Visszaélések bankkártyával

2000.08.09. 00:03 | Sajtószemle
Az elmúlt öt évben 2-ről 397-re emelkedett a bankkártyával való visszaélések száma, amelyek esetenként átlagosan egymillió forintos kárral jártak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság elemzés- és koordinációs osztályának munkatársa.
  Kunos Imre hozzátette, ezen bűncselekmények rendőrségi felderítettsége több mint negyvenszázalékos. Elmondta, az egyik elkövetői módszer, hogy a tettesek valamilyen módon - például lopás útján - hozzájutnak a bankkártyához, és a lehető leggyorsabban kiveszik vagy elköltik a számlán lévő pénzt.
  - Gyakran előfordul az is, hogy egy üzletben a kártya mágnescsíkjáról lemásolják az adatokat, majd ennek alapján egy hamis mágnescsíkot állítanak elő. Ezt ráragasztják egy másik kártyára, amivel aztán általában rövid időn belül vásárlást hajtanak végre - közölte. Hozzátette, az úgynevezett "fehér kártyával", amelyen csupán a hamisított mágnescsík van, beavatott kereskedőknél végeznek "álvásárlásokat".
  Vannak olyan tettesek is, akik kifejezetten hamis bankkártya-előállítással foglalkoznak, és a boltokban kapható eszközökkel, valamint az illegálisan lemásolt adatokkal hajtják végre az álkártyák készítését.
  Kunos Imre tanácsa szerint minden fizetéskor követni kell a kártya útját.
  - A kártyának nem szabad szem elől tűnnie - hangsúlyozta. - Ha kell, akkor a pincér után kell menni, és figyelni, hogy mi lesz a hitelkártya sorsa - tette hozzá. Ismertetése szerint ezenkívül nem szabad a kártyát és a hozzá tartozó azonosító, úgynevezett PIN-kódot együtt tartani, mivel ez is megkönnyíti a bűnözők dolgát.
  - A legbiztosabb módszer két számla vezetése. Így az egyikről csak annyi pénzt kell átutalni a másik számlára, amennyi a napi megélhetéshez szükséges. Ezzel a legkisebbre csökkenthető a visszaélések kockázata. A bankkártyával való visszaélés miatt alapesetben maximum két év szabadságvesztés szabható ki büntetésül, de jelentős összeg leemelésénél akár nyolc évet is kaphat a tettes.
(mti)
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó