Melyek a fontosabb telefonszámok a bankoláshoz?

2021.01.27. 08:00 | Hírek

Bár manapság a legtöbben online intézik a banki ügyeiket, mégsem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy nem ez az egyetlen lehetőség arra, hogy személyes jelenlét nélkül intézhessünk egy egyes banki ügyleteket. A bankok telefonos szolgáltatásai már régóta léteznek, és nem is gondolnánk, mennyi mindent lehet egy telefonnal elintézni. A bankok szolgáltatási között természetesen lehetnek, és vannak is eltérések, de egyáltalán nem árt, ha utána járunk, mit intézhetünk el így, és milyen telefonszámot kell hozzá hívnunk.

Ha bankolásról van szó, a legfontosabb telefonszámok a Telebank száma, illetve a Bank telefonos ügyfélszolgálati száma. Természetesen ez lehet egyetlen telefonszám is, mint például az Unicredit Bank esetén, de akár két külön telefonszám is tartozhat egy bankhoz, mint például az OTP Bank esetében. Ha több telefonszám is tartozik egy bankhoz, járjunk utána, hogy melyiket milyen esetben hívhatjuk, és mire lehet a segítségünkre. Attól függetlenül, hogy online intézzük az ügyeinket, a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát mindenképp jegyezzük fel, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk a kártyánk letiltására.

Milyen banki ügyeket intézhetünk el egy telefonnal?

Az online lehetőségek száma végtelen, sokan mégsem bíznak ebben annyira, és szeretik, ha offline módon is lehetőségük van ügyeket intézni. Az állandó internet hozzáférés sem megoldott mindenki számára, ezért jó, ha van más lehetőségünk, például az egyenlegünk lekérdezésére. A bankok telefonos szolgáltatásait nemcsak vészhelyzetek esetén vehetjük igénybe. Természetesen ilyenkor is hasznos, ha tudjuk a bankhoz tartozó hasznos telefonszámokat, például kártyavesztés esetén egy hívással rögtön letiltathatjuk a kártyánkat.

Emellett lehetőségünk van egyenleglekérdezésre, bankkártya aktiválásra, számlatörténet lekérdezésre, bankkártyája napi limitmaradványának lekérdezésére, de még számos más lehetőségre is banktól függően. A szolgáltatások meglehetősen eltérőek lehetnek, hiszen a netbanki felületen elérhető szolgáltatás sem egyforma. Ha csak egyetlen banki telefonszámot mentünk el a telefonunk telefonkönyvében, mindenképp az a szám legyen, ahol vészhelyzet esetén intézkedhetünk, illetve a bankszámlánk egyenlegét lekérdezhetjük. A legtöbb bank telefonszáma egyébként a telefonszam-tudakozo.hu weboldalon is megtalálható.

Ha nincs netbankunk, telefonos ügyintézőt is hívhatunk

A telefonos ügyfélszolgálat sok bank esetében nem egyenlő a telefonos ügyintéző igénybevételével. Vannak persze bankok, melyekhez egyetlen szám tartozik, és a híváskor kiválaszthatjuk, hogy csak a bankkártya műveletekre van szükségünk, vagy valamilyen számlaműveletet is végre szeretnénk hajtani. Sokan nem is gondolnák, hogy egy hívással utalást vagy csoportos beszedést is elindíthatnak, vagy akár a megtakarításainkat is kezelhetjük. Pedig rengeteg lehetőséget nyújt a telefonos ügyintézés is.

a kép forrása: pexels.com

Vásárolhatunk autópálya-matricát, feltölthetjük a mobil kártyánkat, de egyes bankok estében még a hitelünkkel kapcsolatban is kérhetünk tanácsot. A telefonos szolgáltatások nagyon sokrétűek, minden banknál igénybe vehetők. Jó alternatíva lehet, ha valaki nem szeretné, vagy nem tudja igénybe venni a netbank vagy a mobilbank szolgáltatásait. Persze akkor is érdemes a telefonunk memóriájába tárolni a bank telefonos ügyintézési telefonszámát, ha alapvetően netbankot használunk, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség.

Fontos telefonszámok bankoláshoz, ha külföldön vagyunk

Akkor is érdemes a banki ügyintézéshez szükséges telefonszámot felírnunk, ha külföldre utazunk, hiszen ott is szükségünk lehet arra, hogy megtudjuk az egyenlegünket vagy letiltsuk a bankkártyánkat. Ilyenkor azonban érdemes körültekintőnek lennünk, és utánanéznünk, hogy a szám, amit a telefonunk memóriájába mentettünk, külföldről is hívható-e.

Egyes bankok esetén ugyanis a külföldi banki ügyintézéshez más szám tartozik, ezért érdemes ennek utánajárni. Az sem árt, ha pontosan tudjuk, hogy külföldről mit intézhetünk el telefonon keresztül és mit nem. A bankhoz tartozó telefonszámokat sokan nem tartják fontos információnak, pedig nagyon hasznos lehet, így érdemes legalább az ügyfélszolgálat számát ismerni.

(x)





 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó