Újabb lakóközösségek életét lendítette fel az OTP Bank támogatása

2022.12.16. 08:00 | Hírek

Megújult egy játszótér, elkészült egy hidropóniás növénytermesztő pince és felújítottak egy tetőteraszt is az OTP Business Társasházi Pályázatán elnyert támogatások segítségével. A felkarolt ötletek listája még ennél is színesebb, hiszen a közel 650 beküldött pályázatból a nyertes és különdíjas ötletekkel együtt a szakmai zsűri 21 projektet választott ki, melyet az OTP Bank összesen 15 millió forint értékben támogatott.

Idén 14. alkalommal hirdette meg az OTP Business a Társasházi Pályázatát, amelyre társasházak és lakóközösségek nevezhettek különböző korszerűsítő ötleteikkel. 2022-ben a zöld környezet és a fenntartható célok elérése állt a középpontban. Budapesten, az egyik Folyondár utcai épület 56 lakásának lakói fogtak össze, hogy felújítsák a ház játszóterét és létrehozzanak egy közösségi zöldségeskertet. A Társasházi Pályázat „Zöldebb lakókörnyezet” kategória negyedik helyének elnyerésével az előbbi már meg is valósult: a támogatásnak köszönhetően a játszóteret, a homokozót és a hintát teljesen felújították, továbbá rendeltek egy nagy csúszdás mászókát is a gyerekeknek.

„Azért is felemelő látni a megújult kertet, mert a felújítási munkát maguk a lakók végezték, megmozgatta a lakóközösséget és összekovácsolta a közösséget, így azóta már más projekteket is megvalósítottunk együtt. Lefestettük például a kaput és a lámpaoszlopokat, most pedig komposztálókat állítottunk fel raklapokból. De még egy nagyobb közösségi kert létrehozását is tervezzük tavaszra” – mondta Dr. Klemencsics Andrea, a lakóközösség egyik tagja.

A „Fenntarthatóbb otthonok” kategória nyertese egy hidropóniás növénytermesztő pincét álmodott, majd valósított meg a budapesti Veres Pálné utcában. Így nem csak saját termesztésű friss zöldségekhez juthatnak a lakók, de az eddig kihasználatlan mosókonyhát is a közösség hasznára fordíthatják. Az OTP Business támogatásával felújították a pincét, amelybe két termesztőtornyot vettek, így egyszerre 80-80 növényt nevelhetnek.

„A technikai átadás már befejeződött és december 6-án a termesztést is elkezdtük. Az a cél, hogy létrehozzunk egy zöldségközösséget és megtermeljük magunknak az elfogyasztott zöldségek egy részét. Mindennek persze vannak költségei, de ezek minimálisak. Magokra és tápanyagra, valamint áramra van szükség a hőmérséklet és az állandó környezet biztosításához, illetve a világításhoz. Ezek költségeit megosztjuk, tehát aki belép az úgynevezett zöldségközösségbe, az bead X összeget – ezt még pontosan nem számoltuk ki –, amelyért részesül a megtermelt zöldségekből. Hatalmas öröm számunkra, hogy a saját lakóink mellett már most érdeklődnek más házakból is, hogy esetleg ők is beléphetnének-e” – fogalmazott Kaposvári Csilla, az társasházi növénytermesztés ötletgazdája.  

A pályázat különdíjasa idén a második kerületi Bem József utca egyik egyedülálló panorámával rendelkező társasháza volt, amelynek korábban kihasználatlan tetőteraszát a ház lakói és az OTP Business munkatársasi közös munkával rendezték közösségi térré. „Bízunk benne, hogy még jobban összekovácsolhatja lakóközösségünket, hogy a teraszunkon már alkalom nyílhat hosszú beszélgetésekre és akár grillezésre is. Fontos újítás, hogy egy komposztáló ládát is beszereztünk a pályázat révén, hogy a lakóközösség külön gyűjthesse az organikus hulladékot. A helyes használatáról egy tájékoztatót is szétosztunk a lakók között, hogy mit, milyen arányban szabad a komposztálóba dobni. Reméljük, hogy ezzel tovább erősíthetjük a lakóközösség környezettudatos szemléletét” – tette hozzá Kovács Laura, a lakóközösség egyik tagja.

Az idei nyertesek munkái mellett fontos eredmény, hogy nemrég befejeződött a teljes műemléki homlokzat-felújítása annak a budapesti, Bethlen Gábor utcai társasháznak is, amely még tavaly nyert ehhez támogatást az OTP Business pályázatán. „Az elöregedett homlokzat nagyon rossz állapotú volt már és veszélyessé vált, mivel hullott a vakolat. Feltehetőleg a pályázati támogatás nélkül nem is tudtuk volna felújítani, hiszen egy több mint 40 millió forintos projektről volt szó, amelyet részben a Társasházi Pályázaton elnyert támogatásból, részben önerőből, illetve hitelből finanszíroztunk” – mutatott rá Mérei Tamás, a házat üzemeltető cég vezetője.

Az OTP Business jövőre ismét kiírja Társasházi Pályázatát, hogy még több lakóközösség energiahatékonysági céljait támogathassa vissza nem térítendő forrással.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó