Bankkártya elfogadás egyszerűbben: ReadyPay – az okostelefonos kártyaolvasó

2016.06.30. 08:00 | Hírek

A Vodafone, az OTP Bank és az Ingenico olyan POS terminált hozott forgalomba Magyarországon, melyet - szerződött elfogadóként - bárki egy okostelefonhoz csatlakoztatva máris elfogadhat bankkártyát minden további feltétel nélkül, az okostelefonja internetkapcsolatán keresztül. Az akciós, akár két évig  jutalékmentes kártyaelfogadást kínáló, fix havidíjas termék az Ingenico korábban már bemutatott Allianz MobilKassza zárt körű megoldásának immár bármely kisvállalkozó számára elérhető, továbbfejlesztett változata. A szakemberek a futárcégek kártyaelfogadásának felfutását várják ettől. A termék akár 10 százalékkal is növelheti a hazai POS terminálok számát.


2016. február 10-én Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások vezérigazgató helyettese a Viola Violetta Szalonban megrendezett nyilvános sajtótájékoztatón mutatta be a bankkártya elfogadást a ReadyPay eszköz segítségével.

A bemutató után Kovács Antal, az OTP Bank üzleti divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a ReadyPay termék kifejlesztését a biztonsági elemek és a gyorsaság, mint a fizetési megoldások alapvető ügyféligényei váltották ki. A KKV réteg ügyféligényei alapvetően ugyanis a mobilitás, a viszonylag kis forgalom és fokozott költségérzékenység. A kisvállalkozók azt szeretik, ha egyszerűek, gyorsak és testreszabottak a szolgáltatások. Kovács Antal szerint ez a ReadyPay-jel teljesül, mely ráadásul innovatív technikai megoldást képvisel. Az OTP Bank ezzel is bizonyítja, hogy az innováció élén volt, van és marad is a jövőben. A bankkártya kibocsátói oldalon 49 százalékos, a bankkártya elfogadói oldalon pedig 52 százalékos piacrészesedéssel rendelkező OTP Banknak mintegy 100 ezer POS terminálja van az országban, ezt szeretné tovább növelni a ReadyPay-jel. Mint a vezérigazgató-helyettes elmondta, céljuk rövid időn belül 10 ezer elfogadóhely létesítése. Kovács Antal szerint a terv teljesíthető, mert ennek segítségével gyorsan és egyszerűen lehet fizetni mobilon, amely a mozgó vállalkozóknak, biztosítási közvetítőknek, futároknak nagyon fontos szempont.

Szabó Gábor, az Ingenico Magyaországért felelős vezetője beszédében két újdonságra hívta fel a figyelmet a Ready Pay kapcsán. Az egyik újdonság az üzleti konstrukció, melyben minden szereplő arra fókuszálhat, amiben ő a legerősebb. Az OTP az elfogadói hálózatát és az elszámolási rendszerét adja hozzá, a Vodafone a hatalmas értékesítési és marketing erejét, azt az értékesítő hálózatot, mellyel a kisvállalkozókat el lehet érni, az Ingenico pedig üzemelteti ezt a rendszert. A másik újdonság pedig a Ready Pay kapcsán az, amire az Ingenico mindig is odafigyelt, és amiért az Ingenico piacvezetővé vált a világon és Magyarországon is, vagyis a biztonság. A ReadyPay esetében a teljes tranzakció egy idegen eszközön, a mobiltelefonon keresztül valósul meg, ezért a kártyaelfogadó eszközüket olyan titkosítással kellett ellátni, hogy semmilyen módon ne lehessen azt a mobiltelefonra telepített bármilyen rosszindulatú szoftverrel megfejteni. A titkosítás egy teljesen zárt csatornát hoz létre és azon kommunikál az autorizációs (engedélyező) központtal. Szintén érdekes eleme a megoldásnak, hogy nem rendelkezik nyomtatóval: egy e-mailben vagy a későbbiekben SMS-ben is lehet elküldeni az ügyfélnek a tranzakció adatait, emellett az ügyfél a bankjától továbbra is megkapja az SMS-t a vásárlásról, amennyiben előfizetett rá. Az e-mailt viszont a kártyát elfogadó kereskedő küldi, ebben az előírások szerint minden információ szerepel. A weben és az alkalmazásban egyaránt elérhető a számlatörténet utolsó 50 tranzakciója, így a kereskedő megnézheti, milyen forgalmat bonyolított. Mint Szabó Gábor elmondta, ezt egy kifejezetten dobozos terméknek szánják kisvállalatoknak, mely fejlesztés és egyedi beállítások nélkül működik: elég levenni a polcról, összekapcsolni a bluetooth-os mobiltelefonnal és máris működik a bankkártya elfogadás. Az Ingenico országmenedzsere a ReadyPay-t izgalmas megoldásnak tartja és bízik annak piaci sikerében.

A sajtótájékoztatón a Házikó ételfutár szolgálat futára, Ádám elmondta, hogy előfordul, a vevők szeretnének fizetni bankkártyával, de mivel eddig nem tudtak fizetni így, ezért előfordult, hogy a megrendelést visszamondták. A készpénzszállítás a futár számára is veszélyes lehet.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elhangzott, hogy a ReadyPay feltétele a  Vodafone előfizetés és okostelefon, minden mást a szerződéskötéskor biztosítanak a kisvállalkozónak. Az ügyfél számára előnyös, hogy mindössze egyetlen helyen, a Vodafone értékesítőjénél kell szerződést kötnie a kártyaelfogadásra.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondták, hogy attól függetlenül, hogy a terminál nem ad ki bizonylatot, a vállalkozó ÁFÁ-s számla igény esetén ugyanúgy biztosíthat számlát, mint eddig, hiszen a számlázás és a bankkártyás bizonylat elválik egymástól.

A Bankkártya.hu kérdésére válaszolva elhangzott, hogy a nem Vodafone-os ügyfelek egy rövid bevezetési időszak után, mely 1 évnél rövidebb, más szolgáltatóknál is csatlakozhatnak majd a rendszerhez. A készülékfeltételekről szólva megemlítették, hogy az (a cikk megjelenésének idejére) mindhárom népszerű mobilplatformon, így Androidon, iOS-en és Windows Phone-on is elérhető, ez tehát biztosan nem lesz akadály annak, aki csatlakozni szeretne.

Végül egy újságírói kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy a teljes rendszert 6 hónapig fejlesztették ki, melyben benne volt a MasterCard és a Visa certifikációja, azaz hivatalos bevizsgálása is, és ennek nyomán a ReadyPay terminálok is éppen olyanok, mint bármely más hagyományos POS terminál és képesek chipes, mágnescsíkos és érintéses bankkártyákat egyaránt kezelni.

A további részletek közt a három cég hivatalos sajtóközleményét ismertetjük a termékről, a ReadyPay további érdekességeiről pedig Szabó Gáborral, az Ingenico országmenedzserével készítettünk egy interjút, melyet itt olvashatnak el: http://www.bankkartya.hu/harmadik cikk

További részletek:

A jövőben a mi vállalkozásunknál is megoldott a bankkártyás fizetés” – mondta Viola Violetta, a Vodafone ReadyPay mobil bankkártya-olvasó terminált (mPOS) bemutató 2016. februári sajtótájékoztatóján. A Viola Violetta Szalon tulajdonosa korábbi tapasztalatairól így beszélt: "amikor házhoz szállítjuk a virágokat, vagy egy nagyobb megrendelésre virágdíszt készítünk, sokszor gondot okoz, hogy a vevőnek épp nincs elegendő készpénze, vagy kényelmesebb lenne, ha bankkártyával tudna fizetni. Az is előfordul, hogy a szállítót zavarja, hogy a nap végére túl sok készpénzzel kell mozognia".


A képen Király István, Kovács Antal és Szabó Gábor
 

Viola Violetta szerint a kisméretű ReadyPay mPOS segítségével sokkal egyszerűbb és biztonságosabb lehet a fizetési és elszámolási folyamat, hiszen nem kell készpénzzel bajlódni.

A ReadyPay egy egészen új, a kis és középvállalatok életét megkönnyítő, a készpénzkímélő elektronikus fizetésre való gyors átállást lehetővé tevő megoldás” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások vezérigazgató helyettese.

Videó a ReadyPay működéséről (a megtekintéséhez kattintson a képre):

"A kisméretű ReadyPay mPOS mobil bankkártya-olvasó terminál elfér akár egy zsebben is, így ideális mozgásban lévő kereskedők, szolgáltatók számára is" - tette hozzá Király István, aki úgy vélte, az eszköz igen hasznos lehet többek között az online megrendelt termékek, csomagok kiszállításakor az utánvétes fizetésnél, illetve taxikban, vagy olyan vállalkozások esetében, akik eddig nem rendelkeztek hagyományos kártyaolvasó terminállal. Mint mondta, a valamennyi Magyarországon forgalmazott kártyatípussal használható ReadyPay kedvező feltételekkel, alacsony, mindössze egy bruttó 4.990 forintos egyszeri beruházással teszi lehetővé a biztonságos készpénz nélküli fizetést.

A Vodafone ReadyPay szolgáltatása az OTP Bankkal, mint pénzügyi szolgáltatóval és a kártyaolvasó terminálok és a biztonságos tranzakciók piacán világszerte vezető francia Ingenico Group magyar leányvállalatával együttműködésben valósult meg. A szolgáltatás kiépítésében a MasterCard is részt vett.

Az OTP Bank nagy hangsúlyt fektet arra, hogy termékeivel és szolgáltatásaival személyre szabott megoldásokat kínáljon, figyelembe véve a folyamatosan változó ügyféligényeket. A bankkártyás fizetés lehetősége ma már az alapvető vásárlói elvárások közé tartozik, így örömmel álltunk egy olyan megoldás kidolgozása mellé, amellyel egyszerű és költséghatékony módon egyre több vállalkozás számára lehet biztosítani a kártyaelfogadást” – a mondta el Kovács Antal, az OTP Bank Lakossági Divíziójának vezérigazgató-helyettese.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy mind lakossági, mind vállalati ügyfeleink számára a pénzügyeik mindennapi intézését megkönnyítő, ugyanakkor teljesen biztonságos megoldásokat dolgozzunk ki. Várakozásunk szerint rövid időn belül népszerűvé válik ez az innovatív megoldás, amelynek segítségével dinamikusan nőhet a kártyaelfogadói lefedettség Magyarországon a kis- és középvállalati szegmensben.” – tette hozzá Kovács Antal.

Szabó Gábor, az Ingenico Group Magyarországért felelős vezetője: „Büszkék vagyunk rá, hogy a Vodafone Magyarország az Ingenico Group innovatív mPOS megoldását, és az OTP Bank elfogadói környezetét választotta, hogy bevezesse saját mobil készpénzmentes fizetési szolgáltatását. A Vodafone Magyarország igényei szerint kifejlesztett megoldás lehetővé teszi a kis- és mikrovállalkozások számára, a biztonságos és zökkenőmentes bankkártyás fizetés bevezetését. Az okostelefonon vagy tableten futó Vodafone alkalmazás, az Ingenico ICMP terminál és az azon telepített fizetési program, valamint a kapcsolódó háttérrendszer a legszigorúbb biztonsági előírásokat is kielégíti, egyúttal egy könnyen használható, egyszerű felületet nyújt a kereskedőknek a bankkártyás fizetések nyilvántartására és tárolására” – mondta el Szabó Gábor.


A MasterCard üdvözli a Vodafone ReadyPay elindulását, hiszen olyan területeken is elérhető válik a kártyás fizetés, ahol eddig nem volt jelen. Ezzel egy újabb lépést teszünk a készpénzmentes társadalom felé vezető úton. Az okostelefonok elterjedésével a mobil bankkártya-olvasó terminál kézenfekvő megoldás azoknak a kereskedőknek, amelyek eddig csak készpénzt fogadtak el, de szívesen változtatnának ezen. Így tovább folytatódhat az elektronikus fizetési módok használatának bővülése, ami az ügyfelek még professzionális kiszolgálása mellett a gazdaság fehéredéséhez is hozzájárul" - mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A ReadyPay mPOS terminál a vele bluetooth kapcsolattal párosított okostelefon, vagy táblagép segítségével kapcsolódik az internetre. A fizetési tranzakció az okoseszközre telepített Vodafone ReadyPay alkalmazás segítségével kezdeményezhető a fizetendő összeg megadásával. Ezt követően a kártyabirtokos az mPOS terminál segítségével leolvashatja bankkártyáját vagy mobiltárcáját, illetve szükség esetén beütheti PIN kódját. A fizetési tranzakció ezután a hagyományos bankkártya leolvasóknál megszokott módon zajlik le az OTP banki rendszereiben, amelynek eredményéről az okoseszközre telepített Vodafone ReadyPay alkalmazásra és emailben is értesítés érkezik az elfogadóhoz. A bankkártya birtokosa megadhatja érvényes email címét, így a fizetési folyamat befejezésekor a tranzakció eredményéről visszaigazolást is kaphat.A ReadyPay kétféle konstrukcióban érhető el. Az „Alap” csomag havi díja bruttó 7990 Ft, az első 6 hónapban a banki jutalék 0%, abban az esetben, ha a bankkártyás forgalom mPOS terminálonként nem haladja meg a havi bruttó 1 millió forintot. 1 millió forint kártyaforgalom felett, illetve a 7. hónaptól a banki jutalék: 1,25%. A nagyobb, úgy nevezett „Extra” csomag havidíja bruttó 12.990 Ft, ebben az esetben a 24 hónapos határozott idejű szerződés teljes időtartama alatt a bank mobil bankkártya-olvasó terminálonként havi bruttó 1 millió Ft bankkártyás forgalomig nem számol fel banki jutalékot.

Minden tudnivaló a ReadyPay-ről itt olvasható:
https://www.vodafone.hu/uzleti/kozep-nagyvallalatok/szolgaltatasok/m2m/m2m-megoldasok/readypay

A cikksorozat folytatása itt olvasható:
http://bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/sikeres-a-readypay
 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó