Bankkártyabetlik

2000.09.12. 06:00 | Sajtószemle
Kétségtelen, az új idők új fizetőeszköze a bankkártya, gyors térhódítása vitathatatlan. Számos előnyénél csak egy-két hátránya nagyobb, de erről később. A használatát ösztönzők első helyen azt emelik ki: a készpénzkímélő fizetési eszközzel a bankban tartott összeg kamatozik, míg a zsebben hordott csak rongyolódik, esetleg elkopik. A bankókkal szemben a lenyúlt kártya esetében van rá esély, hogy a pénzünk jó része megmaradjon. A teljesség igénye nélkül, formai, de nem utolsó előny, hogy egyetlen plasztiklapocskába belefér az összes megtakarítás vagy éppen a havi apanázs, s nem dudorodik az ember farzsebében, mint egy tárca, és a fél kezet sem foglalja le, mint egy szemrevaló brifkó.
De. A kedvezőtlen - kis jóindulattal gyermekbetegségnek tekinthető - jelek óva intenek: jó lesz figyelni a kártya alkalmazásakor. Mert ugye, a fentebbi esetekben csak hordtuk, vittük, tároltuk, kamatoztattuk, de nem használtuk a kártyát. Ismerősöm azonban megtette, fizetett vele egy marketben. Illetve fizetni akart. A pénztáros lehúzta volna (a szó mindkét értelmében), de rendesen. Először a kártyát húzta le, majd bejelentette, a tranzakció nem sikerült. S már próbálta volna újra; ekkor már ismerősömet húzta volna le. Miki mákja volt, hogy húszezres limittel működtette korunk új fizetőeszközét, így másodjára a tizenháromezres vásárlást nem teljesíthette a gépbank. A pénztáros ugyanis elsőre sikeresen tranzakciózott. Hősünk így vásárolt majdnem kétszáz százalékos áron, s ha nincs limit, erre talán sosem jött volna rá. Kedvezőtlen tapasztalatot szereztek ez idő tájt azok az e-bizniszben jártas vásárlók is, akik egy internetes cég ingyenes erotikus oldalain járva hiszékenynek bizonyultak: megadták kártyaszámukat, hogy igazoljak, elmúltak tizennyolc évesek. Pedig nem: a cég le is nyúlta őket suttyomban.
Ez azonban már a virtuális kártyahasználat, ami szintén terjed. Ennek csak egy baja van, nem lehet vele egy szál fürdőnadrágban menni a bevásárlás célmarketjébe, ahogy ezt a bankkártya-reklámban olyan kedvesen teszik a generation nextes emberek, fiatalok, fittek. És nem lehet vele muzsikálni sem, mint a plasztiklappal az asztal szélén, pengetni, berregtetni.
Balassa Tamás
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó