Ingyenes számlavezetés, készpénzfelvétel, bankkártya, átutalás és csoportos beszedés Magyarországon - 2009. augusztus

2009.08.25. 02:24 | Hírek

A Bankkártya.hu-n az egyik legnagyobb sikerű cikksorozatunk évről évre az, amikor összehasonlítjuk az ingyenes bankszámla szolgáltatásokat. Napokon belül elindul az az új portál, a Bankváltás.hu, ahol ezt az Olvasók már saját maguk is bármikor megtehetik, de addig is újra összeszedtük az ingyenes szolgáltatásokat. A csatolt fájl formátuma az eddigi hasonló cikkekhez képest megváltozott, az adatokat ugyanis már az új portál adatbázisából gyűjtöttük le.

A Bankkártya.hu eddigi legnépszerűbb cikksorozatának, az ingyenes banki folyószámla szolgáltatásokat taglaló cikkeknek az adatbázisát egészen eddig kézzel szedtük össze, természetesen törekedve a tárgyilagosságra. A mai választék alapján azonban 189 féle lakossági, forint alapú bankszámla szolgáltatás verseng az ügyfelek kegyeiért (nem ideértve a privátbanki, célközönségnek szóló és az akciós ajánlatokat) és ebből a legtöbb nyújt valamilyen ingyenes szolgáltatást a számlavezetés, készpénzfelvétel, bankkártya éves díj, átutalás és csoportos beszedés szolgáltatások közül. 2 félét 48, 1 félét 53 nyújt, és mindössze 26 termék nem nyújt semmilyen ingyenes szolgáltatást. (Az átutalás esetében az internetbankon keresztül bankon kívülre indított átutalásokat értjük jelen cikk keretében, a számlakivonatok közül pedig mindenhol az elektronikus számlakivonattal számoltunk.)

Mivel a leválogatás immár nem kézzel, hanem az új Bankváltás.hu-s adatbázisból készült, melyet napokon belül birtokba vehetnek tisztelt Olvasóink is (FIGYELEM! az indulásról e-mail értesítés kérhető a http://www.bankvaltas.hu webcímen!), így rengeteg ingyenes szolgáltatást listázott ki a gép. Ezek után úgy döntöttünk, hogy jelen cikkbe az ötféléből a három, vagy annál több ingyenes szolgáltatást nyújtó ajánlatok kerülnek bele, hiszen így is 62 féle termékről van szó (3 féle ingyenes szolgáltatást 38 termék nyújt, 4 félét 19 termék, míg 5 félét 5 darab). A cikkbe minden bankszámlatermék a nyújtott kedvezmények mennyisége (3, 4 vagy 5) szerinti csoportba csak egyszer, a hozzá tartozó legolcsóbb bankkártyával került bele.

Az elemzést a további részletek közt, a cikk folytatásában olvashatják, a részletes adatbázis pedig a díjakkal (PDF-ben) a cikk alján található kapcsolódó linkről tölthető le.

További részletek:

5 FÉLE INGYENES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ TERMÉKEK

Az ötféle ingyenes szolgáltatást nyújtó termékek között az élre kívánkozik a Citibank, mely nem talált banki versenytársra az azon ügyfelekért vívott harcban, akik bármilyen jogcímen bankon kívülről havi 150 ezer forint átutalás érkezését vállalják, vagy 3 millió forint tartós egyenleget. Számukra teljesen ingyenes a havidíj, a bankkártya éves díja, a készpénzfelvétel belföldön bárhol korlátlanul, az átutalások és a csoportos beszedés. Ha ez nem teljesül, akkor csak négy ingyenes szolgáltatást kap a számlatulajdonos, a havidíj ugyanis ekkor 3500 Ft.

Ha nem is talált versenytársra a Citibank, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy több bank akkor is megpróbált hasonló csomagot biztosítani ügyfeleinek. Elsőként az FHB Bank, amelyik abban különbözik a Cititől, hogy csak a MasterCard unembossed kártyára nyújtja az éves díj mentességet és azt is csak az első évben. Az ingyenesség feltétele itt 180 ezer forint átutalása, ennek hiányában ők is csak négy szolgáltatást nyújtanak ingyen az ötből, a havidíj ugyanis 3750 Ft-ra változik.

Nagyon fontos jelzés a K&H Bank 2009. augusztusi beszállása erre a piacra. A friss K&H zéró számlavezetési csomag a K&H emelt szintű számlavezetési csomagjának szolgáltatáspalettáját kínálja azzal azonos árakon, kivéve a havidíjat, mely 150 ezer forintos bármilyen jogcímű átutalás esetén ingyenes és kivéve a látra szóló kamatot is, mely sokkal magasabb (0,2% helyett az MNB alapkamattól függő). Ha a számlatulajdonos banknál elsőként megrendelt kártyája beletartozik az ingyenesen biztosított kártyák körébe, akkor az ingyenes havidíj mellett ingyenes a bankkártya éves díja, az átutalás, a csoportos beszedés és saját ATM-ből havonta 4 készpénzfelvétel is. Ez tehát már nem biztosít korlátlan készpénzfelvételt, mint az első kettő ajánlat, viszont itt nincs komoly szankciója sem annak, ha mégsem érkezik meg a 150 ezer forint, hiszen ekkor a havidíj “csak” 599 forint.

Végül ötféle díjmentes szolgáltatást kínál az Erste Bank On-line bankszámlája is azoknak az ügyfeleknek, akik rendelkeznek 3 millió forint megtakarítással. Ebben az esetben ingyenes a havidíj (3 millió forint nélkül 499 Ft), az átutalás és a csoportos beszedés, továbbá az első évben ingyenes a MasterCard unembossed kártya és vele havi 2 készpénzfelvétel is saját ATM-ből.

4 FÉLE INGYENES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ TERMÉKEK

A négyféle szolgáltatást nyújtó termékek köre már tágabb. Még akkor is, ha természetesen most nem értjük ide a fenti 5 féle ingyenes szolgáltatások helyett már csak 4 félét kínáló termékeket akkor, ha a havi kötelező jóváírás nem teljesül, illetve a második évtől nézzük a fizetendő díjakat, amikor már van éves bankkártya díj az FHB és Erste Bank esetében, vagy az Erste, illetve a K&H Bank esetében a feltüntetett ingyenes tranzakciókon felül veszünk fel készpénzt az adott hónapban.

Ezeket tehát ide nem értve az egyik legfontosabb ajánlat az Allianz Bank ATM kedvezménycsomagja. Talán nem ismerik sokan ezt a terméket, holott nem csak Magyarországon, de - egyedüli ilyen termékként - külföldön is kínál korlátlan ingyenes ATM készpénzfelvételt. Ezért még csak havi rendszeres átutalást, vagy magas egyenleget sem kell teljesíteni, “mindössze” az ügyfélnek rendelkeznie kell Allianz életbiztosítással, melynek díját minden hónapban Allianz Kapcsolatok bankszámláról csoportos díjlehívással fizeti vagy valamilyen biztosítási szerződéssel az Allianz Hungária Zrt.-nél vagy az Allianz Hungária Önkéntes és Magán-nyugdíjpénztárnál, vagy az Allianz Hungária Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztárnál kell pénztártagnak lennie vagy az Allianz Banknál a lakossági bankszámlán és lekötött betéten kívül egyéb banki termékkel kell rendelkeznie ÉS az eddigi felsorolásból egy elem mellett havonta legalább 4 db, összesen 40 ezer forint értékű tranzakciónak kell történnie az alábbiak közül tetszőlegesen: bankon kívülre indított forint, vagy deviza átutalás, VAGY a hónap 25-éig a számlához tartozó kártyával vagy Allianz Extra vagy Allianz Egészség hitelkártyával belföldi vásárlás, VAGY pénztári készpénzfelvétel, VAGY nem Allianz-os csoportos beszedési megbízás. Ekkor a bankkártyás készpénzfelvétel a világ bármely ATM-jében korlátlanul ingyenes. Ingyenes továbbá a havi számlavezetés díja, ingyenes a csoportos beszedés és első évben ingyenes a Visa Electron kártya is. Mindössze az átutalásokért kell fixen 40 forintot fizetni tranzakciónként. 3 millió forintos egyenleg esetén a Visa Gold kártya éves díja is ingyenes, s ezzel kiváltható a második évtől díjköteles Visa Electron kártya is.

Továbbra is igen vonzó termék az AXA Bank Magánszámlája, mely ingyenes bankkártyát, ingyenes számlavezetést, ingyenes csoportos beszedést és ingyenes átutalási lehetőséget kínál, ráadásul a legmagasabb látra szóló kamatot, mely a mindenkori jegybanki alapkamathoz képest fél százalékkal csökkentett mértékű. A termék megnyitásakor egyszeri 6.800 Ft-ot kell fizetni, de a továbbiakban a fenti tranzakciók ingyenesek és a dombornyomású Visa Classic bankkártyáért fizetendő 1.000 Ft-ot is csak két évente kell fizetni a 3. évtől, vagyis ez a piac legolcsóbb dombornyomású bankkártya ajánlata. Nincs ingyenes készpénzfelvételre mód az AXÁ-nál, viszont az egyik legolcsóbb készpénzfelvételt nyújta: 260 forint bármelyik magyarországi ATM használata, a GBC-seké pedig ezen belül még olcsóbb, 199 Ft.

Igen versenyképes a HBW Express Bank Vénusz számlacsomagja. A termék havidíja ebben az évben díjmentes (ez nem akció, a jövő évtől érvényes havidíj még nincs közzétéve), havi 2 készpénzfelvétel saját ATM-ből és havi 1 bármely ATM-ből díjmentes, továbbá ingyenesek az átutalások és a csoportos beszedések. A Visa Electron kártyáért évi 1.000 forintot kell fizetni. Az átutalások azonban csak tranzakciónkénti 100 ezer forintig díjmentesek!

A Raiffeisen Banknak egyetlen terméke, a Lendület számlacsomag szerepel a 4 ingyenes szolgáltatást nyújtó termékek között. A 699 forintos havidíjú csomag az első évben ingyen tartalmazza az olcsóbb változatú OKOSkártyát és ingyenesek a készpénzfelvételek közül a havi első 3 (postán is, nem csak ATM-ben!), továbbá az átutalások és a csoportos beszedések is. A Raiffeisen ajánlata ráadásul a (3 vagy több ingyenes szolgáltatások közt nem szereplő) KDB Bank 200 forintos díja után a teljes mezőnyben a legolcsóbb készpénzfelvételi díjat számítja fel bármely magyarországi ATM használata esetén: 250 forintot.

Végül négyféle ingyenes szolgáltatás belefért az UniCredit Bank Nonstop csomagjába is. Havi 499 Ft-ért ingyenesek az átutalások és a csoportos beszedések, havi két készpénzfelvétel is ingyenes bármely ATM-ből, továbbá első évben a Maestro kártyáért sem kell fizetni.

3 FÉLE INGYENES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ TERMÉKEK

Ahogy csökkentjük az ingyenes szolgáltatások számát, úgy egyre több bank száll be a versenybe. Ezért ebből a választékból már csak szemezgetünk, azokra az ajánlatokra fókuszálva, melyek a korábbiakban egyetlen kombinációban sem szerepeltek.

A Banco Popolare több számlacsomagja is versenyképes ebben a kategóriában. A Classic, Variable és Fix számlacsomagok ingyenes átutalási lehetőséget és ingyenes csoportos beszedést kínálnak, a bankkártyáért (mely egyébként az egyik legolcsóbb dombornyomású kártya a mezőnyben, 2.000 Ft/év!) sem kell fizetni az első évben, és a saját ATM-ekből havi 2 ingyenes készpénzfelvétel is elérhető, ráadásul sajátnak számít a Magyarországi Volksbank ATM hálózata is. Mindezért a nyilvántartási díjjal együtt havonta 49, 248 vagy 548 forintot kell fizetni csomagtól függően, a Fix számlacsomagban emellett 499 Ft erejéig az előző hónap átutalásai és készpénzfelvételi díjait nem kell megfizetni.

A Budapest Bank Kedvezmény csomagja havonta legalább a minimálbér jóváírással havi 2 saját ATM használatot ingyen tesz lehetővé, vagy ha saját nem volt, akkor 1 idegen ATM használatot, emellett ingyenes a havi számlavezetés és a csoportos beszedések is.

A CIB Bank on-line számlacsomagja aktív számlahasználat esetén (definíció: legalább havi 50.000 Ft, egyösszegű jövedelem átutalás érkezik ÉS legalább 2 db csoportos beszedési megbízásra vonatkozó felhatalmazás van a számlához rendelve vagy minimum 1000 Ft állandó átutalási, illetve Internet Bankon megadott eseti átutalási megbízás teljesül) 149 Ft havidíj mellett ingyen biztosítja az átutalásokat és a csoportos beszedéseket, továbbá havi egy ingyenes készpénzfelvételt bármely ATM-ből. A legolcsóbb elektronikus (Maestro vagy Visa Electron) bankkártya éves díja 1.490 Ft. Ha az aktív számlahasználat nem teljesül, akkor a havidíj 549 Ft.

A HBW Express Bank Diamond számlacsomagja, mely rendszeres jövedelemátutalás esetén nyitható, ÉS kötelező a bankkártya igénylés ÉS havonta legalább kettő a „csoportos beszedési megbízásra vonatkozó felhatalmazás”, vagy „állandó átutalási”, vagy „nyomtatványon, Telebankon illetve Netbankon megadott eseti átutalási megbízás teljesítése” közül tetszőlegesen, ... szóval ez a csomag ingyenes havidíj és ingyenes bankkártya éves díj mellett havonta 2 saját és 1 bármely belföldi készpénzfelvételt ingyen biztosítja.

A Kinizsi Bank Tradíció termékcsomagja ingyen biztosítja a bankkártyát, a csoportos beszedést és havi 1 ingyenes készpénzfelvételt a bank saját ATM hálózatából, amennyiben jövedelem- vagy nyugdíjátutalás érkezik a számlára, továbbá az ügyfél igénybe veszi a bankkártya és folyószámlahitel szolgáltatásokat, és még 2 db közüzemi vagy tartós megbízást is ad a számlája terhére.

A Magyarországi Volksbank is ebben a szegmensben jelenik meg először. A Maxima számlacsomagja (a kivonattal együtt 1030 forintos havidíjért) ingyenes átutalást és ingyenes csoportos beszedést kínál, saját ATM-ből pedig havonta 4 ingyenes készpénzfelvételt.

A Mohácsi Takarék Bank Célegyenes számlacsomagja ingyenes MasterCard kártya mellett ingyen kínálja a csoportos beszedéseket és havi 1 ingyenes készpénzfelvételt is a saját ATM hálózatából.

Meglepetésre csak ebben a szegmensben jelenik meg az OTP Bank az Alap számlacsomaggal, mely a tételdíj bevezetése óta már nem olyan vonzó ajánlat, mint korábban. Ráadásul a bank hirdetményének megfogalmazása nyitva hagyja, hogy jövő tavasztól hogyan alakul az ingyenes szolgáltatások köre, hiszen addig “akciósan” engedi el azokat a díjakat, melyeket korábban a csomagok részeként állandó jelleggel biztosított. A mai állapot szerint ingyenes a bank Maestro kártyája és vele 1 készpénzfelvétel bármely belföldi OTP automatában, továbbá ingyenes a havi számlavezetés díja. Ez utóbbihoz az is kell, hogy a számlára rendszeres jövedelem átutalás érkezzen, vagy 150 ezer forint legyen a látra szóló egyenleg, vagy az ügyfélnek értékpapír számlája legyen az OTP Banknál. Ezek mindegyike hiányában a havidíj 359 Ft.

Az OTP Banknál 3 kedvezményt viszont nyújt a Tempó és a Net számlacsomagja. A Tempónál a számlára rendszeres jövedelem érkezése vagy 150 ezer forint látra szóló egyenleg ÉS legalább 1 db csoportos beszedési megbízás teljesülése (melybe nem értendő bele az OTP által folyósított hiteltörlesztés beszedése - a csoportos beszedési feltétel legalább 2 db bankkártyás vásárlással kiváltható) esetén a havidíj 279 Ft és ingyenes a Maestro kártya éves díja, a saját ATM-ből történő havi első két készpénzfelvétel, továbbá a csoportos beszedések is, de csak a havi negyedik után (az első négy 45 Ft-ba kerül tételenként). A Net számlacsomagra is igaz ugyanez, de a csoportos beszedések már a harmadik után díjmentesek. A Net számlacsomag havidíja a számlára érkező rendszeres jövedelem vagy 150 ezer forint látra szóló egyenleg teljesülése esetén, továbbá akkor, ha a számlatulajdonos a tárgyhót megelőző 3 hónapban legalább egyszer belép az OTPdirekt szolgáltatások valamelyikébe, így akár az internetbank szolgáltatásba is, 499 Ft.

Végül érdemes még megemlíteni az UniCredit Bank Privát Plusz csomagját is, mely havi 349 forintért első évben ingyen tartalmazza a Maestro bankkártyát, bármely ATM-ből a havi 1 ingyenes készpénzfelvételt Magyarországon, továbbá a havi első két csoportos beszedést is (utána a díj 40 Ft/tétel).

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó