Visszaélések ATM-eknél

2000.09.14. 06:00 | Sajtószemle
Immár Izraelben fejti ki nem éppen áldásos tevékenységét az a nemzetközi csapat, amelyik néhány hazai bankbókban "pót"-készülékek segítségével szerezte meg a kártyabirtokosok adatait. A szaporodó visszaélések s magyarországi bankokat is technológiaváltásra késztethetik.
Szakértők szerint Magyarországon is aktuálissá vált a chiptechnológia felhasználása a bankkártyákon a mágnescsíkos kártyákkal kapcsolatos visszaélések miatt. A Visa már büntetést is szabott ki magyarországi partnerbankjaira a biztonsági problémák miatt, ami technológiai újításra késztetheti a bankokat A hazánkban ma használatos mágnescsíkos kártyáknál az utóbbi időben elszaporodtak a visszaélések. Mint a hozzáértők mondják, elsősorban a kártyabirtokosokon múlik, hogy megkárosíthatják őket. Így például sokan bedőltek annak a trükknek, hogy a bankok előterében található automatáknál az ajtót nyitó kártyalehúzó mellé egy számtáblás dobozt szereltek. Sok gyanútlan ügyfél automatikusan beütötte PIN kódját, amelyet a szerkezet eltárolt a kártya mágnescsíkjáról leolvasott adatokkal együtt Amikor a közelben tartózkodó csalók úgy vélték, hogy elég kártya adatait sikerült megszerezni, a dobozt elvitték. Az elkövetőknek nem kellett azonosítástól tartaniuk, mivel a csalásnak "helyszínt biztosító" épületre a bank műemlékvédelmi okokból nem szerelhetett kamerát. A módszert alkalmazó nemzetközi "társaság" egyébként Portugáliából indult hódító útjára, és miután hazánkban is tiszteletüket tették, a hírek szerint Izraelben tűntek föl.
 Máig gyakori eset, hogy valaki a kártyával együtt tartja a PIN kódot, esetleg éppen a bankkártyára jegyzi fel a számot. A hozzáértők állítják: a PIN kód a mágnescsík adataiból gyakorlatilag visszafejthetetlen, és a pénzjegykiadó automaták többszöri sikertelen belépési próbálkozás után elnyelik a kártyát. Az olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogy valaki kártyával a PIN kód előzetes ismerete nélkül vett föl pénzt, gyakran inkább a szépítő igyekezet részei a károsult részéről, aki a kártyájával együtt tárolta a P1N kódját. Nem árt azonban figyelni az ATM-ek által kiadott bizonylatokra - állítják a hozzáértők, azon ugyanis szerepel a kártya száma vagy egy része, ezért ezeket nem ajánlatos eldobni. Ez az egyes kereskedőknél is használható dombornyomású kártyák esetén lehet veszélyes, hiszen egy érvényes kártyaszám birtokában az Interneten is vásárolhatunk - a kártyabirtokos számlájának terhére. Maguk az ATM-ek sem mindig biztonságosak. A biztonságot olyan apróságok is befolyásolhatják, mint az, hogy megfelelően árnyékolva van-e a szabadtéri automata a zavaró napsütés ellen. Ilyenkor ugyanis a használó inkább a képernyő üzeneteinek kisilabizálásával van elfoglalva, mint azzal, hogy a PIN kódját megpróbálja-e leolvasni a háta mögül valaki.
 Szakmai körökben a chipkártyák elterjedésétől remélnek némi biztonságot Ezeknél a fizetőeszközöknél maga a felhasználó sem tudja kiadni az elektronikus kulcsot, mivel minden alkalommal a kártya chipje állítja elő. A Magyarországon bankkártyákon még nem alkalmazott technológia bevezetésével a Kereskedelmi és Hitelbank kísérletezik, ötezer fő számára teszik lehetővé az internetes vásárlást, chipkártyák és leolvasó készülékek biztosításával. A szakértők szerint a bank e héten beindított új szolgáltatása, amelynél a kártyabirtokosnak SMS-ben is jóvá kell hagynia internetes vásárlását, növeli a biztonságot, viszont azzal, hogy a vásárlási folyamatba egy telefonszolgáltató is belép, növekszik annak esélye, hogy az ügyfél vásárlási szokásait illetéktelenek elemzik.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó