Egyre többen fizetnek elektronikusan

2000.08.17. 19:24 | Sajtószemle
A nemzetközi utazóközönség 43 százaléka szívesen élne készpénz nélküli társadalomban, ahol minden fizetést kártyával lehetne lebonyolítani, 16 százalékuk pedig már ma is elavultnak tartja a készpénz használatát - tanúsítja az a kutatás, amelyet az Audits and Surveys Wordwide nemrég végzett el a Visa International megbízásából.
A vizsgálatban résztvevő kilenc nemzet közül a brazilok vannak a leginkább meggyőződve arról, hogy gyorsan közeleg a készpénz nélküli társadalom kora (63 százalék). Őket a kanadaiak (52 százalék), majd pedig a britek (43 százalék), a németek (43 százalék) és a japánok (43 százalék) követik. Az ausztrálok (22 százalék), az egyiptomiak (39 százalék) és az Egyesült Arab Emirátusok lakói (39 százalék) kevésbé bíznak abban, hogy már a közeljövőben megszabadulhatnak pénzérméiktől és bankjegyeiktől.
Bár a kutatás Magyarországra nem terjedt ki, a Visa nemrégiben végzett felmérése szerint nálunk is formálódóban van a készpénz nélküli társadalom. 1998 és 1999 között például 83 százalékos növekedés volt megfigyelhető a Visa-kártyákkal végzett fizetési (POS) tranzakciók számában, míg a Visa-kártyákkal elköltött összeg ugyanebben időszakban 40 százalékkal, 2,07 milliárd dollárra emelkedett.
"Magyarországon már nem a készpénz uralkodik" - nyilatkozta Radu Obreja, a Visa International Magyarországért felelős területi menedzsere. "A magyarok egyre gyakrabban használják kártyáikat nagy összegű és mindennapi vásárlásaik kifizetésére, míg korábban ösztönösen készpénzt vettek fel az automatákból erre a célra. A növekedés hátterében a kártyák nyújtotta kényelem és biztonság áll, hiszen Magyarország a nyugat-európai államoknál sokkal rövidebb idő alatt épített ki modern fizetési infrastruktúrát."
A nemzetközi közvéleménykutatásban megkérdezett 700 világjáró szintén a kényelemmel (67 százalék) és a biztonsággal (67 százalék) indokolta, hogy miért nem visz 100 dollárnál több készpénzt magával külföldre. Hatvannégy százalék azt is megemlítette, hogy lopás esetén a kártyát sokkal könnyebb pótolni, mint a készpénzt.
A felmérés szerint az ausztrálok és az amerikaiak érzik a leginkább úgy, hogy nincs szükségük készpénzre. Legtöbbjük már 80-100 dollárral a zsebében is bátran nekivág a külföldi útnak. A brazilok, a japánok és a Közel-Kelet lakói azonban szívesen tartanak ennél több pénztárcájukban.
A külföldre utazók fizetési döntései világosan igazolják, hogy a kártyahasználat mind jobban kiszorítja a piacról a készpénzt. Ez a trend Magyarországon is egyre jobban érezteti hatását. A megkérdezettek 80 százaléka gondolkodás nélkül kártyával fizet a szállodában. Repülőjegy-vételnél, autóbérlésnél és éttermi fizetésnél ez 75, 71 és 58 százalék esetében van így, míg külföldi vásárlások során 63 százalék használja fizetőeszközként kártyáját.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó