Új lakossági számlacsomagok az OTP Banktól

2007.11.28. 11:00 | Hírek
A számlacsomagok dzsungelében épp eljött az ideje annak, hogy a piacvezető lakossági bank is lehetővé tegye ügyfeleinek a havi számlavezetési díjba foglalt átalánydíjas szolgáltatások kiterjesztését az eddigi egyetlen (és ezen az áron egyre kevésbé versenyképes) Elektronikus Számlacsomagról. A 4 új lakossági számlacsomag egyikében immár az eddigi havi csomagdíj feléért is kaphatunk csak internetes használatra alkalmas webkártyát. A várható nagyobb érdeklődés miatt a négy új számlacsomaggal a tőlünk ilyenkor megszokott részletességgel szolgálunk Olvasóinknak.
 
A Tempó számlacsomag azok számára ajánlott, akik komplex banki szolgáltatást kívánnak igénybe venni, a jövedelem jóváírások fogadásától és a közüzemi díjszámlák kiegyenlítésétől kezdve, a bankkártyával történő vásárláson és hitelfelvételi lehetőségen keresztül, a megtakarítások kezeléséig.
A Net számlacsomag a hagyományos folyószámla szolgáltatásokat és az elektronikus szolgáltatásokat egyesíti, és az eddigi havidíj feléért is elérhetővé teszi a webkártyát, mellyel a számlatulajdonos nagyobb biztonságban, a dombornyomású kártyáját mellőzve vásárolhat az interneten.
Az olcsó havidíjas Alap számlacsomag elsősorban azok számára ajánlott, akik jövedelem- vagy nyugdíjátutalás miatt, illetve kizárólag értékpapír háttérszámlaként nyitnak folyószámlát és azon minimális számlaforgalmat kívánnak bonyolítani.
Végül a negyedik új csomag, a Prémium számlacsomag komplex banki szolgáltatást biztosít azoknak, akik jelentősebb (3 millió forint feletti) megtakarítással rendelkeznek, és mindennapi pénzügyeiket az OTP Bank fiókjainak felkeresése nélkül, bankkártyával, illetve elektronikus úton kívánják intézni. Emellett a kedvezményes értékpapír számlavezetés és kedvezményes tőzsdei megbízások révén számos hazai és nemzetközi lehetőség közül választva állíthatja össze portfólióját a számlatulajdonos, és még azonnal felhasználható hitelkerettel is rendelkezhet.
A változással megújult a Junior számlakonstrukció is, de a változás csak a 2007. november 19-től számlát nyitó fiatalokra vonatkozik. Az eddig megszokott Junior konstrukció is tovább él, de újonnan már nem nyitható.
Az új számlacsomagokat és azok hátterét részletesebben a további részletek közt mutatjuk be.
 
További részletek:
 
ÍGY KEZDŐDÖTT...
 
Eleinte volt a Lakossági folyószámla, mely a korábbi, 41 évig uralkodó Átutalási betétszámlát váltotta le 1992. január elsején. Mivel a kilencvenes években még nem nagyon alkottak számlacsomagokat a bankok, az OTP Bank még közel 9 év múlva, 2000. december 4-én sem késett el Lakossági Elektronikus Számlacsomagjával, mely egy sor szolgáltatást havi átalánydíjban tartalmazott, igen borsos, 980 forintos havidíjért. Itt debütált a máig elérhető webkártya szolgáltatás, mely csak az interneten és csak a külön erre a célra biztosított fedezetig használható, ezáltal a kártyabirtokosnak nem szükséges a megszokott, dombornyomású plasztikját használnia az interneten. A számlacsomag havidíja 2007. novemberéig, azaz 7 év alatt összesen 410 forinttal, 1390 forintra nőtt, de maga a konstrukció jelentős megújításon nem esett át, így mondhatni, 2007. november 18-ig a legnagyobb magyar lakossági bank ügyfelei a 2000-es viszonyok szerint bankolhattak. (A Lakossági Elektronikus Számlacsomag indulásáról tudósító, 7 évvel ezelőtti hírünk nosztalgiázó Olvasóink számára elolvasható a kapcsolódó linkek közt.)
Pedig ez alatt a 7 év alatt nagyot változott a világ! Egyrészt jelentősen telítődött a lakossági számlapiac és ez egyre szofisztikáltabb számlacsomagok elindítását követelte meg a bankoktól, másrészt - főleg a 2000-es első évtized derekától - az internet (és ezzel az elektronikus bankolás) egyre olcsóbbá vált. Noha az Elektronikus Számlacsomag havidíja csak enyhén, jóval az infláció alatt emelkedett, a legnagyobb lakossági bank ebben a versenyben nem engedhette meg magának, hogy ügyfelei csak az alapvető folyószámla és az egyre drágább Elektronikus Számlacsomag közül választhassanak. Noha az elmúlt években történt kisebb választékbővülés (pl. Aktív számlacsomag, vagy olcsóbb havidíj akkor, ha az ügyfél nem kér papír alapú számlakivonatot, továbbá hasonló a Junior számláról felnőtt csomagra váltók kedvezménye is), az igazi számlacsomagok megjelenésére, azaz az áttörésre egészen 2007. november 19-ig várni kellett.
A most debütáló 4 új számlacsomag az eddigi három lehetőséget (Lakossági forint folyószámla, Lakossági Elektronikus Számlacsomag, Aktív Számlacsomag) is megtartva 7-féle választási lehetőséget biztosít az OTP Bank lakossági számlával rendelkező ügyfeleinek. A négy új számlacsomag a számlatulajdonosok bankszámla használati szokásaihoz próbál igazodni.
 
TEMPÓ SZÁMLACSOMAG
 
A csomag havidíja automatikusan 319 Ft abban az esetben, ha a zárást megelőző második hónap 16-a és a tárgyhó 15-e közti két hónapos ciklusban jövedelem érkezett a számlára, vagy a látra szóló egyenleg átlagosan elérte a 150 ezer forintot ÉS ugyanebben a ciklusban legalább 1 db csoportos beszedési megbízás teljesült, melybe nem értendő bele az OTP által folyósított hiteltörlesztés beszedése. A csoportos beszedési feltétel legalább 2 db bankkártyás vásárlással kiváltható.
Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az adott hónapban a havidíj 599 Ft, de a következő hónapban a számlatulajdonos ismét „új esélyekkel” indul a kedvezőbb havidíjért.
A fenti feltételekkel felszámított havidíjért cserébe egy darab Maestro vagy Visa Electron kártya éves díj-mentesen kapcsolódik a számlacsomaghoz (az éves díj 1700 Ft lenne), mellyel birtokosa havonta 2 alkalommal az OTP bankjegy-automata hálózatában ingyen vehet fel készpénzt és rendszeres jóváírások fedezete mellett folyószámlahitelt is kap, melyet bármikor jogosult lemondani, vagy újra kérni.
A számlacsomag a 2007. november elsején módosult átutalási és egyéb megbízások, illetve készpénzfelvételek díjával használható, melyről a „OTP lakossági számlák hirdetményváltozása november elején” c. cikkünkben számolunk be, így annak ismertetésétől itt eltekintünk. A Tempó számlacsomag díjai a többi számlacsomaggal együtt, táblázatos formában letölthetők a kapcsolódó linkek között.
 
NET SZÁMLACSOMAG
 
A Net számlacsomag egy Net számlát és egy WebKÁRTYA számlát tartalmaz. A csomag része egy éves díj-mentes Maestro vagy VISA Electron bankkártya is, mellyel birtokosa havonta 2 alkalommal az OTP bankjegy-automata hálózatában ingyen vehet fel készpénzt, rendszeres jóváírások fedezete mellett pedig a csomaghoz Folyószámlahitel is jár, melyet az ügyfél külön írásbeli nyilatkozat aláírásával jogosult lemondani, vagy bármikor újra igényelni. A csoportos beszedési megbízások havonta a harmadik után díjmentesek, és szintén havidíj-mentesek az OTPdirekt szolgáltatások.
A Lakossági Net Számlacsomag havi díja 599 Ft, amennyiben a számlára a zárást megelőző második hónap 16-a és a tárgyhó 15-e közti két hónapos ciklusban jövedelem érkezett, vagy a látra szóló egyenleg átlagosan elérte a 150 ezer forintot ÉS ha a tárgyhót megelőző 3 hónapban a számlatulajdonos legalább egyszer belépett az OTPdirekt szolgáltatások valamelyikébe, így akár az internetbank szolgáltatásba is.
Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az adott hónapban a havidíj 1.299 Ft, de a feltételvizsgálat minden hónapban megtörténik.
A Net Számláról indított eseti átutalások az OTPdirekt telefonos vagy internetes szolgáltatásán keresztül indítva díjmentesek belföldre az OTP Bankon belülre forintban és devizában vagy kívülre forintban egyaránt, de ha ugyanezt a számlatulajdonos bankfiókban teszi, azért a normál díjaknál többet fizet.
A Net számlacsomag havi zárása - a Lakossági Elektronikus Számlacsomaghoz és az új Prémium számlacsomaghoz hasonlóan - a tárgyhót követő hónap elsején történik. (Csak összehasonlításul: a Lakossági forint folyószámla, vagy az új Tempó, illetve Alap számlacsomag esetében a havi zárlati nap minden hónap 20. és 26. napja közé eső péntek, ha ez munkaszüneti nap, akkor - ha a másnapi szombat munkanap - másnap, ellenkező esetben az előző munkanapon történik a havi zárás.)
A Net számlacsomag díjai is összevethetők a többi számlacsomaggal a kapcsolódó linkek között letölthető táblázatból.
 
ALAP SZÁMLACSOMAG
 
Az Alap számlacsomag vezetése díjmentes abban az esetben, ha a számlára a zárást megelőző második hónap 16-a és a tárgyhó 15-e közti két hónapos ciklusban jövedelem érkezett, vagy a látra szóló egyenleg átlagosan elérte a 150 ezer forintot VAGY a számlacsomaghoz értékpapírszámla kapcsolódik. Ha a fentiek nem teljesülnek, az adott hónapban a számlavezetési díj 399 Ft, de a feltételvizsgálat a következő hónapban elölről indul.
Az Alap számlához Maestro vagy VISA Electron típusú bankkártya kapcsolódik, melynek éves díját a csomag tartalmazza. A bankkártyával saját belföldi ATM hálózatban kezdeményezett készpénzfelvételek közül havonta 1 díjmentes.
Az Alap számlacsomag díjai magasabbak, mint a Lakossági forint folyószámla megbízásainak, tranzakcióinak díjai, a díjakról a kapcsolódó linkek közt letölthető táblázatból lehet részletesen tájékozódni.
 
PRÉMIUM SZÁMLACSOMAG
 
A számlacsomag havidíja - amennyiben a számlacsomag bármelyik napi záró egyenlege a hóvégi zárást megelőző 3 hónap (a kettővel megelőző hó 16-a és a tárgyhó 15-e között) időszakában legalább egyszer elérte a 3 millió Ft-ot, 1.999 Ft, egyébként 3.999 Ft. A feltételvizsgálat minden hónapban megtörténik. A Prémium számlacsomag Prémium számlát, Prémium webKÁRTYA számlát, Prémium megtakarítási számlát és kedvezményes értékpapírszámla kapcsolatot tartalmaz. Ebben a számlacsomagban nem csak a Maestro vagy Visa Electron, hanem 1 db American Express Gold vagy MasterCard Arany hitelkártya is éves díj-mentes. Ebben a csomagban OTP kártyával havi 4 alkalommal vehetünk fel készpénzt az OTP saját bankjegy-automata hálózatában és teljesen díjmentesek a csoportos beszedések. Az OTPdirekt szolgáltatásai havi- és SMS díjmentesek, és - az Elektronikus Számlacsomaghoz hasonlóan - itt sem kell fizetni az egyes átutalási vagy egyéb hasonló tranzakciókért, ha azt a számlatulajdonos telefonon vagy interneten keresztül intézi, nem pedig bankfiókban.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó