A XXI. század bankja

2000.09.04. 08:00 | Sajtószemle
A NONSTOPBANK a Bank Austria Creditanstalt telefonos üzletága. Több mint két esztendeje kezdte meg működését, mint Magyarország első olyan banki szolgáltatása, amely bankfiók igénybevétele nélkül szolgálja ki az ügyfeleket. Tekintettel arra, hogy a hitelintézetnek nem kell bankfiókot üzemeltetnie, ezért költségei is alacsonyabbak. Ennek előnyeit az ügyfelek élvezik, mivel nekik alacsonyabb díjat kell fizetni, mintha egy bankfiókba mennének be. Kezdetben egyetlen telefonhívással csupán a banki számlaügyeket lehetett elintézni, de a növekvő igények kielégítésére a NONSTOPBANK befektetési alapok és részvények vásárlására is lehetőséget nyújt a bankon keresztül.
Orosz Tamás, a NONSTOPBANK vezetője a bankfiók nélküli bank bemutatása közben kiemelte: az ügyfelek helyi tarifával a nap 24 órájában - a 06 (40) 301-999-es számon, vagy telefaxon, esetleg postai úton vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Van azonban olyan ügyfél is, aki az ügyfélszolgálat munkatársával közvetlenül szeretne beszélni. Erre hétfőtől péntekig 8-20 óráig nyílik lehetőség, amikor a tanácsadók személyesen fogadják a hívásokat. Aki az automata szolgáltatással kerül kapcsolatba, annak bizonyos kérdésekre kell a telefon számbillentyűinek lenyomásával válaszolnia, és így ad utasításokat.
Az ügyfél úgy kerül kapcsolatba a NONSTOPBANK-kal, hogy telefonon bejelenti igényét, miszerint a szolgáltatásokra szüksége van. Ezt követően a NONSTOPBANK egy űrlapot küld a számára, amit az ügyfél kifélt. Az útja ezután valamelyik postahivatalba vezet, ahol az adatokat egyeztetik. A NONSTOPBANK volt az első, amely a Magyar Posta ilyen jellegű szolgáltatását igénybe vette.
Jogosan merül fel az ügyfelekben a kérdés, hogy kellően biztonságos-e a telefonon történő banki ügyintézés. Illetéktelenek nem forgalmazhatnak-e a számlájukról Orosz Tamás erről elmondta, hogy a kockázatok kizárása érdekében többlépcsős biztonsági rendszert fejlesztett ki a bank. Az ügyfelek telefonos titkos kódot kapnak, amely hat számból áll, és a gép véletlenszerűen ebből kettőt választ ki, amelyet az ügyfélnek meg kell adnia. Emellett telefonjelszó is szükséges az operátori rendszer használatához. A titkos kód módosítható - az ügyfél kívánságára -, és ezt követően azonnal már ez az új kód fog élni. A jelszó hasonlóképpen bármikor megváltoztatható. Ugyancsak a biztonságot szolgálja, hogy a tanácsadóval folytatott beszélgetésről hangfelvétel készül, amelyet a bank archivál, és bármikor ellenőrzésre is szolgál, vagyis reklamáció esetén ennek bizonyító ereje van.
A NONSTOPBANK előre megadott átutalások végrehajtására is képes. Minden, rendszeresen visszatérő átutalás egy-egy sorszámot kap, és az ügyfélnek arról kell rendelkeznie, hogy ezekhez a sorszámokhoz milyen átutalásokat, illetve közleményt rendel hozzá. Tehát a rendszer úgy működik, hogy a számla benyújtója - például a közüzemek stb. - az ügyfelekhez eljuttatja a számláját és az összegnek az ügyfél folyószámlájáról történő lehívására kap utasítást a NONSTOPBANK, természetesen a számlán lévő keret erejéig. Így ki vannak zárva azok - a más pénzintézeteknél gyakori - viták, hogy az ügyfél nem tudja, hogy milyen mozgást észlelt a számláján egy-egy közüzem. (Természetesen az átutalások végrehajtására a tanácsadó számára is lehet megbízást adni, és nem kell az automatát ehhez igénybe venni.} A tapasztalatok art mutatják, hogy az átutalások - egy-egy címzett révére - havonta 90 százalékban ismétlődnek. Ugyanakkor azonban a díjak, kevés kivételtől eltekintve - mint például a biztosítási befizetések, vagy a televízió-előfizetési díjak - hónapról hónapra változnak. Az átutalásokkal illetéktelenek nem tudnak visszaélni, mert ha valaki ezt mégis megpróbálná, akkor nem tudná, hogy egyes sorszámokhoz milyen számok tartoznak. Gyakorlatilag korlátlan helyre lehet átutalásokat eszközölni. Vannak olyan szolgáltatások is, mint például a betétlekötés, a bankkártyaletiltás, új PIN-kód kérése, társkártya igénylése, amelyekre kizárólag az élőhangos ügyfélszolgálatot lehet igénybe venni. Az átutalásokat aznap a NONSTOPBANK 14 óráig fogadja el, ezt követően már csak másnapra.
A NONSTOPBANK különböző - kedvezményes árú szolgáltatáscsomagokat kínál az ügyfeleknek. A nonstop bázis folyószámlacsomaggal nemzetközi Cirrus/Maestro bankkártya jár korlátlan vásárlással és havi ötszöri ingyenes átutalási lehetőséggel. Készpénzfelvételkor havonta egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe egy saját - Bank Austria Creditanstalt - és egy idegen bankjegykiadó automata vagy bármelyik postahivatal készpénzfelvételi szolgáltatását. Havonta egy értesítést küld a bank - amely a csomag része - az ügyfélnek a banknál lévő összes számláján történt valamennyi pénzmozgásról. A nonstop bónus csomagban még ennél is szélesebb körűek a szolgáltatások: az ügyfél Eurocard/Mastercard kártyát kap, havi 4 alkalommal ingyenes a pénzfelvétel, átutalás pedig korlátlan számban végezhető költség nélkül. Mindkét folyószámlacsomag jelentős vonzerejének tekinthető a folyószámlakamat mértéke, amely jelenleg 4 százalék, a nonstop bónus esetén ennek mértéke a számlán lévő összeg nagyságától függően is növekszik. Természetesen a folyószámlán lévő összeg kedvező kamatok mellett is leköthető. A szolgáltatáscsomagok ára olcsóbb, mint ha az egyes szolgáltatásokat az ügyfél külön-külön venné igénybe.
A magánvállalkozók számára ugyancsak kidolgoztak egy folyószámlacsomagot, amelyet nonstop business folyószámlacsomagnak neveztek el. Ennek havi díja 1990 forint. A vállalkozó számára havonta tíz alkalommal ingyenes átutalást teljesítenek. Ehhez ugyancsak ingyenesen tartozik egy Cirrus/Maestro nemzetközi bankkártya. Korlátlan számú ingyenes vásárlást is lehetővé tesz ez a bankkártya az emblémával megjelölt üzletekben. Havi két alkalommal ingyenes készpénzfelvételi lehetőség áll rendelkezésre tetszőleges hazai pénzkiadó automatából, illetve valamennyi postahivatalban. Mivel a vállalkozók jóval mobilabbak, mint a lakossági ügyfelek, ezért a naprakész üzletmenetet nem havi, hanem heti rendszerességű részletes pénzügyi riporttal segít a NONSTOPBANK. Abban az esetben, ha a vállalkozónak ennél gyakoribb riportra van szüksége, ezt csekély 100 forintos jutalékért ugyancsak teljesíti a bank.
A Bank Austria Creditanstalt-csoporthoz tartozik az egyik legjelentősebb hazai értékpapír-kereskedő cég, a CA IB Értékpapír Rt. Akik a NONSTOPBANK szolgáltatásait igénybe veszik, azok a CA IB Rt. által kezelt nyílt végű befektetési jegyekre is vételi, illetve eladási megbízást adhatnak. Emellett tőzsdei tranzakciók lebonyolítására szintén lehetőség van. Az ügyfélnek ilyenkor a folyószámlája mellett tőkeszámlát is kell nyitnia. Ekkor a folyószámláról a tőkeszámlára, illetve fordítva áramlanak a pénzek, attól függően, hogy vétel vagy eladás történik. Az ügyfél megbízásai tőzsdei ajánlatok esetében közvetlenül az értékpapír-kereskedőhöz jutnak el. Arról, hogy megbízását a bróker sikeresen teljesítette-e, az ügyfél egy újabb telefonhívás útján értesülhet. (Természetesen a pénzügyi riport is tartalmazza majd a tranzakció megtörténtét.) Az Interneten www.nonstopbank.hu címen lehet részletesen tájékozódni az ismertetett szolgáltatásokról.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó