Megjelent az MNB jelentése a 2006. I. félévi kártya üzletági visszaélésekről

2007.03.19. 11:00 | Hírek
Növekedett a kár értéke a kibocsátói üzletágban (tehát a kártyát kibocsátó bankokat vizsgálva), és még ennél is jobban az elfogadói üzletágban (tehát a kártyákat elfogadó bankokat vizsgálva) az előző évi hasonló adataihoz képest, ugyanakkor a károk aránya egyik esetben sem változott, növekedés csak a forgalommal arányosan történt. A jelentésből - mely hagyományosan Keszy-Harmath Zoltánné munkája - a visszaélések összetevőit és típusait is megismerhetjük.
 
A kibocsátói üzletágban felmerült kár értéke 135 millió forint volt a 2006-os év első felében, amely 30%-kal haladja meg a megelőző év azonos időszakában mért kárt. A felmerült kár értékének a kibocsátói forgalomhoz viszonyított aránya 0,0048%, amely gyakorlatilag azonos a megelőző év azonos időszakában mérttel (0,0042%).
A megelőző év azonos időszakához képest 80%-kal emelkedett a hamisított kártyákkal lebonyolított műveletekből eredő kár, a teljes kárösszegen belüli aránya 48%. Ebben szerepet játszik a chip migrációs folyamat tekintetében tapasztalható viszonylagos elmaradásunk; 2006 közepén a hazai kibocsátású kártyák egynegyede rendelkezett EMV chippel.
 
Az ellopott és elvesztett kártyákkal elkövetett visszaélések együttes értéke minimálisan emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, összes káron belüli aránya azonban még így is magas, 38%.
A levél/telefon/internet hálózatokon keresztüli kártyahasználathoz kapcsolódó kár viszonylag jól keretek között tartható virtuális kártyák kibocsátásával, valamint a biztonságos kártyahasználatot minden visszaélési kategóriában elősegítő SMS küldéssel. Aránya 5% volt a beszámolási időszakban. Figyelmet érdemel viszont ez a kategória, mert a levél/telefon/internet útján lebonyolított forgalomhoz mért százalékos visszaélési arány jelentősen meghaladja az üzletági átlagot, 0,1072% volt 2006 első felében.
A kibocsátói üzletágban a veszteség összesen 132 millió forint volt (45%-kal több, mint a tavalyi év első félévében), amelynek 40%-át a kibocsátó bankok írták le saját könyveikben, 46%-át ráterhelték kártyabirtokos ügyfeleikre, 14%-át pedig áthárították az elfogadó bankokra. A kártyabirtokosokra terhelt veszteségarány 2005-ben emelkedett jelentősen (35%-ról 48%-ra), 2006-ban minimális a csökkenés.
 
A kártya elfogadói üzletágban felmerült kár abszolút értékben 44%-kal magasabb a megelőző év azonos időszakában mértnél, 93 millió forint. A kár elfogadói forgalomhoz viszonyított aránya nem változott, 0,003% mind a 2005-ös, mind a 2006-os év első felében.
Több mint másfélszeresére emelkedett a hazai bankok elfogadói hálózatában, a hamisított kártyákkal lebonyolított műveletekből eredő kár értéke, az összes kárértéken belüli aránya 33%. További emelkedés várható ebben a visszaélési kategóriában, amennyiben nem gyorsul fel az EMV chip migrációs folyamat (2006 közepén, vagyis abban az időszakban, melyre a jelentés vonatkozik, a POS berendezések egyharmada fogadta el a chip kártyákat, ATM-ek közül egy sem - ez azóta változott). Az elvesztett, ellopott kártyákkal elkövetett károk együttes értéke nem változott a megelőző év első feléhez képest, arányuk a kárértéken belül 33%.
A kártya elfogadói üzletág veszteség - 52 millió forint – 49%-át a kibocsátókra, 26%-át a szerződött kereskedőikre terhelték a bankok, 25%-ot pedig saját könyveikben kényszerültek leírni. A megelőző év azonos időszakához képest százalékos arányát tekintve duplájára, értékben háromszorosára nőtt a kereskedőkre áthárított veszteség.
 
A jelentés teljes egészében a kapcsolódó linkek közt feltüntetett webcímen érhető el (PDF formátumban).
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó