénylővel, a két éves idő alatt a kártyabirtokos bármikor élesítheti a kártyát.
A kártya használat közben vagy az érvényességi időt követően még letiltás után sem újítható meg és nem is tölthető fel (persze a lejárat után felvett egyenleggel a fix díj megfizetése ellenében új kártya igényelhető). A kártyabirtokos nem kap számlaszámot, így azzal nem indíthat számlával kapcsolatos műveletet (betétlekötés, átutalás, díjbeszedés, stb.) és nem fogadhat rajta átutalást sem. A kártyabirtokos nem kap számlakivonatot sem.
Az OTP bankjegy automatákban korlátozás nélkül és díjmentesen használhatók a már ismert szolgáltatások, azaz a PIN kód változtatás, a kártya egyenleg lekérdezés, vagy akár mobil egységkártya (Westel Domino, Pannon Praktikum, Bee) feltöltése.
Az OTPdirekt telefonos rendszere is használható a kártyával (lekérdezésre, telefonos azonosító kód cserére és kártyaletiltásra) és a Kártya HelpDesk is kiszolgálja az ügyfelet az ismert kék vagy a külföldi zöld számokon, amennyiben a telefonáló ismeri a kártyaszámát.
A külföldön végzett tranzakciók, valamint az OTP Bank által üzemeltetett euró töltésű ATM-ekben végzett tranzakciók árfolyama a tranzakció nemzetközi bankkártyás elszámolási számlán történő terhelésének napján a banknál érvényben lévő deviza eladási árfolyam.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó