ABN-Amro sajtóközlemény

2000.08.10. 00:10 | Sajtószemle
A KBC és az ABN AMRO Bank megvalósíthatósági tanulmányt készít magyar leányvállalataik, a Kereskedelmi és Hitelbank és az ABN AMRO Magyar Bank egyesítésről.

Budapest, 2000. augusztus 9.
A KBC Bank és Biztosítási Csoport, valamint az ABN AMRO Bank elvi megállapodásra jutott, megvizsgálják magyarországi leányvállalataik, a Kereskedelmi és Hitelbank és az ABN AMRO Magyar Bank - beleértve ezek leányvállalatait, valamint a KBC és az ABN AMRO magyarországi biztosítási tevékenységeit is - egyesítésének lehetőségét. A megvalósíthatósági tanulmány megkezdését a mai napon bejelentették. Az új pénzügyi csoport Kereskedelmi és Hitelbank néven működne, és a második legnagyobb pénzintézeti csoport lesz 3 859 millió euro (1 000 milliárd Ft) mérlegfőösszegével a jelenlegi magyar piacon valamint egyesített piaci részesedése elérné a 15%-ot. A megvalósíthatósági tanulmány függvényében az egyesülés jogi értelemben 2001. január elsejére megvalósulhat.

 
A KBC és az ABN AMRO Bank egyedülálló alkalomként értékeli ezt a lehetőséget magyar piacon történő kooperációra. Céljuk, hogy mindkét bank részvény-értékét növeljék, és mindkét európai pénzintézet jelenlétét megerősítsék egy az EU-ba tartó és kiemelkedő fejlődési kilátásokkal rendelkező országban. A tervezett együttműködés révén a Kereskedelmi és Hitelbank és az ABN AMRO Magyar Bank olyan pénzintézeti csoportot hoz majd létre, amely a vállalati és lakossági üzletágban egyaránt, kiemelkedően versenyképes termékeket és szolgáltatásokat ajánl.
  A Kereskedelmi és Hitelbank és az ABN AMRO Magyar Bank közösen olyan meghatározó piaci méret és ismertség elérésére képes, amely biztosítani fogja az új pénzintézeti csoport számára egy piacvezető pozíció elérését és megtartását, valamint az ügyfelek, a dolgozók és a részvényesek számára az értéktöbblet létrehozását. Jelenleg a két bank együttes fiókhálózata 220 fiókból áll, 650 000 lakossági ügyfelet és több mint 60 000 vállalati ügyfelet mondhatnak, összesítve, magukénak. A két pénzintézeti csoport együttesen 4 900 főt foglalkoztat.
  Megállapodás született arról, hogy az új pénzügyi csoportban a KBC 66%-os részesedéssel fog rendelkezni (azt feltételezve, hogy a KBC az egyesítést megelőzően a K&H közel 100%-os tulajdonosa lesz). A fennmaradó részvények többsége az ABN AMRO Bank tulajdonába kerül. Az anyabankok hírneve és elkötelezettsége is biztosíték arra, hogy a dolgozók felkészültsége és az új csoport által nyújtandó szolgáltatások színvonala a legmagasabb elvárásoknak is meg tud majd felelni. Ezen felül, a csoport ügyfelei, mind a KBC, mind pedig az ABN AMRO Bank kiterjedt nemzetközi hálózata és tapasztalatai által nyújtott előnyöket is élvezhetik.
  A két pénzintézet dolgozói, szakszervezetei és az illetékes hatóságok már értesültek a kezdeményezésről, és a további fejleményekről is folyamatos tájékoztatást kapnak.
  A tervezett egyesülésről születendő megállapodás függ a független külső és belső átvilágítások eredményétől, az üzletmenetek áttekintésekor készítendő kimutatásoktól és természetesen, a kapcsolódó jogi eljárások sikeres befejezésétől.
  Herman Agneessens, a KBC ügyvezető igazgatója megjegyezte: "Nagy örömünkre szolgál, hogy élhetünk ezzel az egyedülálló alkalommal, és, hogy az Európai Unió két jelentős befektetője egy értékteremtő projekt érdekében összefog. Az egyesülés megerősítené a KBC pozícióját, mint Közép-Európa egyik vezető befektetőjét."
  Jan Koopman, az ABN AMRO Bank ügyvezető alelnöke elmondta: "Ez a potenciális partneri kapcsolat a KBC-vel megerősíti az ABN AMRO magyarországi elkötelezettségét, és várhatóan fenntartható nyereségességet biztosít. Ez a stratégiai lépés továbbá összhangban áll azzal a globális átszervezési folyamattal is, amelyet az ABN AMRO a részvényesi érték növelése érdekében kezdett meg a közelmúltban."
  A bejelentésre reagálva, Rejtő E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgatója elmondta: "A K&H és az ABN AMRO Magyar Bank egyesülése fontos lépés és határozott válasz a magyar bankszektort ért kihívásokra. A közel 1000 milliárd forintos mérlegfőösszegű új pénzügyi csoport nemcsak a magyar bankpiacon, hanem a magyar gazdaság egészében felelős szerepet tölt majd be. Ez pedig mind ügyfelei, dolgozói és részvényesei, mind az egész magyar társadalom érdekeit szolgálja."
  Végül Bernard Yoncourt, az ABN AMRO Magyar Bank vezérigazgatója a következőket mondotta: "Várakozással nézünk a K&H bankkal történő együttműködés elé, ezen a nagy kihívást jelentő piacon. Az újonnan létrejövő bankcsoport fejlődését a KBC és az ABN AMRO teljes támogatása biztosítja majd és ez az új magyar pénzügyi csoport dolgozói számára a leginkább preferált munkahely, ügyfelei számára pedig a leginkább preferált pénzügyi szolgáltató lesz."
 
További információ:
KBC Bank & Insurance Group:

Piet Jaspaert Tel: (32- 2)- 429.85.78
ABN AMRO Bank:
Jochem van de Laarschot Tel: (31-20) 629.52.07
Kereskedelmi és Hitelbank:
Farkas M. Csilla Tel: (36-1) 328-9120 vagy 06/20/9222931
ABN AMRO Magyar Bank:
Préda István Tel: (36-1) 465-7213 vagy 06/20/9662175
 
Tények és Adatok
 
A KBC Bank és Biztosítási Csoport
A többcsatornás banki szolgáltatásokat és biztosításokat kínáló KBC Bank és Biztosítási Csoport fúzió eredményeként jött létre 1998-ban. Ez az összeolvadás Belgium egyik vezető pénzintézetét hívta életre, amely a hitelek és betétek területén 20-25%-os piaci részesedéssel rendelkezik, míg a biztosítási piacon 10%-os részesedést tudhat magáénak, főként Flandriában. A Csoport több mint 25 országban van jelen. Közép-Európa a KBC működésének második legjelentősebb régiója, ahol 4 milliót meghaladó ügyféllel rendelkezik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban.
 
Az ABN AMRO Bank
Az ABN AMRO Bank 76 országban van jelen. Világméretű hálózatát felhasználva a bank integrált pénzügyi szolgáltatásokat kínál, amelyek országos és nemzetközi szinten működő vállalati ügyfeleknek, valamint magánszemélyeknek nyújtott kereskedelmi és befektetési termékekből állnak.
 
A Kereskedelmi és Hitelbank
Mérlegfőösszeg tekintetében (566 milliárd Ft, illetve 2.200 millió euro 1999. év végén), a Kereskedelmi és Hitelbank Magyarország harmadik legnagyobb bankja és pénzügyi szolgáltató csoportja. 116 fiókjában, több mint 2.700 dolgozójával a K&H univerzális banki szolgáltatásokat kínál, a vállalati és lakossági üzletágakban egyaránt, valamint brókeri tevékenységet, életbiztosítási termékeket, befektetési alapkezelést, lízing és nyugdíjpénztári szolgáltatások sorát biztosítja. Az 1997-es privatizációt követően a KBC 73%-os tulajdonossá vált, eddigi befektetéseinek értéke 147 millió euro.
  Több rendkívüli tétel következtében a bank az 1999. évet veszteséggel zárta, azonban a radikális átszervezés, a költségcsökkentés és az új termékek és szolgáltatások elindítása révén 2000-ben már eddig nyereséget ért el.
 
Az ABN AMRO Magyar Bank
Az eszközállomány tekintetében (1.580 millió euro 1999. év végén) az ABN AMRO Magyar Bank az ötödik legnagyobb bank Magyarországon, 104 fiókja és több mint 2100 alkalmazottja van. Az ABN AMRO 1993 óta van jelen a magyar piacon. Magyarországi működését 1996-ban jelentősen növelte a Magyar Hitel Bank (MHB) megvásárlásával. Az MHB akvizíciót követően a bank korszerűsítette és kiterjesztette országos fiókhálózatát, valamint felújította számítástechnikai rendszereit. Ezen kívül a banki szolgáltatáspaletta teljes skálájának lefedésére olyan új termékeket indított útnak, mint az áruvásárlási hitelezés, életbiztosítás, vagyonkezelés, berendezések lízingje, nyugdíjpénztári szolgáltatások, kockázati tőkebefektetések és nemzetközi treasury szolgáltatások. Az elmúlt három év átszervezésének és terjeszkedésének köszönhetően mára az összes magyarországi ABN AMRO érd! ekeltség saját piacán az első öt szereplő közé került.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó