Vásárlási kedvezményt, pontgyűjtést és visszatérítést nyújtó bankkártyák Magyarországon

2008.11.25. 00:44 | Hírek

Már csak néhány nap és beindul a karácsonyi vásárlási szezon. Még épp időben vagyunk ahhoz, hogy „eldobjuk” hagyományos bankkártyánkat és igényeljünk helyette valami teljesen újat: olyat, mely vagy kedvezményt nyújt, vagy visszatérít a karácsonyi nagybevásárlások során, vagy ha egyik sem, akkor legalább pontokat tudunk vele gyűjteni, melyet később levásárolhatunk. Jelen cikkünkben bemutatjuk az összes ilyen lakossági bankkártyát, méghozzá a Bankkártya.hu-tól jellemző alapossággal. A cikk aljáról letölthető a kedvezménykalkulátorunk aktualizált változata is.

Még tavasszal vállalkoztunk arra, hogy összegyűjtjük a kedvezményeket, visszatérítéseket, vagy pontgyűjtést biztosító bankkártyákat. Akkor az adta az apropót, hogy a K&H Bank visszatérítést vezetett be a hitelkártyái esetében. Most újra áttekintettük a piaci kínálatot, egyben frissítettük azt a (táblázatkezelő alkalmazással használható) kalkulátort is, mellyel minden Olvasónk testreszabottan eldöntheti, hogy költési szokásai alapján melyik bankkártyával érheti el a legnagyobb kedvezményt. (A kalkulátor a cikk alján tölthető le.)

Nem történt látványos változás tavasz óta, de tovább növekedett a visszatérítést nyújtó bankkártyák köre, a trend tehát egyértelműen a bankkártyás vásárlásokból visszatérített, szabadon felhasználható jóváírások irányában halad. Tavasz óta három ilyen kártya jelent meg, az egyik a CIB Bank Generali hitelkártyája, melyet a Generali Biztosító értékesít, a másik az UniCredit Bank és a Díjbeszedő közös találmánya, a Közműkártya, a harmadik pedig az UPC és a Budapest Bank által kibocsátott UPC kártya, mely az UPC ügyfelei által igényelhető. A CIB Bank kártyája 2%-os visszatérítést nyújt bármely bankkártyás vásárlásból negyedévente legfeljebb 250.000 forint után. A visszatérítéshez nincs előírva minimális vásárlási kötelezettség, mint a K&H-nál és itt is havidíj-mentes a számlavezetés, viszont a K&H negyedéves időszakra átszámítva 250.000 helyett 450.000 forintos plafonig nyújt 2% visszatérítést, ha havonta a kártyás vásárlások összértéke eléri a 20.000 forintot. Az UniCredit és a Díjbeszedő közös hitelkártyája nem nyújt jelentős összegű visszatérítést, viszont bármelyik szolgáltató csoportos beszedését ki lehet egyenlíteni a segítségével, méghozzá a vásárlásnál alkalmazott szabályokkal akár kamatmentesen is. A visszatérítés itt évente fixen 5.000 Ft, amennyiben a kártyával bonyolított vásárlások havi átlagos összege - amelybe a csoportos beszedési megbízással teljesített közüzemi számlák fizetése is beleszámít - minimum 12 hónapon keresztül meghaladja a 40 ezer forintot. A Közműkártyával azonban másképp is spórolhatunk: ha a kártyabirtokos legalább két közműdíj-fizetési megbízást ad, 50%, ha pedig hármat, akkor 100% kedvezményt kap a következő éves kártyadíjból az UniCredit Banktól. Az éves kártyadíj ráadásul az egyik legkedvezőbb a piacon, hiszen dombornyomású MasterCard hitelkártyaként nem találunk még egy olyan kártyát, ahol az éves díj 2.500 Ft lenne (a havi számlavezetési díj 150 Ft). A Budapest Bank UPC kártyája 2% visszatérítést ad minden vásárlásból, de ha az UPC számla beszedése a hitelkártya számláról történik, akkor ezekre 6% a kedvezmény.

A visszatérítéses kártyák fokozódó versenyét mutatja az a tény is, hogy az Allianz Bank a piaci változások hatására 1%-ról 2%-ra növelte a vásárlások utáni visszatérítést a legnagyobb visszatérítési sávban. Az Allianz Extra hitelkártya ugyanis a tranzakció értékétől függően nyújt visszatérítést: 5.000 Ft-ig 0,25%, 5.001-10.000 Ft közt 0,50%, 10.001-20.000 Ft közt 0,75%, 20.000 Ft felett pedig 2%-ot visszaadva a hitelkártya számlán. A kártya egyébként ezen felül a hitelkártyával fizetett csoportos díjlehívás esetén az Allianz gépjármű felelősségbiztosítás díjából 15%, az Allianz CASCO, Allianz LA és ALA otthonbiztosítás díjából pedig 7% kedvezményt nyújt a postai készpénzátutalás díjához képest. A trendet mutatja az a tény is, hogy a Budapest Bank nem nyúlt az eddigi, zömmel 1%-os általános visszatérítést nyújtó kártyáihoz, de az új UPC kártyát már 2%-os visszatérítéssel hozta forgalomba.

Bizonyára sokan arra kíváncsiak, hogy melyik a legtöbb visszatérítést nyújtó kártya. Nos, ez változatlanul a Budapest Bank T-Mobile hitelkártyája, mely minden vásárlásból felső korlát nélkül 3%-ot nyújt vissza. Itt azonban nem használható fel szabadon a visszatérítés, az ugyanis a T-Mobile telefonszámlára kerül (dominósok esetében a kártyaegyenlegre). A 3%-ból 1% magára a telefonszámlára (kártyaegyenlegre), 2% pedig az ún. univerzális egyenlegre kerül, mely beszélgetésre vagy mobil vásárlásra használható.

Mi azt tanácsoljuk a lelkes Olvasónak, hogy ne csak a legnagyobb visszatérítésre vadásszon! Bár a visszatérítések minden vásárlás után számítódnak és általában szabadon felhasználhatók, mégis, más bankkártyákkal - célzott vásárlások pl. építkezés, lakberendezés, utazások, szórakozás, stb. során - az általános 1-2%-os visszatérítésnél jóval nagyobb megtakarítás érhető el meghatározott elfogadóhelyeken történt termékek, szolgáltatások vásárlásakor. Az elérhető kedvezmény itt általában 5-10%, de léteznek 50%-os kedvezmények is, melyek más bankkártyával nem érhetők el. Szintén nem mindegy, hogy a kártya birtokosa gyakran tankol-e és ha igen, akkor hol. Például a Shellnél egyértelműen a Citibank Shell hitelkártya a nyerő a tankolásokból visszakapott 3%-ával, de más kártyák a többi kúthálózatban is nyújtanak visszatérítést, még ha kevesebbet is (de még mindig többet, mint a nem üzemanyag-célú vásárlások esetében).

Mielőtt nekikezdenénk az összes bankkártya-kedvezmények bemutatásának, fontos leszögeznünk, hogy csak azokat a kedvezményeket tüntettük fel, melyek tartósak (nem akciósak), viszont a bemutatásban szerepelnek az állandó bevezetési kedvezmények is, melyek minden új ügyfélnek, nem akciós jelleggel, de jellemzően csak a kártyaigénylés első évében, időszakosan járnak. A kedvezményt nyújtó kártyák listájában nem szerepeltetjük a kizárólag sokmilliós egyenleggel elérhető termékeket, továbbá azokat, melyek bár forgalomban vannak még, de újonnan igényelni azokat már nem lehet. Vagyis cikkünk írásakor arra törekedtünk, hogy az átlagos feltételekkel elérhető, és a kedvezményeket tartósan, folyamatosan biztosító termékeket mutassuk be, melyekkel valóban minden hónapban meg lehet takarítani. Csak a garantált kedvezményekkel számoltunk, így nem számolunk a nyereményjátékokkal és az egyszeri ajándékokkal (melyek csak egy bizonyos vásárlási aktivitás után, egyszer járnak), továbbá azokkal a kedvezményekkel sem, ahol a kedvezményt csak a legtöbbet vagy legnagyobb értékben vásárlók egy köre kapja meg.
A piaci adatgyűjtés 2008. október 26. és 2008. november 24. között történt.


További részletek:

1.) PONTGYŰJTŐ KÁRTYÁK

 

PONTGYŰJTŐ KÁRTYÁK

bank

első éves díj

legolcsóbb havi díj

MasterCard Malév (hitelkártya) Citibank 3.200 Ft 250 Ft
MasterCard Gold Malév (hitelkártya) Citibank 8.200 Ft 250 Ft
Visa Electron SuperShop (hitelkártya) (helyettesíthető a drágább Maestro SuperShop betéti kártyával is) K&H Bank 0 Ft 0 Ft
MasterCard Miles & More (hitelkártya) MKB Bank 6.500 Ft 220 Ft
MasterCard Gold Miles & More (hitelkártya) MKB Bank 13.000 Ft 220 Ft
Maestro Multipont (betéti kártya) (helyettesíthető a drágább MasterCard Multipont hitelkártyával is) OTP Bank 1.700 Ft 399 Ft

 

A Citibank által kibocsátott MasterCard és MasterCard Gold Malév hitelkártyával annak birtokosa bármely vásárlással gyűjtögetheti pontjait. A MasterCarddal 250 forintonként 1 pont jár (az első 3 hónapban 250 forintonként 2 pont), +150 pont évente, az első kártyás vásárlás után pedig 2000 ajándék pont, az első évben havonta további +75 pont. A MasterCard Golddal 400 forintonként 2 pont jár (az első 6 hónapban 400 forintonként 4 pont), +300 pont évente, az első kártyás vásárlás után pedig 4000 ajándék pont, az első évben havonta további +150 pont. A kapott pontok ajándék repülőjegyre válthatók be a törzsutas szabályzat szerint, és az így összegyűjtött pont csak Malév repülőjegy vásárlásra fordítható. A cikk alján letölthető kalkulátorban több népszerű úticél ajándék jegyének értékét feltüntettük, hogy az összegyűjtött pontok forintértéke viszonyítható legyen más bankkártyákkal elérhető megtakarításokhoz képest. A kártyák első éves díja 50% kedvezményt tartalmaz, így a következő évektől a kártya éves díja 6.400, illetve 16.400 Ft lesz.

Hasonlóképpen csak repülőjegy vásárlásra fordítható az MKB Bank és a Lufthansa együttműködésében kibocsátott MasterCard Miles & More és MasterCard Gold Miles & More hitelkártya. A pontgyűjtésben minden bankkártyás vásárlás részt vesz, 1 eurónak megfelelő forintértékenként 1 ajándék mérföld jár, pluszban az első kártyás vásárlás után 3000 (a Goldnál 8000) ajándék mérföld. A pontokból csak Lufthansa repülőjegy vásárolható.

A SuperShop Visa Electron hitelkártyája és Maestro SuperShop betéti kártyája csak a SuperShop hálózatában történt vásárlások után gyűjt pontot, de ott a nem bankkártyás vásárlásokkal is gyűjthető pont. Minden befejezett 100 forint utáni vásárlás, OMV esetében minden befejezett liter után 1 pont jár. Beváltáskor, mely csak a SuperShop hálózatában történhet, 1 pont 1 Ft-ot ér, és beváltáskor legfeljebb 90%-ot lehet ponttal fizetni. A kártya első éves díja 2.000 Ft helyett ingyenes.

A SuperShophoz hasonló, ám csak a bankkártyás vásárlással pontot gyűjtő Maestro Multipont betéti kártya és MasterCard Multipont hitelkártya a MOL számára konkurens üzemanyagtöltő hálózatokon kívül minden más bankkártyás vásárlás során gyarapítja a pontok számát. A MOL befejezett literenként 1 pontot ad, a MOL shopban 100 Ft-onként 1 pont jár, s ha volt pontfelírás, tehát legalább 1 liter üzemanyag vagy legalább 100 Ft shop-beli vásárlás, akkor naponta az első ilyen vásárlásra még +5 pontot ad a MOL. A CBA befejezett 100 forintonként 1 pontot ad, de csak a Multipont lefedettségű CBA üzletekben, az összes többi (nem MOL-konkurens üzemanyag kútnál és nem Multipont jelzésű CBA üzletben történt) vásárlások évi összesített értékéből sávosan megállapított pontok számítódnak, a 0-250.000 Ft közötti sávban 750 Ft-onként 1 pont, a 250.001 Ft és 350.000 Ft közötti sávban 500 Ft-onként 1 pont, a 350.000 Ft feletti sávban 250 Ft-onként 1 pont, pluszban minden on-line kártyás fizetési tranzakcióért tranzakciónként 5 pont jár, kivéve az egy napon azonos kereskedelmi elfogadóhelyen 2-nél többször történt vásárlást. Beváltáskor 1 pont 1 Ft-ot ér, a pontok csak a Multipont hálózatban vásárolhatók le.

2) VISSZATÉRÍTÉST NYÚJTÓ KÁRTYÁK
 

 

VISSZATÉRÍTÉST NYÚJTÓ KÁRTYÁK

bank

első éves díj

legolcsóbb havi díj

visszatérítés a vásárlásokból (* részletek a táblázat alatt!)

Visa Electron Autós kártya (betéti kártya) (helyettesíthető a drágább Visa Electron Autós hitelkártyával is) Allianz Bank 0 Ft 90 Ft 0-3%*
MasterCard Electronic CORA belföldi (hitelkártya) Budapest Bank 2.900 Ft 250 Ft 1-3%*
MasterCard GO! (hitelkártya) Budapest Bank 4.900 Ft 250 Ft 1-3%*
MasterCard UPC (hitelkártya) Budapest Bank 5.900 Ft  250 Ft 2-6%*
MasterCard Generali CIB Bank  5.900 Ft 0 Ft 2%*
MasterCard, Visa Classic (hitelkártya) K&H Bank 5.000 Ft 0 Ft 2%*
American Express (AMEX) Blue (hitelkártya) OTP Bank  4.100 Ft, de ha volt évi 140.000 Ft költés a kártyával, akkor első évben 0 Ft 220 Ft 1%*
American Express (AMEX) Gold (hitelkártya), (helyettesíthető a drágább American Express (AMEX) Gold költési kártyával is) OTP Bank 7.450 Ft 220 Ft 1-2%*
MasterCard TV2 (hitelkártya) OTP Bank  4.100 Ft, de ha volt évi 140.000 Ft költés a kártyával, akkor első évben 0 Ft 220 Ft 1%*
MasterCard Közműkártya UniCredit Bank 2.500 Ft, de ha az előző évben 2 csoportos közmű beszedési megbízás volt a kártyához rendelve, 1.250 Ft, ha 3 megbízás volt, 0 Ft  150 Ft évi 0-5.000 Ft*
Visa Classic Extra Hitelkártya (hitelkártya) Allianz Bank 0 Ft 0 Ft 0,25-2%*
MasterCard Electronic Auchan kártya (hitelkártya) Bank Accord 3.300 Ft 250 Ft 3-50%*
MasterCard Prestige CORA (hitelkártya) Budapest Bank 5.900 Ft 250 Ft 1-3%*
Visa Classic RTL Klub (hitelkártya) K&H Bank 5.990 Ft 0 Ft 2%*
MasterCard ING Nívó (hitelkártya) Budapest Bank 5.900 Ft 250 Ft 1%*
MasterCard Shell (helyettesíthető a drágább MasterCard Gold Shell hitelkártyával is) Citibank 6.400 Ft 250 Ft 1-3%*
MasterCard Electronic T-Mobile (hitelkártya) (helyettesíthető a drágább MasterCard T-Mobile hitelkártyával is) Budapest Bank 2.900 Ft 250 Ft 3%*
MasterCard Avon (hitelkártya) Budapest Bank 0 Ft 190 Ft 1%*

 

Az Allianz Bank Visa Electron Autós betéti vagy Visa Electron Autós hitelkártyája (melyből a betéti kártya az olcsóbb) egy speciális kártya, melyet elsősorban üzemanyag vásárlására fejlesztettek ki. Üzemanyag vásárlás esetén 5.001-12.000 Ft közt 2%, 12.000 Ft felett 3% a visszatérítés mértéke, de az üzemanyag vásárlásnál havi 33.333 Ft a korlát, amiért visszatérítés jár, és ebben az 5.001 Ft alatti vásárlások is benne vannak. Az utolsó tranzakció, mely meghaladja a 33.333 Ft-ot, a tranzakció összege szerinti (és nem a felső határig hiányzó összeg szerinti) visszatérítést kapja a 33.333 Ft-os határig. A nem üzemanyag vásárlások tranzakciónként 5.001-10.000 Ft közt 0,25%, 10.001-25.000 Ft közt 0,5%, 25.000 Ft felett 1% visszatérítéssel járnak. Az üzemanyag vásárlásokon kívüli egyéb vásárlások esetében a visszatérítésre nincs felső korlát. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

A Budapest Bank MasterCard Electronic CORA belföldi hitelkártyája esetében az összes vásárlásból, amely nem a CORA-ban történt, 1%, de - a kamatmentes hitelkártya használatot feltételezve - legfeljebb 492 Ft visszatérítés jár havonta, a CORA-n belüli vásárlásokból pedig felső határ nélkül 3%. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

A Budapest Bank MasterCard GO! hitelkártyája 3% visszatérítést nyújt minden benzinkútnál történt vásárlás, de legfeljebb havi 30.000 Ft után, 1% visszatérítést pedig minden más vásárlások után, felső határ nélkül. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

Az új MasterCard UPC hitelkártya, melyet szintén a Budapest Bank bocsátott ki, 2% visszatérítést nyújt bármely bankkártyás vásárlásból felső határ nélkül, ezen felül 6% visszatérítést az UPC csoportos beszedéssel fizetett díjaiból, ha azok a hitelkártya számláról történnek. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

A CIB Bank MasterCard Generali hitelkártyája 2% visszatérítést nyújt bármely kártyás vásárlásból, de a visszatérítés havi átlagban 83.333 Ft vásárlási összeg után már nem nő tovább. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

A K&H Bank MasterCard és Visa Classic hitelkártyái esetében minden bankkártyás vásárlás után 2% visszatérítés jár, de csak akkor, ha azok összértéke elérte az adott hónapban a 20.000 forintot. A visszatérítés havi 150.000 Ft vásárlási összeg után már nem nő tovább. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás.

Az OTP Bank American Express (AMEX) Blue és MasterCard TV2 hitelkártyája 1% visszatérítést nyújt a kártyával történt vásárlásokból, de a visszatérítés havi átlagban 250.000 Ft vásárlás után már nem nő tovább. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. A kártyák éves díja a második évtől a táblázatban feltüntetettől eltérően 5.490 Ft évente.

Az OTP Bank által kibocsátott American Express (AMEX) Gold hitelkártya, vagy drágább változata, az American Express (AMEX) Gold költési kártya minden bankkártyás vásárlásból 1% visszatérítést nyújt, de a visszatérítés havi átlagban 0-250.000 Ft között 1%, afelett 333.333 Ft-ig 2.500 Ft+a 250.000 Ft feletti összeg 2%-a. A visszatérítés havi átlagban 333.333 Ft összegű vásárlás felett már nem nő tovább. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. A Gold hitelkártya változat fenti táblázatban feltüntetett első éves díja jelentős kedvezményt tartalmaz, mert az éves díj a második évtől 16.900 Ft.

Az UniCredit Bank és a Díjbeszedő Zrt. által kibocsátott MasterCard Közműkártya nem százalékos visszatérítést, hanem fix összegű visszatérítést nyújt. A visszatérítés akkor érvényes, ha a bankkártyás vásárlások, továbbá a Közműkártyáról csoportos beszedési megbízással teljesített közüzemi számlák fizetése együttesen havonta eléri a 40 ezer forintot 12 hónapon át. Ekkor a bank 5.000 forintot jóváír a kártyaszámlán. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. További kedvezmény, hogy ha az előző évben 2 csoportos beszedési megbízás volt a kártyához rendelve, akkor az éves bankkártya díj 2.500 Ft helyett csak 1.250 Ft, ha 3 csoportos beszedési megbízás volt, akkor pedig teljesen ingyenes.

Az Allianz Bank Visa Classic Extra Hitelkártyája minden kártyás vásárlás után visszatérítést nyújt, de tranzakciónként összegtől függő mértékben: 5.000 Ft-ig 0,25%, 5.001-10.000 Ft közt 0,50%, 10.001-20.000 Ft közt 0,75%, 20.000 Ft felett 2% visszatérítést. Ezen felül a hitelkártyával fizetett csoportos díjlehívás esetén az alábbi (a postai készpénzátutalás díjához képesti) kedvezmények járnak a következő Allianz biztosításokból: Allianz gépjármű felelősségbiztosítás (GFB) 15%, Allianz CASCO 7%, Allianz LA és ALA otthonbiztosítás 7%. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. A kártya csak az első évben díjmentes, a második évtől az éves kártyadíj 4.900 Ft.

A Bank Accord MasterCard Electronic Auchan hitelkártyája olyan kedvezményt nyújt, mely csak az Auchan áruházakban történő vásárlások esetén érvényes. Egyrészt - kamatmentes használat esetén - 3% visszatérítést nyújt minden hónap 3. keddjén az Auchan áruházak minden termékére, de ezen kívül 10, 20, 25, 33 és 50% erejéig egyes megjelölt termékekre egész hónapban állandó kedvezmény jár, ha azokat Auchan hitelkártyával fizeti a vásárló. A kedvezmény azonnal, már a vásárlás végösszegéből kerül levonásra. A kedvezményes áruk köre rendszeresen változik.

A Budapest Bank MasterCard Prestige CORA hitelkártyája többet nyújt, mint a csak belföldön használható, feljebb már ismertetett Cora MasterCard Electronic hitelkártya. Egyrészt ebben - 1%, de legfeljebb (kamatmentes használatot feltételezve) 742 Ft visszatérítés jár havonta a CORA-n kívüli vásárlásokból, a CORA-n belüli vásárlásokból pedig felső határ nélkül 3%. Ezek mellett 5% kedvezmény jár a szobaár, és 10% kedvezmény az étterem és a Premier Fitness Club bérlet árából a Danubius Hotels hálózatában. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. A Danubius kedvezményei a vásárláskor azonnal érvényesítésre kerülnek, így ott a megtakarítás a fizetett összegben egyből megjelenik.

A K&H Bank Visa Classic RTL Klub hitelkártyája egyrészt nyújtja a K&H hitelkártyák 2%-os visszatérítési kedvezményét bármely bankkártyás vásárlás után, ha azok összértéke eléri az adott hónapban a 20.000 forintot (a visszatérítés havi 150.000 Ft-os vásárlási összeg után már nem nő tovább), ezen felül 10 Ft/liter kedvezményt és 20% autómosási kedvezményt, továbbá 10% shopvásárlási kedvezményt nyújt a kijelölt Agip és Esso kutakon, továbbá 7% kedvezményt a Líra könyvesboltokban könyvre, CD-re, DVD-re, a City Taxi kedvezménye pedig kilométerenként 15 Ft. A kedvezmények nyújtásába az Invitel is beszáll: nem minden internetes díjcsomagja esetében kedvezőbbek az árak hosszú távon, de amelyikben igen, ott a kedvezmény 2%, 17%, 19% vagy 27% (a bevezetési kedvezményekkel számolva az első évben havi átlagban 32%, 35%, 38%, 40%, 42%, 44%, 48%, 50%, vagy 54%) lehet a cikk írásának időpontjában. A visszatérítés forintban, bankszámlára történik, a visszatérített összeg felhasználására nincs korlátozás. A vásárláskor nyújtott felsorolt kedvezmények a vásárlás során azonnal érvényesítésre kerülnek, így ott a megtakarítás a fizetett összegben egyből megjelenik.

A Budapest Bank MasterCard ING Nívó hitelkártyája minden bankkártyás vásárlás után 1%-os visszatérítést nyújt felső korlát nélkül, de csak akkor, ha azok éves összértéke havi átlagban elérte a 8.333 forintot. A visszatérítést a bank a kártyabirtokos életbiztosítására fizeti be, nem pedig a bankszámlán adja vissza.

A Citibank MasterCard Shell hitelkártyája (mely helyettesíthető a drágább MasterCard Gold Shell változattal is) 3% visszatérítést nyújt a Shell kútnál, üzemanyagra költött összegekből, és 1% visszatérítést minden másból, beleértve a Shell kútnál nem üzemanyag vásárlásra költött összegeket is. A visszatérítés közvetlenül, forintban a bankszámlára történik, de csak a Shellnél vásárolt összegek után.

A Budapest Bank MasterCard Electronic T-Mobile hitelkártyája és a drágább MasterCard T-Mobile hitelkártyája 3% visszatérítést nyújt minden vásárlás után, felső határ nélkül, de a visszatérítés nem a bankszámlára, hanem a T-Mobile telefonszámlára történik. Megoszlása: a 3%-ból 1% csak T-Mobile telefonszámlára (vagy DOMINO egyenlegre) kerülhet, 2% pedig az univerzális egyenlegre, mely mobil vásárlásra vagy beszélgetésre fordítható.

A Budapest Bank MasterCard Avon hitelkártyája szintén célzott visszatérítést nyújt. Bármely bankkártyás vásárlás után 1% visszatérítés Avon szépségpontok formájában történik, melyekből összegyűlt 500 Ft-nyi értékenként kapnak egy-egy Avon utalványt a kártyabirtokosok. Az utalványok csak az Avonnál vásárolhatók le. A kártya csak az első évben díjmentes, a második évtől az éves kártyadíj 5.300 Ft.

3) VÁSÁRLÁSKOR AZONNALI KEDVEZMÉNYT NYÚJTÓ KÁRTYÁK

Bár az előző, a visszatérítéses kártyákat ismertető fejezetben az Allianz Bank Visa Classic Extra Hitelkártyája, a Bank Accord MasterCard Electronic Auchan kártyája, a Budapest Bank MasterCard Prestige CORA hitelkártyája és a K&H Bank Visa Classic RTL Klub hitelkártyája a vásárlással egyidőben egyes kereskedőknél azonnali kedvezményt is nyújt a fenti ismertetés szerint, léteznek csak azonnali kedvezményt nyújtó kártyák is. Az ezekkel elérhető kedvezmények azonban jóval nagyobbak, mint a megszokott 1-3% visszatérítések, igaz, cserébe nem gyűjthetők bármely vásárlással, csak az érintett kereskedőknél. Célzott költésekkel azonban ezekkel a kártyákkal jóval nagyobb kedvezményeket realizálhatunk, mint a visszatérítéses kártyákkal.
 

A VÁSÁRLÁSKOR AZONNALI KEDVEZMÉNYT BIZTOSÍTÓ KÁRTYÁK

bank

első éves díj

legolcsóbb havi díj

MasterCard Electronic Lady, esetleg MasterCard Lady (hitelkártya) Budapest Bank 2.900 Ft 250 Ft
MasterCard Sláger Hitelkártya (hitelkártya), esetleg MasterCard Sláger Kártya (betéti kártya) Erste Bank 3.990 Ft 200 Ft
Visa Electron RTL Klub (hitelkártya), esetleg Visa Electron RTL Klub (betéti kártya) K&H Bank 3.990 Ft 0 Ft
MasterCard UEFA Champions League (hitelkártya) Budapest Bank 5.900 Ft 250 Ft
MasterCard WestEnd Élménykártya (hitelkártya) MKB Bank 6.500 Ft 220 Ft

A Budapest Bank MasterCard Electronic Lady és a drágább MasterCard Lady hitelkártyái az alábbi kedvezményeket biztosítják:
- Agip 5 Ft/liter kedvezmény üzemanyag vásárláskor a kijelölt kutakon,
- 10% kedvezmény a shopvásárlásokra és az autómosásra,
- Alexandra 10% a könyvekre és 5% hanghordozókra és egyéb termékekre,
- Aranypók 5.000 Ft-onként 500 Ft vásárlási utalvány,
- 5% kedvezmény a szobaár, és 10% kedvezmény az étterem és a Premier Fitness Club bérlet árából a Danubius Hotels hálózatban,
- DM üzletekben 5% kedvezmény,
- Jeans Club üzletekben 10% kedvezmény,
- Demko Feder budapesti üzletekben 6% kedvezmény az ágybelsőkre és bútorokra, 10% kedvezmény a gyapjútermékekre.
A kedvezmények a vásárlás során azonnal jelentkeznek, kivéve a DM üzleteit, ahol a jóváírás a hitelkártya számlán utólagos.

Az Erste Bank MasterCard Sláger Hitelkártyája (vagy az összességében drágábban fenntartható MasterCard Sláger betéti kártya) az alábbi kedvezményeket nyújtja:
- Ticket Express: koncertjegy 15% kedvezménnyel,
- IBUSZ: 10% kedvezmény a saját szervezésű külföldi utakból,
- Cinema City: 20% kedvezmény a teljesárú mozijegyből,
- TvNetwork: minden internet szolgáltatásra (a Joker díjcsomag kivételével) 20% kedvezmény a listás havidíjból, kábeltévé: 10% kedvezmény a listás havidíjból, kábeltelefon: 50% kedvezmény a listás havidíjból,
- OpticNet: napszemüvegek, szemüvegkeretek, szemüveglencsék vásárlásakor 29.999 Ft-ig 7%, 30.000-59.999 Ft közt 11%, 60.000 Ft felett 15% kedvezmény,
- KIKOL fenyőbútor-áruházakban, 10% kedvezmény;
- hétvégén 5%, hétköznap 15% kedvezmény a Sopron melletti Szidónia Kastély alap, reggelis szobaáraiból.
A kedvezmények a vásárlás során azonnal jelentkeznek. A kártya csak az első évben díjmentes, a második évtől az éves kártyadíj 3.990 Ft.


A K&H Bank Visa Electron RTL Klub hitelkártyája, továbbá az összességében drágábban fenntartható Visa Electron RTL Klub betéti kártya az alábbi kedvezményeket nyújtja:
- 5 Ft/liter kedvezmény a kijelölt Agip és Esso kutakon,
- 10% kedvezmény a fenti üzemanyag kutak shopjaiban és
- 20% autómosásra,
- 7% kedvezmény a Líra könyvesboltokban könyvre, CD-re, DVD-re,
- a City Taxi kedvezménye kilométerenként 15 Ft;
- az Invitel kedvezménye egyes internetes díjcsomagokban 2%, 17%, 19% vagy 27% (a bevezetési kedvezményekkel számolva az első évben havi átlagban 32%, 35%, 38%, 40%, 42%, 44%, 48%, 50%, vagy 54%) lehet.
A kedvezmények a vásárlás során azonnal jelentkeznek.

A Budapest Banknak csupán a MasterCard UEFA Champions League hitelkártyája hirdetményében időkorlát nélküli Magyar Kedvezményhálózatban alapvetően 10-15%-os átlagos elérhető kedvezmény, ezért csak ezt a kártyát szerepeltetjük az adatbázisunkban, de a Budapest Banktól kapott tájékoztatás szerint a kedvezményprogramot a bank január elsejével kedvezőbbre cseréli, így a változás valamennyi Budapest Bank kártyát érinteni fog majd. Addig a Magyar Kedvezményhálózatban minden Budapest Bank által kibocsátott bankkártya használható, nem csak az UEFA Champions League. A kedvezmények a vásárlás során azonnal jelentkeznek.
Az UEFA Champions League azonban többféle nyereményjátékot is nyújt. Először is, ajándék jár az Adidastól (Bajnokok Ligája focilabda) a 10. tranzakció és (Adidas sporttáska) a 25. tranzakció után. Aztán ajándék jár a Heinekentől is, mely egy Partihordó az Esélyleső nyereményjátékban regisztráltak számára, ha legalább 1 pontot elértek. Ezen felül önmagában kedvezmény a kétféle nyereményjáték, az Esélyleső, mely egy tippelős játék és a Tranzakciós játék, mely a legtöbbet költő kártyabirtokosokat jutalmazza, alapvetően focijegyekért és kisebb ajándékokért.

Végül, de nem utolsó sorban az MKB WestEnd fővárosi bevásárlóközponttal közösen kibocsátott MasterCard WestEnd Élménykártyája zárja a sort. Ez a hitelkártya 20%-os állandó parkolási kedvezményt nyújt a WestEndben, továbbá internetes licitálási lehetőséget nyújt műszaki berendezésekért, utazásokért, repülőjegyekért, wellness hétvégékért és egyéb értékes termékekért a kiskereskedelmi forgalmi érték 50%-áról indulva. Bevezetési kedvezmények továbbá: 3.000 Ft-os vásárlási utalvány (ha volt legalább 1 WestEnd-beli vásárlás), 2.000 Ft-os parkolási utalvány, 4 óra ingyen internetezés 456 Ft értékben (WiFi hálózaton). Emellett a kártya teljes értékű WestEnd törzsvásárlói kártyaként funkcionál, így minden WestEnd-es törzsvásárlói kedvezmény érvényes rá. A hitelkártya mindig a piacon legkedvezőbb hitelkamattal használható azok számára, akik nem élnek a kártya kamatmentes használati lehetőségével.

4) KEDVEZMÉNYKALKULÁTOR A BANKKÁRTYA.HU-TÓL

Az eddigi felsorolásból bizonyára elég nehéz kiválasztani az adott vásárlási szokásoknak megfelelő bankkártyát. Ezért aktualizáltuk a tavaszi cikkben megjelent kedvezménykalkulátort is, melyben minden fenti információ egyben beprogramozva szerepel. A felhasználónak csupán az egyes kereskedőknél végzett vásárlásait kell beírnia ahhoz, hogy testreszabottan megkapja a számára legtöbb kedvezményt nyújtó bankkártyát a fenti kínálatból.
A kalkulátor összeállításánál arra törekedtünk, hogy a valódi kártyahasználatot lehessen modellezni vele, így feltételeztük a kártyával történő (mindenhol díjmentes) vásárlásokat, a hitelkártyák esetében pedig ezen felül a kamatmentességet is, azaz a havi vásárlások elszámolási időszakot követő fizetési határidőig történő teljes visszafizetését. Ezért csak kétféle díj maradt, amit figyelembe kell venni, az egyik a kártya éves díja, a másik a havi számlavezetési díj, melyek közül az éves díj esetében annak 1/12-ed részével számoltunk, hogy havi eredményeket kapjunk. Ahol pontosan ugyanazt a kedvezményt többféle kártya nyújtotta, vagy ahol többféle számla is kapcsolódhatott a kártyához, ott minden esetben a legolcsóbb választást vettük figyelembe. Ahol egy kedvezmény elérésénél a betéti és hitelkártyák vegyesen szerepeltek, ott azt a kombinációt választottuk ki, ahol az éves kártyadíj egy hónapra eső összege és a havidíj együttesen a legkevesebb összeget eredményezte. Ahol az olcsóbb vagy ingyenes számlavezetésnek feltételei voltak, ott a drágább díjjal készítettük el a kalkulátort, azaz úgy, mintha a feltételeket nem teljesítenénk. Vagyis az esetleges további kedvezmények kihasználásával csak jobb eredményt kaphatunk, rosszabbat nem.
Kétféle kalkulátor tölthető le a cikk aljáról. A bevezetési kedvezményeket és az állandó kedvezményeket együtt tartalmazza egy évre vetítve a bevezetési kedvezményekkel is számoló kalkulátor. Ennek letöltése elsősorban azok számára ajánlott, akik a rövid távú előnyök iránt is érdeklődnek. A másik kalkulátor csak az állandó, tartós kedvezményekkel számol. Ennek letöltése elsősorban azoknak ajánlott, akik hosszú távra keresik a legelőnyösebb bankkártyát, természetesen csak a mai viszonyok alapján kalkulálhatóan.

Megjegyzés: külön bekezdést érdemel a légitársaságokkal közösen kibocsátott kártyák előnyeinek forintra váltása (ez ugyanis szükséges ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a többi bankkártya termékkel). Úgy döntöttünk, hogy a gyűjtött pontokat, illetve mérföldeket a teljes árú, legolcsóbb repülőjegyekkel vetjük össze, repülőtéri illeték nélkül, mert azt az ajándék repülőjegyeknél is meg kell fizetni. Ez alapján kaptunk egy arányt a gyűjtögetésért cserébe ajándéka kapott ingyenes jegyek forint értékét tekintve (Lufthansa jegyárai tartalmazták a repülőtéri illetéket is, ezért azt 20.000 forinttal csökkentettük). Mivel a jegyár függ a távolságtól is, ezért 47 különböző úticél azonos napi jegyárait átlagoltuk és azzal számoltunk. Tekintve azonban, hogy az egyes városok jegyárai még az átlaghoz képest is jelentősen szórnak, ezért lehetővé tettük, hogy ha valaki egy konkrét úticél ismeretében szeretné kiszámolni a kapott pontok forint értékét, az egy külön táblázatból kiolvasva átírhassa az átlagértéket a pontosabb számítás érdekében.

Mivel az üzemanyagvásárlás során egyes kártyák nem a vásárlás összege, hanem a vásárolt üzemanyag mennyisége után biztosítják a kedvezményt, ezért a kalkulátorban néhány kártyánál a vásárlás díját át kellett váltani literre, melyhez adott literenkénti árral számoltunk. A finomhangolás érdekében azonban itt is lehetővé tettük, hogy ez az érték – üzemanyagtöltő hálózatonként – tetszés szerinti értékre átírható legyen.
Végül fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy - mivel egyes kártyák csak belföldön használhatók, vagy a kedvezmények gyűjtése/felhasználása során kikötés a belföldi használat - a kalkulátor azzal számol, hogy a költések csak belföldön történnek.

A kedvezményt nyújtó kártyák összességében jelenleg mintegy 60 kereskedelmi szempont szerint kategorizálható állandó kedvezményt biztosítanak Magyarországon, de akad köztük olyan is, melynél nem csak a vásárlások összértéke, hanem a tranzakciók darabszáma is számít, sőt, olyan kedvezmény számítási metodika is létezik, melyeknél az egyes tranzakciók értékei külön-külön is fontosak. Ezért a pontos összevethetőség érdekében nem láttuk megkerülhetőnek azt, hogy a számításhoz átlagértékek, vagy átlagos darabszámok helyett kifejezetten egyenkénti tranzakciókat kérjünk be az alapos összehasonlításhoz, mégpedig egy teljes hónapnyi időszakból. Így hát minden kereskedelmi szemponthoz külön-külön be kell írni az ott költött vásárlások forint értékét egyenként, egy hónapnyi időszakra vetítve. Bár több mint elégségesnek gondoltuk, hogy minden kereskedelmi szemponthoz legfeljebb 10 vásárlási összeg írható be havonta, de ez több, azonos összegű havi vásárlás esetén még akár meg is többszörözhető. Mindegyik tranzakció érték mellett megadható ugyanis annak darabszáma is (ez alapesetben 1-en áll, de felülírható), ezáltal a havonta többször azonos összegű vásárlások összevonhatók, megtöbbszörözhetők.

Figyeltünk arra is, hogy egyes esetekben (például a SuperShop hálózatban) nem kötelező, míg más esetekben (például az internetszolgáltatók havi számlái esetében, vagy a Magyar Kedvezményhálózat számtalan kiskereskedőjénél) nem lehet kártyával fizetni, miközben egy adott kártya felmutatására mégis jár kedvezmény. Ezért a készpénzes tranzakciókat is be lehet írni a kalkulátorba, megkülönböztetésül negatív előjellel (az összeg rögtön pirosra változik). A negatív előjellel írt költéseket a bankkártyás fizetést megkövetelő termékek figyelmen kívül hagyják, míg a készpénzes fizetésre is kedvezményt biztosító kártyák figyelembe veszik. Egyes szolgáltatóknál (pl. telefonszolgáltatók, biztosítók, stb.) a számla csekk vagy átutalás helyett helyszíni, bankkártyával történő befizetése is kedvezménnyel (visszatérítéssel) vagy pontgyűjtéssel jár, így ha valakinek ideje, energiája engedi, akár havi rendszeres (rezsi) számlái, kiadásai is felhasználhatók pontgyűjtésre, visszatérítésre, kedvezményekre.

A kalkulátor használata annak legelső munkalapján van leírva!

A kalkulátor készítése során az egyszerűségre és a használhatóságra törekedtünk, a látvány és az adatbevitel, ill. adatkinyerés eleganciája nem volt szempont. A kalkulátor az OpenOffice hordozható irodai csomagjának legújabb (2.4 verzió) angol kiadására optimalizálva készült, így más táblázatkezelő alkalmazás kompatibilitási problémái esetén javasoljuk ennek használatát a lenti linkről. A kalkulátorral kapcsolatos észrevételeiket, visszajelzéseiket szíves fogadjuk a lenti visszajelzés linken.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó