Elindult a Mobiltárca Egyesület - összefogás a mobiltárca hazai bevezetéséért

2011.11.02. 05:11 | Hírek

A Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone valamint a MasterCard, az OTP Bank és a SuperShop a mobiltárca funkcionalitásában, kényelmében, kezelhetőségében és biztonságában rejlő előnyöket felismerve megalakította a Mobil Tárca Egyesületet. Közös céljuk, hogy egységes mobil NFC alapú technológiát és az erre épülő gyorsan, biztonságosan és kényelmesen használható innovatív szolgáltatásokat Európában az elsők között vezessék be Magyarországon.

MTE

MTEA technológiai fejlődés és az innováció iránt elkötelezett alapító tagok meggyőződése, hogy a mobil NFC technológiára olyan valódi értéket közvetítő szolgáltatások épülhetnek, amelyek újszerű élményt és számtalan további lehetőséget biztosítanak az ügyfelek részére. Éppen ezért elhatározták, hogy közös erővel segítik a mobil NFC alapú szolgáltatások kialakítását, ajánlás szinten megfogalmazzák a szükséges technológiai szabványokat, javaslatokat tesznek a szolgáltatás sikeres bevezetéséhez, biztosítják a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint támogatják és elvégzik az innovatív szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódó felvilágosítást. Az összefogás lévén kialakuló egységes technológiai keret megfelelő alapot teremthet az egyesület céljával egyetértő és azzal együttműködni kívánó partnerek, hazai szolgáltatók számára: megkönnyíti a beilleszkedésüket, felgyorsíthatja a piacra lépést, a felhasználói edukációt és segítheti a szolgáltatások elterjedését.

Mivel a mobiltárca (mWallet) nem egy szolgáltatáshoz kötődik, az egyedi alkalmazásokhoz képest jobban illeszkedik a felhasználók változó igényeihez, integráló jellegű keretet ad, amelyben a szolgáltatók és felhasználási területek széles tárháza válik elérhetővé. Alkalmazásával az élet minden területén hangsúlyosabb szerepet kap a mobilitás, és ez újfajta életstílust teremthet: általa a mobiltelefonnal fizetés, az elektronikus hűségkártyák, kuponok, közlekedési- és belépőjegyek használatának újabb, gyorsabb, kényelmi funkciókkal teli formája terjedhet el. A felhasználók nemcsak telefonálhatnak, internetezhetnek vagy játszhatnak mobiltelefonjaikon, hanem segítségével fizethetnek, moziba, múzeumba mehetnek, továbbá széles körben – kiskereskedelem, üzemanyag töltőállomás-hálózatok, gyorséttermi vendéglátás és szállodák területén – könnyebbé válhat a pontgyűjtő kártyák használata.

A Mobil Tárca Egyesület létrehozása biztosíthatja, hogy Magyarországon elsők között indulhatnak el mobil NFC alapú – mobiltárca – szolgáltatások Európában. Az alapítók – a Telekom, a Telenor, a Vodafone valamint a MasterCard, az OTP Bank és a SuperShop – által megfogalmazott tervekben az idén elindított kísérleti alkalmazásokat követően 2012-ben bevezetendő kereskedelmi szolgáltatások szerepelnek.

Az egyesület a kreatív, felhasználóbarát szolgáltatások kialakításának érdekében még ebben az évben – egyesület tevékenységét, a technológiában rejlő lehetőségeket bemutató, esetleges csatlakozást elősegítendő – workshop-ot tart a technológia és a tagság iránt érdeklődőknek, amelynek helyéről és idejéről később ad tájékoztatást.

Óriási üzleti lehetőségként értékelte a mobil fizetés kihasználását Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök vezérigazgatója hétfőn a Near Field Communicationról (NFC) rendezett Budapesten sajtótájékoztatón, s úgy vélte, 2012 a mobilfizetés éve lesz.

Az NFC elterjesztésére létrehozott Mobil Tárca Egyesület által szervezett tájékoztatón az elnök-vezérigazgató elmondta, a mobil iparágnak akkor lesz a legtöbb esélye a sikerre, ha összefognak a távközlési cégek a bankokkal .

Drozdy Győző,a Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója hozzátette, a technológiai alapnak egységesnek kell lennie, s versenynek a szolgáltatók között csak az előfizetők megszerzésében kell megnyilvánulnia.

Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke kifejtette, nagy dolog, hogy közösen, együttműködve dolgoznak a mobilfizetés elterjesztésén. Hozzátette, a mobilparkolás is akkor kezdett gyorsan elterjedni, két és fél év alatt a tízszeresére növekedni, amikor a három mobilcég 2009-ben összefogott, s együtt kezdett szolgáltatni. Elmondta, ennek eredményeképpen, ma már minden második parkolás mobillal történik.

A Supershop és a MasterCard képviselője úgy vélekedett, hogy a mobilfizetéshez nemcsak alkalmas mobilkészülékek kellenek, hanem elfogadóhelyek is. Úgy vélték, az elfogadóhelyek száma gyors ütemben bővül majd, s jövőre már a tömeges alkalmazást is lehetővé tesznek.

Kovács Antal, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, vadonatúj technológiáról van szó, ám a pénzintézet már komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az NFC technológiát elfogadó terminálok és helyek számát gyorsan növelje. Úgy vélte, a technológia gyorsabban fog terjedni, mint sokan feltételezik.

A technológia tömeges elterjedését 2012 második félében várják a szakértők.

A Near Field Communication rádiófrekvencia alapú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely a tárolt adatok átvitelére szolgál. Az NFC különböző digitális készülékek, mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, notebookok közötti adatátviteli kapcsolat létesítését is megoldja közeli, néhány centiméteres távolságból.

Először a plasztikkártyák piacán jelent meg a technológia, de használják már fizetési megoldásokra, illetve néhány külföldi nagyvárosban intelligens közlekedési bérletként.

További információ a http://www.mobiltarcaegyesulet.hu oldalon érhető el.

MTE

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó