Elindult a CIB Internet Bank szolgáltatása

2001.04.05. 12:00 | Hírek

2001. április 2-án elindult a CIB Internet Bank a nyilvánosság előtt is. A bank közleménye szerint a CIB Internet Bank Magyarországon a legszélesebb körű funkcionalitást nyújtó Internet banki megoldás. A CIB Internet Bank segítségével felhasználója

- aktuális információt kaphat pénzügyi helyzetéről - lekérdezve banki- és befektetési számláinak egyenlegét, kamatozó betéteit és hiteleit -,
- ellenőrizheti megbízásait a számlatörténet és kivonat megtekintésével,
- közüzemi díjtételeivel kapcsolatosan részletes információt kérhet,
- többféle átutalási és átvezetési megbízást adhat,
- várakozó tételeit lekérdezheti és módosíthatja,
- postai kifizetést indíthat,
- közüzemi felhatalmazást adhat és módosíthat,
- betétet köthet le, bármikor módosíthatja illetve azonnal feltörheti azokat,
- egyes hitelek esetén on-line adhatja le igénylését,
- bankkártyát és mobilbank szolgáltatást igényelhet,
- befektetési (értékpapír) műveleteket végezhet (befektetési jegyek, állampapírok és Kincsem kötvények adásvétele),
- vállalatok részletes kimutatást is kérhetnek postai műveletekről.

A 24 órás CIB Internet Bank igénybe vételéhez egy Internet kapcsolattal rendelkező személyi számítógépre van szükség.

A szolgáltatás az alábbi csomagokban igényelhető:
- Alap csomag (csak számlainformációk lekérdezése),
- Bővített csomag (az Alap csomagon túl előre meghatározott célszámlákra történő átutalás lehetősége) és
- Teljes szolgáltatás csomag (ez valamennyi elérhető szolgáltatást magában foglal).

A CIB Bank igen széleskörűen, több szinten is gondoskodott a biztonságról. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket az elemeket.
1.) Minden egyes bejelentkezéskor véletlenszerűen generált titkos kulcs garantálja a banki kommunikáció titkosságát.
2.) A felhasználói azonosító és jelszó használatán túlmenően a felhasználó átutalásait aláírási kódszóval megerősítve küldheti el.
3.) Az Internet bankba történő bejelentkezésről mobiltelefonra történő értesítés is kérhető rövid szöveges üzenet (SMS) formájában.
4.) A CIB Internet Bank alkalmazás szintű titkosítását a Brokat SSL biztosítja az ügyfél gépén futó „kis-alkalmazás (applet)” és a bank oldali szerveralkalmazás között. E titkosításhoz, egy alkalommal használatos titkos kulcs generálódik az egér mozgatásával, az Internet Bankba történő minden belépéskor.
5.) Az adatkapcsolat titkosságáért az ügyfél számítógépe és a CIB Bank szervere között a böngészők által nyújtott standard SSL technológia felel.
6.) A CIB Bank szerverét tűzfal védi.
7.) Az illetéktelen hozzáférés elkerülése végett a felhasználót a rendszer automatikusan kilépteti, amennyiben percekig nem használja a szolgáltatást (az utolsó három perctől a státuszsor jobb sarkában visszaszámlálás kezdődik). Ezt követően a bejelentkező képernyőn a belépéshez újra meg kell adni a felhasználói azonosítót és a jelszót (az addig rögzített, de a bankba még el nem küldött tételek elvesznek).
8.) A felhasználó az első bejelentkezéskor jelszavát kötelező jelleggel meg kell változtatnia (nem ékezetes, szóköz nélküli, minimum 6 és maximum 14, legalább egy betűt és számot kötelező jelleggel tartalmazó karaktersorozat)
9.) A jelszó megváltoztatását a CIB Bank 90 naponta ismételten kérni fogja.
10.) A felhasználói azonosító, jelszó illetve aláírási kódszó többszöri sikertelen megadását követően a rendszer biztonsági okokból letilt. Ekkor CIB24 telefonos ügyfélszolgálat [(40) 242 242] felhívásával (Telebank PIN kóddal történő azonosítást követően) vagy személyesen bankfiókban kérhető a letiltás feloldása.

A CIB Bank által alkalmazott biztonsági megoldást az Internet banki technológiai megoldások kidolgozásában világvezető Brokat Infosystem AG nyújtotta, amelyet kategóriájában az Európai Unió magas biztonsági szintű minősítésben részesített.
 A CIB Bank szerverét a Netlock Üzleti tanúsítványkiadó, Magyarország egyetlen digitális igazolványt kibocsátó cége minősítette.

A CIB Bank Rt. ingyenesen nyújtja magát a banki hozzáférést, az egyes tranzakciók költségei pedig minden esetben olcsóbbak a fiókban kezdeményezetteknél. Kis és közepvállalkozások esetében ezek a kondíciók még a többi elektronikus csatorna esetében alkalmazottaknál is kedvezőbbek.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó