Már a bevásárláskor is fizethetünk mobillal

2010.11.15. 10:29 | Hírek

A MobilFizetés november 11-től országszerte 400 SPAR, Kaiser's és Interspar üzlet kasszájánál használható, így a Telenor és a T-Mobile ügyfelei már a bevásárláskor is használhatják mobiljukat a készpénzes vagy kártyás fizetés helyett. Mivel az FHB Bank nem szolgáltatási partnere a Bankkártya.hu-nak, ezért a cikk csak előfizetőink számára olvasható.

A szolgáltatás banki hátterét az FHB Kereskedelmi Bank biztosítja, a SPAR kasszarendszerének a mobilfizetési központhoz való csatlakozását vezérlő programcsomagot a Laurel Számítástechnikai Kft. fejlesztette ki, telepítette és engedélyeztette az adóhatóságnál.

Az új szolgáltatást csütörtökön mutatták be a sajtónak az együttműködő cégek. A gyakorlatban történő alkalmazás során kiderült: a fizetési folyamat nem hosszabb a bankkártyás fizetésnél, a készpénzesnél pedig biztosan gyorsabb. A kereskedők számára olcsóbb, mint a kártyás fizetés, s a pénz azonnal megjelenik a számlájukon.

A MobilFizetés menete: a kasszánál jelezni kell a pénztárosnak, hogy ily módon fizetünk, aki a tranzakció elindításához elkéri a mobilszámot vagy a MobilFizetés azonosítót. Az utóbbi átadására egy vonalkód leolvasásával is lehetőség van, amit az ügyfelek matrica formájában kapnak meg. A tranzakció elindítását követően hamarosan megérkezik a MobilFizetés üzenet a készülékre, amit a szolgáltatásnál megszokott módon, az "mSzámlánk" kiválasztásával, majd a szolgáltatáshoz tartozó PIN kód megadásával lehet jóváhagyni. Ezután a kassza kinyomtatja a blokkot.

A szolgáltatás általában minden SMS-képes mobiltelefonnal használható, csak a SIM kártyát kell kicserélni; a díjmentes kártyacserére és a MobilFizetés megkötésére a mobilszolgáltatók kijelölt üzleteiben van mód. A szolgáltatás banki hátterét az FHB Kereskedelmi Bank biztosítja, a szolgáltatáshoz kapcsolt bankszámla egyenlegének terhére lehet fizetni, vagyis a szolgáltatás igénybevételéhez szerződést kell kötni a bankkal. A szolgáltatás használata során küldött SMS-ek díja üzenetenként 20 forint, a banki díjszabást az FHB hirdetménye tartalmazza.

A Telenor, a T-Mobile és az FHB Bank 2008 októberében vezette be a MobilFizetés szolgáltatást. A szolgáltatás használatára szerződött ügyfelek az arra alkalmas SIM kártyával rendelkező mobiltelefonjuk használatával a bankszámlájukon rendelkezésre álló egyenlegük vagy hitelkeretük terhére fizetési tranzakciókat kezdeményezhetnek, egymás között pénzt utalhatnak. Fizetni lehet ily módon az üzletekben vagy az interneten, feltölthető MobilFizetéssel a mobilegyenleg, be lehet fizetni a csekkeket vagy kiegyenlíteni a közüzemi számlákat, a szolgáltatás például a parkolási bírságok befizetésekor is hasznos lehet.

Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó