A titok nyitja?

2000.07.29. 23:55 |
Az egyik bank felszólítást küldött ügyfeleinek, hogy pénzintézeti ajtónyitáshoz semmiképp se adják meg titkos kártyakódjukat. A felszólítás mögött csalási kísérlet tapasztalata áll.
  A Kereskedelmi és Hitelbank Rt (K&H) nemrégiben a számlakivonatokhoz csatolt közleményben szólította fel kártyabirtokosait, hogy ne adják meg PIN-számukat, titkos kártyakódjukat akkor, ha netán egy beléptető-rendszer kérné azt, vagyis amikor egy bankfiók belső előterében levő automatához szeretnének bejutni úgy, hogy az ajtót a kártyájuk lehúzásával nyitják ki, például éjszaka vagy a hét végén. Csakhogy az efféle beléptető-rendszerek, hacsak nem manipuláltak, kódkérés nélkül nyitják az ajtót, márpedig a közlemény nem fűzött magyarázatot a felszólításhoz. Csaba József, a K&H főosztályvezetője elmondta, mi indokolta az intelmet: nem náluk, hanem más bank - amelyet szakmai okokból nem nevezhetett meg - fiókjainál történt olyan bűncselekmény, amely okot adott a felhívásra, hiszen az ő bankjuk ügyfelei is vesznek fel más bankok automatáiból kártyával pénzt, s meg kívánják óvni őket a később esetleg újra próbálkozó bűnözőktől. Egyébként, közölte, most folyik büntetőeljárás ismeretlen tettesek ellen, akik bankfiókok zárt előterében levő automatához bejutni kívánók PIN-kódját és egyúttal a kártya mágneses csíkján levő információt szerezték meg úgy, hogy a belépéshez szolgáló kártyaolvasókra ráragasztottak egy hamis leolvasót, amely kérte a kód beütését, vagyis olyan információt, amelyet egyébként nem kérhetnek az ilyen készülékek. Ezután a kártyát már "kiónozhatták", hamis másolatot készítettek róla, s a PIN-szám ismeretében kivették a számláról a pénzt.
  Azt persze furcsállni lehet, hogy csak egy olyan bank figyelmeztette az ügyfeleket, amely maga nem is volt az elkövetők célpontja, a többi nagy kártyakibocsátó nem. Mindenesetre jó, ha mindenki tudja, milyen esetekben kell megadnia a kódszámot, s mikor nem. Jelenleg az OTP Bank Rt. által telepített bolti kártyás fizetéshez való, úgynevezett POS-terminálok körülbelül 60 százaléka mellett van a kód beütésére való készülék, amit a szakmai zsargon PIN-padnek nevez, de ez az arány gyorsan nő. Ahol nincs ilyen PIN-pad, ott még aláírással lehet hitelesíteni a fizetést - emellett változó értékhatárok fölötti vásárlásnál sor kerül a személyazonosság ellenőrzésére és a fedezet telefonos kontrolljára is. Azokban az üzletekben, ahol fennáll a veszély, hogy valaki megláthatja a PIN-kódot beírás közben, ott - legalábbis az újabb géptípusoknál - takaró van a billentyűzet fölött, s a régieket folyamatosan ilyenre cserélik. A kártyával fizetőknek tehát általában be kell írniuk a PIN-kódjukat, ha erre szolgáló berendezés működik a kereskedőnél. A dombornyomásos bankkártyák (például Eurocard/Mastercard, Visa) esetében nemzetközi egyezmény tiltja a kód követelését fizetésnél, ezért a kereskedői terminálokat úgy szokás beállítani, hogy ilyen kártyatípusoknál ne kérjék ezt az adatot. E szabály alól is van azonban kivétel: ha a terminált üzemeltető bank ügyfeléé a kártya. Magyarországon például az OTP Bank dombornyomott kártyás ügyfeleitől is kérik a kódot az OTP által kihelyezett termináloknál.
  A "régimódi", úgynevezett lehúzós elfogadóhelyeken - ahol csak dombornyomott kártyák, például Visa vagy EC/MC jelűek használhatók - a titkos kód nélkül fizethet a vevő a kártyával, sőt e helyeken tilos is elkérni a vevő PIN-számát: ha az alkalmazott ezt teszi, alighanem csaló bűntársa. Másfelől az ilyen helyek - és a PIN-kódot nem kérő POS-terminálok lehetőséget adnak arra, hogy a PIN-kóddal nem rendelkező kártyatolvaj árukhoz juthasson az áldozata kontójára, mert ehhez elég a kártyán levő aláírást úgy-ahogy leutánoznia, hacsak nem olyan mohó, hogy a vásárlás értéke miatt ellenőrzik a személyazonosságát.
  Szakemberek felhívják a figyelmet: internetes vásárlásnál sem szabad sohasem megadni a titkos kódot. Joggal kéri viszont beütni a kódot minden bankjegykiadó automata - ez nemzetközi szabvány. Ezenkívül még egyes bankok pénztárainál készpénzt felvevőkkel is beíratják - így az OTP Bank fiókjaiban és a postahivatalokban működő POS-termináloknál - egy billentyűzeten a PIN-kódot. A Budapest Bank Rt. viszont például személyi igazolványt kér a pénztárablakhoz járuló kártyás ügyfelektől, PIN-kódot nem.
  A jövőben terjedni fog a PIN-kód használata a bolti vásárlásoknál. Mint az OTP Bank főosztályvezetője, Hargitai Teréz a HVG-nek elmondta: a jövő év végétől a Cirrus-Maestro típusú (vagyis az Europay szervezethez tartozó, nem dombornyomásos) kártyák esetében, bármely bank bocsássa is ki azokat, kötelező lesz a PIN-kódot kérő berendezés használata, mivel a nemzetközi kártyatársaság ezt így szabályozta.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó