Óvjuk a kártyánkat, akár a pénzünket

2006.04.28. 12:00 | Sajtószemle
Mi a teendő abban az esetben, ha elveszik, megrongálódik, illetéktelen kezekbe kerül a bankkártya, vagy éppen elnyeli az automata? Mi a megoldás akkor, ha a plasztiklap használatával külföldi út során problémák adódnak? A főbb tudnivalókat egy csokorba szedte a Vas Népe.
 
Előfordulhat, hogy a bankkártya váratlanul "eltűnik" az automatában. Ez többnyire akkor fordul elő, ha a kártya sérült, vagy egymás után többször hibás PIN-kódot írt be a pénzfelvevő. Természetesen az automata üzemzavara sem zárható ki. Ha a kártyát egy bankfiókhoz tartozó automata nyelte el, az esetet az adott fiókban kell jelezni, lehetőség szerint azonnal.
 
Ha az automata nyílt helyen található, a gépen jelzett telefonszámon fogadják a bejelentést. A legjobb, ha a saját bank telefonos ügyfélszolgálatát is tárcsázzuk, ahol további segítséggel szolgálnak. Hasonló szituáció külföldi út során is előfordulhat, ezért utazás előtt célszerű feljegyezni az "illetékes" pénzintézet éjjel-nappal hívható információs telefonszámát, a bankkártyák PIN-kódjait és a bankkártya számát.
Bankkártyás számlarendezés előtt a kártya lejárati dátumát is érdemes ellenőrizni, mivel lejárt bankkártyával nem lesz eredményes a tranzakció. Ha a kártya mágnes csíkja megrongálódott, a terminál nem jelez hibaüzenetet, "csupán" visszautasítja a vásárlást. Ilyenkor csak a számlavezető bank jóváhagyásával lehet fizetni.*
 
Ha a bankkártya elveszett, ellopták, esetleg megrongálódott, mielőbb jelezni kell a bank telefonos ügyfélszolgálatán. A kártya- és a személyes adatok megadásán túl ismertetni kell a kártya ellopásának, rongálódásának tényét, körülményeit, és azt is jelezni kell, hogy történtek-e jogi intézkedések a kártya eltűnésével kapcsolatban.

Azonnali bejelentést követően a bank minden olyan költséget vállal, ami a kártya letiltásából és jogtalan használatából származik. Késedelmes bejelentésnél azonban a kártyatulajdonosra** hárulnak ezek a kiadások.

A Bankkártya.hu megjegyzése:

* nem feltétlenül igaz ez, a kártya típusától és a kártyát elfogadó banktól is függ
** kártyabirtokosra

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó