Egyre népszerűbbek a bankkártyák

2000.09.16. 06:00 | Sajtószemle
Katona Andrea írása a NÉPSZAVÁNAK
A felnőtt lakosság csaknem fele tesz félre pénzt jövedelméből - derül ki a GfK Piackutató Intézet legújabb felméréséből. A legtöbben váratlan kiadásokra, lakásvásárlásra, gyerekeik iskoláztatására vagy nyugdíjas éveikre gyűjtenek. A válaszadók 13 százaléka semmilyen célt nem jelöl meg.
A havi több mint 80 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkezők az átlagosnál nagyobb mértékben takarékoskodnak. Míg a diplomások csaknem kétharmada tartalékol pénzt, az alacsonyabb végzettségűeknek alig egyharmada. Regionálisan a Közép-Dunántúlon a legmagasabb és Budapesten a legalacsonyabb a takarékoskodók száma.
Az emberek kétharmada betétben, csaknem egyharmada készpénzben tartja félretett pénzét, és 10 százalék körül van azok száma, akik életbiztosításba vagy értékpapírba fektették vagyonukat.
A banki ügyfelek több mint fele rendelkezik folyószámlával, amihez kártya is tartozik. Az emberek egyötödének van forintalapú számlája, kártya nélkül. Ebben az évben kétszer annyi kártyás számlát regisztráltak, mint kártya nélkülit, míg ez az arány két éve még fordított volt. Az átlagosnál nagyobb mértékben rendelkeznek kártyával az 50 évesnél fiatalabbak, a magasabb jövedelműek és a nagyvárosokban élők. A bankkártyát az emberek 87 százaléka pénzfelvételre, egyharmada pedig fizetőeszközként használja.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó