EPCA-reggeli: E-payment hírek Európából

2013.11.08. 18:56 | Hírek

Az EPCA reggeli ezúttal elsősorban európai e-payment fizetési piaccal kapcsolatos fejleményeket tekintett át abból az alkalomból, hogy Imre Zsombort a szervezet elnökévé választották nemrégiben. Jöjjön el Ön is az ingyenes rendezvényre és beszélgessen az elektronikus fizetésekről vagy hallgassa meg mások véleményét!

Az eBIT Kft. által rendezett EPCA e-payment reggeli kötetlenül, minden hónapban más-más témával foglalkozik, a résztvevők igényeit és érdeklődési körét figyelembe véve. Az EPCA a European Payments Consulting Association rövidítése, honlapja: http://www.epca.de.

A reggelikre minden banki és fizetési kártyaüzletágban dolgozó szakembert, kereskedőt szeretettel várnak. A következő reggeli témái: a PCI Data Security Standard 3-as verzió és az interchange díj lesznek. A belépés ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. REGISZTRÁCIÓ: http://epcabreakfastnovember.eventbrite.com/

Helyszíni tudósításunk az október 17-i reggeliről, melynek moderátora Imre Zsombor, az eBit Kft. ügyvezetője volt:

Imre Zsombor, a rendezvény moderátora az EPCA legutóbbi ülésén elhangzott, az e-payment piaccal kapcsolatos hírek ismertetésével kezdte a rendezvényt.

Olaszországban az e-commerce éves szinten 20-25%-kal növekszik. Az olaszok körében meglepő penetrációt ért el a prepaid bankkártya: a 90 millió kártyából már 18-19 millió prepaid. Ezen belül vállalati kártya-bumm van Olaszországban (ahogy egyébként több országban is), mely a kártyához kapcsolt, cégeknek vonzó szolgáltatásoknak köszönhető. Olaszországban áprilistól innováció várható, új szkimek jönnek. A reggeli résztvevői szerint a prepaid kártya ilyen mértékű elterjedését segíthette, hogy nem névre szól, ezáltal nem kell banki beazonosítás a használatához és senki sem férhet hozzá kívülről, vagyis nem lehet megterhelni olyan behajtásokkal, inkasszóval vagy hatósági foglalásokkal, mint egy bankszámlát. Ez főleg a válság alatt megnövekedett fizetési nehézségekkel függhet össze. Magyarországon magánszemélyek közt ilyen volt az OTP Bank Meglepetés kártyája, mely 2002-től 2008-ig volt elérhető (illetve elérhető ma is, de a mai konstrukciót már nem lehet készpénzfelvételre használni). A beszélgetés egyik résztvevője szerint a Meglepetés Kártyáknál nem kellett volna bemennie az ajándékozottnak, hiszen úgysem volt rajta név, ugyanakkor az OTP fiókban történő, használat előtti beazonosítás akadályozta igazán a termék elterjedését. Magyarországon bizonyos értelemben prepaidnak számít a SZÉP kártya is.

Hasonló még a Magyarországon is kapható PaySafe kártya, melyet meg lehet vásárolni az Inmedio és a Relay üzleteiben, valamint az OMV kutaknál. Készpénzért lehet megvásárolni olyan kártyaszámot, mellyel bankszámla és bankkártya nélkül lehet fizetni az interneten. Emellett online is lehet rendelni külföldi prepaid kártyát Magyarországra, csak az ár a kérdés. Ez a módszer pénzküldésre is használható, ha a kedvezményezett az interneten költené el a pénzt.

Aki pénzt szeretne másnak küldeni, az PayPalon is megteheti, ma már egy lengyel banknál, az IND csoporthoz tartozó Alior Sync banknál már közvetlenül az internetbankból is elérhető az a lehetőség, hogy e-mail címre pénzt küldjünk (ez egyébként egy magyar találmány): http://innowacje.sync.pl/paypal_email

A reggeli résztvevői kérdésként fogalmazták meg, hogy ha ingyenes lesz a havi két készpénzfelvétel Magyarországra, akkor az a prepaid kártyára is vonatkozni fog-e.

Lengyelországban instant commerce hívják az e-commerce és a mobil commerce egyesítését. Az országban 33,6 millió bankkártyából 16,3 millió már NFC-s kártya. A Visa itt valósította meg a "Big idea" elképzelést, ahol a bankok és a kereskedők összeállását is segítették és ezzel lefedték a piacot. Lengyelországban a Visa rávette a bankokat, hogy 30 bázispontot a kibocsátók fizessenek az elfogadóknak, mire a MasterCard azt lépte, hogy az elfogadóhelyek fizessenek a kibocsátóknak 25 bázispontot. A MasterCard ezt az általa kedvezményesen vagy ingyenesen kihelyezett NFC-s POS terminálokon elfogadott Visa tranzakciók után szedte be. Lengyelországban egyébként nem tranzakció alapú jövedelmet szednek be, mivel az interchange elég magas, hanem a POS terminál havi díjból élnek az elfogadók. Lengyelországban egyébként ütemezett interchange csökkentés lesz a következő években, 2016-ra 0,6%-ra le fogják vinni. Az országban 298.000 POS terminálból 120.000 NFC-s, ami mondjuk Franciaországhoz képest nem sok, de koncentráltan a nagy városokban, mint Varsóban, Krakkóban nagyon jó a lefedettség. Lengyelországban a legmagasabb az 1000 főre jutó NFC-s terminálok száma. A vezető lengyel bankok és mobiltelefon társaságok okostelefonnal rendelkező ügyfeleknek NFC-s SIM kártyákat bocsátanak ki. Az országban több szereplő is van, a legnagyobb elfogadók bankfüggetlenek, így a banki fizetési innovációk egymással is versengenek.

Franciaországban megtörtént a világ első secure NFC-s tranzakciója felhőben egy Samsung okostelefonnal. A vezető francia betéti kártya fizetési rendszer, a Carte bleue új vezetést kapott, mely nagy fejlesztési terveket hirdetett meg. Ugyancsak Franciaországban sztrájkba torkollott a nemzeti projektként meghirdetett, kizárólagosan elektronikusan használható ebédjegyek projektje, mely azzal függ össze, hogy eddig egy héten csak 4 napig kellett iskolába járniuk a tanulóknak és ezt most 5-re emelték. 1,5 millió POS terminálból egyébként 100.000 az NFC-s az országban.

Hollandiában egy e-identify projekt zajlik a kormányzat részéről, mely a kártyatársasági logikára épül, de pénz nem mozog, csak az azonosító. A "kibocsátó" az állami, önkormányzati szervek lehetnek. Ugyancsak Hollandiában egy elektronikus számlázási standardet fognak elfogadni. Az országban 93%-os debit kártyák aránya és csak 1%-os a hitelkártyák aránya, ugyanakkor az e-commercen belül 74% a helyi iDEAL fizetési rendszerhez köthető tranzakciók aránya, melynek lényege, hogy a bankok internetbankjaival össze vannak kötve az internetes kereskedők, így nem szükséges bankkkártyát használni. A kereskedőnek olcsóbb ez a megoldás, mint a bankkártya elfogadás, cserébe bizonyos korlátok élnek, például nincs charge back. Ilyen rendszer egyébként több országban is van, például Németországban GIROpay a hasonló rendszer neve.

Németországban a bankkártya tranzakciók 7%-kal növekedtek 2012-ben és a kártyás tranzakciók 80%-a hitelkártyával történik. Egy másik hír szerint Németországban (de más országokban is) mostanában akadozik a Máltán kibocsátott bankkártyák elfogadása.

Luxemburgban mostantól szigorúbban lehet regisztrálni e-money vagy pénzforgalmi intézményt. A helyi pénzügyi felügyelet előírja, hogy az ott regisztrált pénzintézeteknek kötelezően a felügyelet által előminősített informatikai cégektől kell megvásárolni az összes IT-szolgáltatást.

Az Egyesült Királyságban helyi felügyeleti szervek és a fogyasztóvédelem account switching-et vezet be, ami a bankszámlaszám hordozáshoz hasonló: a bankszámlaszámon kívül a régi banknak mindent át kell adnia 7 munkanapon belül az új banknak. Felmérések szerint a britek utálnak bankot váltani, ez várhatóan a jövőben is megmarad, az angolok ugyanis annál a banknál maradnak egész életükben, ahol megnyitották az első számlájukat. Egy brit direktbank olyan akciót hirdetett régebben, hogy 200 fontot fizet annak, aki átviszi hozzá a számláját, és még 500 fontot, ha 2 hónapon belül elviszi tőle egy harmadik bankhoz. Az akció célja kifejezetten az volt, hogy növelje az angolok bankváltási kedvét, de elsősorban az ottani kelet-európaiak húztak hasznot belőle, akik így visszamentek az eredeti bankjukhoz (míg az angolok inkább ott maradtak a direktbanknál).

Szintén brit piaci hír, hogy a vezető globális fizetési feldolgozó, a Wordpay 300 millió fontot fektet bele egy új platform fejlesztésébe.

Ugyancsak angol fizetési piaci információ, hogy az ottani fizetési tanács megpróbálta kivezetni a csekket a kártyás tranzakciók javára, de a politikusok ellenérdekeltek voltak ebben, ezért beolvasztották a tanácsot és az új testület már nem akarja bevonni a csekket.

Lettországban 3 hónapon belül euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

A legutóbbi EPCA konferencián szó esett az alapszámláról is, mely egy EU-irányelv szerint bármely EU-s állampolgár számára elérhetőnek kell lennie azonos kondíciókkal. Az alapszámla az egész Európai Unión belül elindul, és a cél a számlaszám hordozás felé történő eljutás lesz.

A reggeli résztvevői beszéltek a pénzügyi tranzakciós illetékről is. Felmerült, hogy az árérzékeny KKV szegmensben a megnövekedett céges átutalási díjak helyett az ingyenes kártyás fizetéssel is teljesíthessék a céges járulékfizetéseket az adózók. A NAV azonban egy 2013-as állásfoglalása szerint a járulékokat nem lehet fizetni bankkártyával, amit a Bankkártya.hu kérdésére a NAV meg is erősített. http://nav.gov.hu/data/cms277139/35_IF_A_bankkartyas_adofizetesrol_2013.01.14..pdf

Van azonban lehetőség erre azoknál a szolgáltató cégeknél, melyek számláit az interneten is be lehet fizetni. A mobiltelefon szolgáltatóknál például a céges telefonszámlát közvetlenül, céges ingyenes bankkártyás vásárlással is be lehet fizetni, így mentesülhetünk a megnövekedett banki átutalási díjtól.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó