Teljes körűen használható a Multi-Pay cafeteria kártya

2011.07.22. 00:44 | Hírek

Mint ismert, a Multi-Pay Zrt. nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a meglévő bankkártya elfogadóhelyek létrehozni azt a cafeteria fizetőkártyát, mely valamennyi cafeteria-elemet képes kezelni, a munkáltató döntésétől függően. A fogaskerekek közé azonban homokszemek kerültek, s a már megjelent kártyákkal komoly elfogadási nehézségek merültek fel, mely elégedetlen felhasználókat indukált. Az indulási nehézségeket azonban a cégnek sikerült leküzdenie, s mostantól a kártyák az eredeti céllal, teljes körűen használhatók. Az alábbiakban a Multi-Pay Zrt. vezérigazgatójával, Bauer Évával készített interjúnkat olvashatják.

Multi-PayBankkártya.hu: - Mi volt a Multi-Pay kártyák elfogadásával kapcsolatos probléma és hogyan sikerült megoldani?

Bauer Éva: - Mint ismeretes, a Multi-Pay kártya olyan mágnescsíkos debitkártya, amelyről az egyes cafeteria-elemeket kódokkal lehet előhívni. A fejlesztők világszerte ezzel a megoldást a chipkártyára fejlesztik – senki nem gondolkozott a már elavultnak számító mágnescsíkos kártyában.

A Multi-Pay által kifejlesztett, a mágneskártyát használó rendszer sokkal olcsóbb a chipes kártyáknál, azonban ezt implementálni kellett a kártyaelfogadó bankoknál is.

Ez volt az a nehézség –a POS-terminálok cafeteria-kód elfogadására való alkalmassá tétele - amit a Multi-Paynek az induláskor le kellett küzdeni. Volt olyan bank, ahol az első teszt sikeres, és olyan is, ahol ez tovább tartott. Ma már minden Magyarországon üzembe helyezett POS-terminál a megfelelő beállítások után alkalmas a Multi-Pay kártya elfogadására.

Bankkártya.hu: - A Multi-Pay a legnagyobb cafeteria kört lefedő bankkártya-szerűen működő fizetőkártya. Az Edenred kártyája csak az étkezési jegyet váltja ki, a Cafeteria Hungária Zrt. kártyája ezen felül az iskolakezdést is képes segíteni, továbbá az ún. csekély értékű ajándékozást is, az OTP Bank 2008 óta működő Cafeteria kártyája pedig mindezeken felül az internetutalványt és az egészségpénztári kártyát is kiváltja. A Multi-Pay azonban még tovább megy, hiszen még a közlekedési bérlet is megvásárolható vele, továbbá a kártyával nem költhető üdülési csekk beszerzését is vállalják. Hogyan született a gondolat, hogy egy ilyen univerzális kártyarendszert hozzanak létre és hogyan alakult meg a társaság fejlesztői gárdája?

Bauer Éva: - Az ötlet nem új, a megvalósítás originális. Ma már egyre több országban a gazdaság egyre több területén felmerül az igény, hogy a pénztárcánkban lapuló tucatnyi kártya helyett csak egy legyen. Gondoljunk csak a magyar kormány napokban bejelentett tervére, hogy minden hivatalos okmányt, például személyi igazolványt, TAJ-kártyát, adóigazolványt, vezetői engedélyt egyetlen kártyán kíván elhelyezni.

Az pedig természetes, hogy egy piacra lépő termék jobb akar lenni, mint a piacon levő termékek, mint az Edenred, a Cafateria Hungária vagy az OTP Cafeteria kártyája.

Nem titkolom, nem várt nehézségekbe ütköztünk a közlekedési bérlet esetében, hiszen a bérletpénztáraknál nem minden telephelyen van POS-terminál, és az amúgy is hosszú sorokat tovább nyújtja a kártyaelfogadás.

A végleges megoldás a közlekedési társaságok saját rendszerébe integrált internetes és a telefonos fizetés lesz, de erre még várnunk kell.

A fejlesztői gárdát ennek megfelelően tudatosan építettük: a kártyaelfogadásban való jártasság mellett feltétel volt az oracle alapú programozás. Az egyes fázisokba több ügyviteli szakember is bekapcsolódott, hiszen a Multi-Pay lényege a cafeteria szolgáltatás, ami a kártyában testesül meg.

Bankkártya.hu: - A csekély értékű ajándék jelen pillanatban még nem költhető el a Multi-Pay kártyával, továbbá hiányzik a cafeteria körből a most megjelent Széchenyi Pihenő Kártya és az egyetlen adómentesen adható HAJRÁ utalvány, továbbá a bérként adózó kultúra utalvány is. Ezeket még más társaságok sem alkalmazzák cafeteria rendszerükben. Hogy áll ezekkel a Multi-Pay?

Bauer Éva: - A Multi-Pay alkalmas a csekély értékű ajándék rendszerszerű kezelésére is, azonban az elmúlt félévben egyetlen munkáltató sem akadt, vélhetően a magas adóteher miatt, aki munkavállalóinak ilyen elemet adott volna.

Ami pedig a Széchenyi Pihenő Kártyát illeti, a Multi-Pay csak akkor vág bele, amennyiben hosszú távon biztosítottnak látja a SZÉP jövőjét. A jogszabályban meghatározott jutalék elegendő nagyságú, azonban azonnali invesztíciót és hosszú megtérülést jelent.

Bankkártya.hu: - Mennyi munkáltató hány munkavállalója csatlakozott eddig a Multi-Pay rendszerhez és ezzel milyen piacrészesedést értek el eddig az elektronikus cafeteria utalvány piacon? Továbbá milyen terveik vannak a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek számát, piacrészesedését illetően?

Bauer Éva: - A Multi-Pay Cafeteria idén januárban lépett piacra. Az elmúlt félévet nagy sikerként könyveljük el: munkáltatóink száma már meghaladta a százat. A kibocsátott kártyák számára eléri a hatezret.

Az OTP-n kívül nincs hiteles információnk a többi piaci szereplőről, hiszen a cafeteria kártyákra nem vonatkozik rendszeres adatszolgáltatási kötelezettség. A piaci részesedés vonatkozásában csak becsülni tudunk: a mi számításaink szerint százezer elektronikus utalvány lehet a forgalomban, ennek alapján 6% körüli a Multi-Pay részesedése.

Az idén a kártyák duplázódása mellett hárommilliárd forint forgalmat tervezünk. Erre minden esélyünk megvan, hiszen a Multi-Pay, és általában a cafeteria kártyák előnye, hogy évközben bármikor át lehet térni a papíralapú utalványokról.

Multi-Pay elfogadóhelyi matricaBankkártya.hu: - A többi kártyarendszerhez hasonlóan a Multi-Pay elfogadóhelyei is lekérdezhetők az interneten, de van-e olyan logó, mely az elfogadóhely bejáratán is látható a kártyabirtokosok számára?

Bauer Éva: - Igen, minden egyes kártyaelfogadó-partnernél elhelyezésre kerül a Multi-Pay alábbi logója. A színek megválasztásának nem volt könnyű dolgunk, hiszen átlátszó a kártyánk, azonban a türkiz keret jól megkülönböztet bennünket a többi társaságtól.

Bankkártya.hu: - Miért éri meg munkáltatóként egy bankkártya-szerűen működő cafeteria rendszerhez csatlakozni a papír utalványok helyett és miért jó ez a kártyabirtokosok számára? Mindez mennyibe kerül?

Bauer Éva: - A munkaadó előnyei az egyszerűség, a tehermentesítés, a költség és időmegtakarítás. A cafeteria összeg utalása a Multi-Paynek havonta egy alkalommal, számla alapján történik, így nincs többé teendő az utalványok kiosztásával és a lejárt utalványokkal.

A kártya gyártásának egyszeri költsége ezer forint, a munkaadó pedig a forgalomtól függő díjazást fizet, az átlag másfél százalék körül van. További előny, hogy a kártya három évig érvényes, és a törvényi kereteken belül egyik évről a másikra átvihető a megmaradt keret.

Bankkártya.hu: - Az elfogadóhelyek lefedettségén túl mi az az előny, mely a Multi-Pay-t kiemeli az elektronikus cafeteria utalványokat forgalmazók közül?

Bauer Éva: - Az, hogy a POS-terminálon kívül működik az internetes és a telefonos fizetés. Abban biztos vagyok, hogy a jövő az interneté, hiszen az sokkal olcsóbb, és a mobiltelefoné, hiszen az sokkal egyszerűbb. Ez pedig különösen a kis összegű fizetésnél, mint amilyen például a cafeteria havi 18 ezer forintos étkeztetés-kerete, fontos költségcsökkentő tényező.

Ezen felül a piacon újdonságnak számít, hogy az élelmiszer-keretet a gyógyszertárakban is el lehet költeni a táplálkozáshoz szorosan köthető termékekre. Mondhatni, duplán előztük meg a hamburgeradót: egyszer azért, mert januárban indultuk a gyógyszertárakban, másodszor azért, mert ez az igazi megelőzés, nem pedig büntetés, mint a népegészségügyi termékdíj.

Bankkártya.hu: - Köszönjük az interjút!

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó