Mig-ráció, chip-ráció

2000.09.03. 23:17 | Sajtószemle
Mindkét konferencia egyértelműen bizonyította, hogy az intelligens kártya csaknem 30 éves pályafutása során a sokrétű alkalmazások megjelenésével az idei év hozza meg az első komoly áttörést: méghozzá banki körön kívül az egészségügy, az elektronikus pénztárca rendszerek és a biztonságos kommunikációt megvalósító alkalmazások területén. Nem ritka az alkalmazási területek összefonódása sem, például az orvosok részére biztosított azonosító kánya esetében, amelynek bankkártya funkciója is használható. Legtöbbször kész a technológia, a jogalkotás azonban várat magára. A digitális aláírást szabályozó törvény itthoni megjelenése előtt már a piacon vannak azok a késztermékek, amelyek korszerű alkalmazásokat biztosítanak a kódolt és hitelesített kommunikáció területén.
Az intelligens kártyák sokrétű alkalmazásainak megjelenése az EU csatlakozásban is fontos szerepet játszik. Időszerű a felkészülés. A portugál Feirában összeülő szakértők már konkrét határidőket szabtak a chipkártyaszabványok kidolgozására. A kártyák alkalmazásáról a hazai szaksajtó is egyre többet ír. Napokon belül megjelenik a hazai Intelligens Kártya Fórum (http://www.hscf.net) ajánlása is a hazai elektronikus pénztárcákról, és nyilvánossá válik, hogy kik az elsők, akik a bankvilágban konkrét lépéseket tesznek a migráció megkezdésére.
Az egyik legnagyobb chipgyártó Marseille-ből kirándulást szervezett az új gyáregységébe, ahol bemutatta a várható megrendelések kielégítésére emelt épületet, amelynek most még csak a felét használják. A piaci igényeknek megfelelően rövid időn belül a STMicroelectronics üzembe tudja helyezni az építmény másik felét is. A gyáregység méreteiből a mezei látogató is arra gondol, hogy nem lehet véletlen ez az optimizmus.
A migráció kezdeti magas befektetéseit ellensúlyozhatja a több feladatra alkalmas chipkártya alkalmazása, mivel így megoszlanak a költségek, és az ügyfél is jól jár, ha egyetlen kártyával több szolgáltatást vehet igénybe. A platform-független Java programozási nyelv alapján, technológiájának köszönhetően a központi frissítés és a hatékonyabb személyre szabhatóság is megoldható. Nem igazán közismert, hogy 1998-ban még alig volt Java kártya a mobiltelefonok világában, 1999-ben viszont már 20 millió darab volt fordalomban. Az idei tervek szerint 100 millió mobiltelefonban alkalmaznak majd korszerű Java kártyát SIM-(subscriber identity module) kártyaként. Az áttérésből a felhasználók nem éreznek semmit, csak a szolgáltatási paletta gyarapodását.
Fontos szerep jut a kutatói szférának abban, hogy "nagyobb sebességre vált" az ipar. Az 5. Európai Keretprogram (5th European Framework) keretében az idén meghirdetendő programok szerint több különböző smart card témájú kutatásra és együttműködésre nyílik lehetőség hazai és külföldi pályázók számára.
A Gemplus konferencián a különböző operációs rendszerek képviselői is érzékeltették a résztvevőkkel jövőbeli terveiket. A Linux (http://www.linuxnet.com), a Solaris8, a Windows újabb változataiban a chipkártyára alapozzák az azonosítás és a hitelesítés folyamatait. A Macintosh rendszereken is folynak munkálatok a kártyák alkalmazására. Ezekről a munkákról első kézből kaphatott információt a hallgatóság a brit SmartAxis előadójától.
A Gemplus méltó körülmények között rendezte meg a konferenciát: a kitűzők chipkártyák voltak, a részvevők két fejlesztőkörnyezetet kaptak ajándékba, míg az előadások fóliáit a konferencián kapott smart card segítségével érhetik el a részvevők az interneten. A kompatibilitási törekvések kézzel fogható példája, hogy a kártya a Gemplus- vagy a Towitoko-(http://www.towitoko.de) olvasóval egyaránt használható.
A kompatibilitás címszónál mindenképpen ki kell emelni az alig két éves SmartX (http://www.thinkpulse.com) kezdeményezést, amely külön vállalattá nőtte ki magát a Gemplus kutatólaboratóriumából, és XML (eXtended Markup Language) alapokon biztosítaná az alkalmazások közötti átjárást. Az ötlet és a megvalósítás több konferencia különdíját elnyerte már.
A különböző biztonsági szabályrendszerek összedolgozása alapján jött létre a Common Criteria, amely ISO 15 408-as szabvánnyá vált. Ezek alapján készítették a chipkártya-gyártók az egyes védelmi leírásokat, amelyek a Protection Profile (PP) nevet viselik. A Eurosmart terve szerint ezeket össze kell hangolni, és egy helyen gyűjteni, hogy közös adatbázisból legyenek elérhetők. A PP leírások jelentik a jövőben a biztonság azonos értelmű megfogalmazását. Mindkét konferencián magyar kutatók is bemutatták eddigi eredményeiket egy lehetséges szabványosítási módszerről és a különböző rendszerek egységes referencia-architektúrába illesztésének módjáról.
Végezetül a programozókra is gondoltak a Gemplus konferencián, amikor bejelentették, hogy fejlesztői versenyt hirdetnek (http://www.gemplus.com/developers), amelynek keretében a jelentkezőktől a tervezett alkalmazás leírását várják. A pályázatokat egy bizottság bírálta el és választotta ki a megvalósításra érdemeseket. A fejlesztéshez biztosítanak egy szükséges fejlesztőkészletet (35 ezer francia frank, vagyis l,4 millió forint). A főnyeremény stílusosan egy SmartCar (valódi kétszemélyes gépkocsi), melyet az őszi párizsi Cartes 2000 konferencián adnak át a nyertesnek. Külön öröm, hogy a harminc elfogadott pályázat között egy magyar is van: Polyák Sándor negyedéves ELTE programozó-hallgató mobiltelefonos egyszámjátéka.
A smart card világban megmozdult valami, érezhető a változás szele. A fejlesztésből Magyarország és a hazai bankvilág sem maradhat ki.
Kincses Zoltán kincses@elte.hu
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó