Egyre izgalmasabb, de egyre kevésbé érthető: megint az MNB nyert a tranzakciós illeték áthárításával kapcsolatban

2014.03.12. 11:10 | Hírek

A partvonalról egyre izgalmasabbnak tűnik az a meccs, mely a jegybank-igazságszolgáltatás-kereskedelmi bankok háromszögében játszódik. Az eddigi két elmarasztaló ítéletet teljesen értjük, csak azt nem, hogy amely bank a pénzügyi tranzakciós illeték áthárításakor nem külön díjat számított fel, hanem csak egyszerűen hozzácsapta a meglévő tranzakciós díjhoz (zárójellel vagy anélkül), azt miért nem piszkálja a jegybank, aki pedig pontosan ugyanannyit csapott hozzá, de egy külön jogcímen, azt meg miért? Hamarosan kiderül. Talán.

Első fokon a KDB Bankkal szemben is pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet által – jogsértően – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága tavaly májusban kötelezte a bankot a jogtalanul beszedett új díj visszafizetésére az ügyfeleknek.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-i ítélete szerint az MNB pernyertes lett a KDB Bank Zrt. által vele szemben indított bírósági eljárásában. A hitelintézet azt követően indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2013. májusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál – általa elismerten – a tranzakciós illeték áthárítása miatt. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget.

Mint emlékezetes, a jegybank tavaly első fokon már ugyancsak pert nyert a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben a tranzakciós illeték jogsértő áthárítása miatt. Az MNB jelenleg is folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók – például a havi ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályok kapcsán – milyen módon módosítottak szolgáltatási díjaikon, költségeiken, vezettek-e be új díjat. Az eljárások eredményéről az MNB – a nyilvánosságra vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével – a későbbiekben tájékoztatja a közvéleményt.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó