Így emel díjat a bankod januártól a pénzügyi tranzakciós illeték miatt

2012.11.10. 20:14 | Hírek

FIGYELEM! EZ A 2013. JANUÁRI DÍJEMELÉSEKET TARTALMAZÓ CIKK!

Ennél van újabb cikkünk a témában. A 2013. szeptembertől érvényes díjemelések részletes áttekintése az alábbi cikkben olvasható:

http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/folyamatosan-frissitjuk-igy-haritja-rad-a-2013-augusztus-penzugyi-tranzakcios-illetekemelest-a-bankod

A kormány által önként követett "gazdasági szabadságharc" (melynek kommunikált alapeleme, hogy ne az emberek fizessék meg a megszorításokat) és ezen gazdasági szabadságharc részeként nemrég tovább szigorított pénzügyi tranzakciós illeték oda vezetett, hogy 2013-tól a bankok (egy része) közel 20 év után ismét pénzt kér majd a bankkártyás vásárlásokért, továbbá egyes átutalási vagy készpénzfelvételi díjtételek kettős díjszámítást tartalmaznak majd, amire lakossági piacon még sosem volt példa a kétszintű bankrendszer bevezetése óta. Körbenéztünk a nagyobb bankok eddig meghirdetett díjváltozásaiban és a Bankkártya.hu-ra jellemző alapossággal részletesen elemezzük azokat, a cikk alján pedig táblázatos szerkezetben is letölthetővé tesszük az összehasonlítást a régi és az új díjak között. Konklúzió: a bankok teljesen eltérő díjemelési stratégiákat választottak, szinte nincs a díjain két azonos mértékben változtató bank.

Bevezetés (aki át akarja ugrani, lapozzon lejjebb, a konkrét bankonkénti elemzésekre!)

A pénzügyi tranzakciós illetékkel más médiákhoz képest kiemelten foglalkoztunk a Bankkártya.hu cikkeiben kezdettől fogva, sőt elsők között voltunk, akik még korábban az európai Tobin-adóval kapcsolatos fejleményeket is azért követtük szokatlan alapossággal, mert annak magyarországi mutációjára számítottunk.

Cikkeink az európai Tobin-adóról:

http://www.bankkartya.hu/?oldal=kereses&kermod=gyors&keres=Tobin&x=0&y=0

Cikkeink a magyarországi pénzügyi tranzakciós illetékről:

http://www.bankkartya.hu/?oldal=kereses&kermod=gyors&keres=%22p%E9nz%FCgyi+tranzakci%F3s+illet%E9k%22&x=6&y=8

Nem gondoltuk azonban, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke ennyire komoly lesz és azt sem, hogy azt a törvény elfogadása után, de még a bevezetése előtt tovább, mintegy 2-3-szorosára emelik, arra pedig végképp nem, hogy a bankkártyás vásárlásokért is fizetni kell majd, illetve a banki hirdetményekben olyan díjstruktúrák jelennek meg, melyek már nem férnek el a díj korábbi helyén, sőt fokozzák annak átláthatatlanságát. Például megérti-e az ügyfél azt, hogy ha egy bank azt mondja a készpénzfelvételre: "102 Ft+(0,3% max. 6.000 Ft)", majd az egyik számlacsomagjában ezt írja ugyanerre (a korábban egyébként ingyenes) készpénzfelvételre: "Minden készpénzfelvétel díja tranzakciónként a 0,3% max. 6.000 Ft-ot meghaladó részben utólagosan visszatérítésre kerül"? Holott "csak" azt kell érteni alatta, hogy a díjban maximált 6.000 Ft nem vonatkozik a 102 Ft-ra, a korábban ingyenes készpénzfelvételben pedig a 102 forintot téríti vissza a hitelintézet. A példa a Budapest Banké. De felhozhatjuk az FHB példáját is, ahol új rovat jelent meg a hirdetményben az eddigi 3 díjoszlop mellett az alábbi felirattal: "2013. január 01-től érvényes emelés mértéke", és az ügyfélnek a díj kiszámításakor külön ezt is hozzá kell adnia az eddigi díjhoz.

Egyes bankok tehát úgy döntöttek, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket külön mutatják ki hirdetményeikben (az ő szempontjukból érthetően, ráadásul így a pénzügyi tranzakciós illeték kimutatása átláthatóbb is), nem foglalták bele a díjaikba (pedig megtehetnék, hiszen a pénzügyi tranzakciós illeték egy 0,2%-os, vagy 0,3%-os, maximum 6.000 Ft-os díj, elég lenne egyszerűen hozzácsapni a %-os díjösszetevőjükhöz (vagy bevezetni ilyet, ahol nincs) és növelni a minimum és maximum díjakat (ahol van ilyen). Ezért (például) a Raiffeisen Bank ezentúl így tünteti fel mondjuk a Bázis csomagja internetbankon keresztül indított eseti, bankon kívüli átutalásának díjtételét: 0,10%, min. 100 Ft, max. 10.895 Ft+0,1% max. 6.000 Ft. Tehát kétféle 0,1%-os díjat kell fizetni egy átutalás után, az egyiknek minimum 100 Ft, maximum 10.895 Ft a határa, a másiknak pedig maximum 6.000 Ft.

A pénzügyi tranzakciós illeték felét lehet átterhelni az ügyfélre a kormány szándékai szerint. Mi úgy tapasztaltuk, hogy ez az arány sok helyen sérült, így az egész pénzügyi tranzakciós illetéket ráterhelték az ügyfélre (konkrét példák lejjebb). Volt ahol jóval nagyobb emelést is tapasztaltunk, mint a pénzügyi tranzakciós illeték. Persze lehet, hogy megfelelő jogi érveléssel kimutatható, hogy összességében nézve a díjemelés nem haladja meg a tranzakciós illeték felét, bár ez a kimutatás erősen eltérhet az egyes ügyfélprofilok között.

További probléma, hogy több helyen a bankok nem csak az ügyfélre átterhelhető 0,1%-0,15%-os díjösszetevőt vezették be, hanem plusz díjat is emeltek, holott az emelésben csak a pénzügyi tranzakciós illetékre hivatkoztak. Itt persze ismételten lehet hivatkozási alap a díjemelés összessége.

Végül anekdotikus, hogy olyan elemmel is találkoztunk, ahol az ATM készpénzfelvételre is 0,3%, max. 6000 Ft-os plusz díjat vezettek be, miközben az ATM-ből elvileg (kártyalimit) és gyakorlatilag (ATM limit) is lehetetlen kivenni annyi pénzt Magyarországon, mellyel a 6.000 Ft-os felső díjhatárt elérhetné az ügyfél, tehát itt bőven elég lett volna a százalékos is. Ugyanez a helyzet vonatkozik némely banknál az internetbankos átutalásokra is, ahol szintén élhetnek hitelintézeti fix korlátok.

Ennyi bevezető után lássuk részleteiben, hogy mennyit is emelnek a bankok díjaikon 2013. január 1-től a pénzügyi tranzakciós illetékre hivatkozva! Mielőtt azonban belekezdenénk az elemzésbe, még két dolgot meg kell említenünk:

1) a bankok a nem kölcsönügyletek esetében (tehát a bankszámla és betéti bankkártya esetében) nem 60, hanem csak 15 nappal a változás előtt kötelesek közzétenni a hirdetményváltozásokat. Ennek megfelelően ez még nem végleges állapot, VÁLTOZHAT! A biztos dátum, ami kőbe vési a változtatásokat (legalábbis január 1-re nézve), az 2012. december 16. A Bankkártya.hu ezért most csak ELŐZETES áttekintésnek tartja a változások elemzését, a végleges elemzést december 16-a után végezzük majd el egy másik cikkben.

2) a bankok nem feltétlenül 2013. január 1-től emelnek a pénzügyi tranzakciós illetékkel összefüggésben, hanem már előbb is, így mi nem azt néztük, hogy január 1-től milyen díjak változnak, hanem sávosan 4 időintervallumot figyeltünk meg idén ősztől kezdve és ebből próbáltuk meg kimutatni a pénzügyi tranzakciós illeték banki hirdetményváltozásokra gyakorolt hatását.

Az elemzést bankonként végezzük és ezek alapján a cikk végén adunk egy összefoglalást. Az elemzés alapjául szolgáló adatbázis a cikk alján tölthető le PDF formátumban. Az elemzésben csak a nagyobb bankokra koncentráltunk és csak a leggyakoribb díjak esetében vizsgáltuk a pénzügyi tranzakciós adó hatását, így a kép ha súlyában döntő mértékben is, mégsem teljes egészében mutatja be a változásokat.

Az adatok összegyűjtését a Bankkártya.hu-tól Záhonyi István végezte, a cikket pedig Homa Péter írta.

AXA Bank

Frissítés: az AXA Bank az adatgyűjtésünk közben adta közre 2013. január elejétől érvényes díjait. Ebben az AXA egyáltalán nem hárít át semmit ügyfeleire a pénzügyi tranzakciós illetékből, marad az ingyenes számlavezetés, ingyenes internetes utalás és az ingyenes éves bankkártya díj is. A készpénzfelvétel díja sem emelkedik. Azt gondoljuk, idővel az AXA is megváltoztathatja a döntését, de a jelen helyzet valóban az, hogy januártól nem lesz változás.

Budapest Bank

A Budapest Bank azt a stratégiát választotta, hogy nem nyúlt a havidíjakhoz és az éves kártyadíjakhoz sem, ami talán annak köszönhető, hogy épp most újította meg számlacsomagjait, melyeket bankváltási kampánya középpontjában állít, így rossz üzenet lenne a kampány után megszüntetni 0 Ft-os csábító havidíjakat. De az is lehet egy másik indok, hogy tényleg csak a tranzakciókra vet ki díjemelést, amelyre az új illeték is vonatkozik.

A bank tehát nem nyúlt a 2012-es díjakhoz, viszont minden tranzakciójában teljes mértékben áthárítja az új pénzügyi tranzakciós illetéket az ügyfélre, azaz a készpénzfelvételek 0,3%-os, az átutalások 0,2%-os díjjal drágulnak január 1-től. Szomorú, hogy ennél a banknál mintegy 20 év után a bankkártyás vásárlásokra is vonatkozik az emelés, ott is teljesen áthárítva az ügyfélre: 0,2% az új díj a kártyás vásárlások után.

CIB Bank

A CIB Bank más stratégiát választott, ő a havi számlavezetési díjakhoz is hozzányúlt, a pénzügyi tranzakciós illeték külön kimutatása nélkül emelte a díjakat (néhol jobban, mint a pénzügyi tranzakciós illeték fele), de meghagyta továbbra is ingyenesnek a bankkártyás vásárlásokat és a bankon kívülre indított átutalások díját a CIB Online számlacsomagban.

A CIB Classic Magánszámla havi díja 334 Ft-ról 403 Ft-ra emelkedik, a CIB Online számlacsomag havi díja pedig 187 Ft-ról 226 Ft-ra, a feltételek nem teljesülése esetén pedig 614-ről 740 Ft-ra. Az elektronikus bankkártya éves díja 2234 Ft-ról 3032 Ft-ra nő, a dombornyomásúé pedig 4480 Ft-ról 6079 Ft-ra. A kártyadíjak így mindkét esetben egyharmaddal (35%) nőnek.

A legdurvább változás a saját ATM készpénzfelvételben történik, ahol a díj majdnem a duplájára nő: 168 Ft-ról 321 Ft-ra, idegen ATM-ben pedig 393 Ft-ról 500 Ft-ra (27%-os emelés).

Ugyanakkor, mint említettük, a CIB-nél továbbra is díjmentes a kártyás vásárlás és a CIB Online számlacsomagjában az internetbankon keresztüli, bankon kívüli átutalás és a csoportos beszedés. A CIB Classic számlacsomagban a csoportos beszedés 54-ről 81 Ft-ra drágul, az internetbankon keresztüli, bankon kívüli átutalás díja pedig 0,107%, min. 66 Ft, max. 21 348 Ft-ról 0,27%, min. 100 Ft, max. 27 752 Ft-ra nő. Vagyis a %-os díjtétel jobban változik, mint a pénzügyi tranzakciós illeték fele, ugyanakkor nem éri el teljesen az illeték mértékét. A megemelkedett százalékos és megemelkedett minimumdíj kombinációjában az ügyfél a korábbi több mint 60 ezer Ft helyett már közel 40 ezer forintnál eléri a díjminimumot, a megemelt díjminimum tehát inkább a 37 ezer forint alatti összegek utalásakor érvényesül.

A CIB a változásokkal párhuzamosan az összes számlacsomagja esetében megszünteti a havi első 1-2 díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget.

Citibank

A Citibank a 0 Ft-os díjcsomagjában láthatóan csak a pénzügyi tranzakciós illeték mértékével emeli a díjait, azt viszont teljesen áthárítja az ügyfélre. Ennek megfelelően nem emelkednek a számlavezetési havidíjak, nem változik a bankkártyák éves díja sem (ahol ezek ingyenesek voltak, ott az ingyenesség sem, sőt az ingyenes számlavezetési feltétel nem teljesülésekor sem változik a havi számlavezetési díj), viszont minden készpénzfelvételre ezentúl vonatkozik a 0,3%-os díj, de ezen felül nem emelt készpénzfelvételi díjat a Citi.

A CitiComfort csomagban a pénzügyi tranzakciós illetéket csak a havi első kettő saját és első kettő idegen belföldi ATM készpénzfelvétel esetében hárítja át teljesen az ügyfélre a Citibank, és azt is csak akkor, ha nem teljesíti a másfél milliós átlagegyenleget. Egyébként a készpénzfelvétel díja minden esetben 385 Ft (a korábbi 250 Ft helyett, ami azt jelenti, hogy a 90 ezer forint összegű készpénzfelvétel feletti részben a pénzügyi tranzakciós illeték felét átvállalja a bank). A 0 Ft-os díjcsomagban minden készpénzfelvétel egységesen 0,3%.

Az internetes átutalásokban szintén teljesen áthárítja a pénzügyi tranzakciós illetéket az ügyfélre a Citibank (0,2%), míg a csoportos beszedésekben ez csak a 0 Ft-os számlacsomagra igaz, mert a CitiComfort esetében a díj nem változik (52 Ft marad).

Utoljára hagytunk egy jó hírt a citiseknek: a bankkártyás vásárlás díjmentes marad! :)

Erste Bank

Az Erste Bank változó mértékben emelt havi számlavezetési díjain, jelentősen emelt viszont bankkártyái éves díjain. Egy sima dombornyomású kártyáért immár több mint 6.000 Ft-os éves díjat kell majd fizetni évente majd, amellyel átlépte a bank a havi átlagban 500 Ft-os díjat, de az elektronikus kártyák is közel 3.000 Ft-ba kerülnek majd évente. Az erstések is megnyugodhatnak a kártyás vásárlás tekintetében, mely ingyenes marad. Teljes mértékben áthárítja a bank az ügyfélre a pénzügyi tranzakciós illetéket viszont a készpénzfelvételi díjakban, és néhol még annál is többet az átutalások díjaiban, de ahol az átutalás díjmentes volt, ott az is marad.

Lássuk a részleteket! Az Erste Bank egyik hívó termékének, a SzuperNulla bankszámlának a havi számlavezetési díja marad 0 Ft, amennyiben teljesíti a feltételeket, ellenben jelentősen, majdnem duplájára emelkedik a díja, ha nem: 790 forintról 1490 forintra. Az Erste Príma számla esetében szintén nem változik az ingyenes számlavezetés, amennyiben az ügyfél teljesíti a feltételeket, de ha nem, akkor kisebb mértékben emelkedik a díj, mint a SzuperNulla esetében: 575 Ft-ról 638 Ft-ra. Az Online bankszámla havidíja is drágul, 566-ról 788 Ft-ra és az Elektronikus Számlacsomagé is, 317-ről 445 Ft-ra. Nem változik azonban a havidíja a Szimpla számlának, illetve az Erste két legrégebbi számlatermékének sem: a Lakossági Bankszámla és a Lakossági Bankszámla Plusz is változatlan díjakkal megy tovább (248, 556, 453 Ft).

Az éves kártyadíjak egységesen 46,6%-kal (!) emelkednek, az elektronikus bankkártyák éves díja 1.885 Ft-ról 2.764 Ft-ra, a dombornyomásúaké 4.195 Ft-ról 6.151 Ft-ra, míg a kettő közötti dombornyomásmentes kártyák éves díja 2.500-ról 3.666 Ft-ra.

A készpénzfelvételi díjak pont a pénzügyi tranzakciós illetékkel változnak (a százalékos díjösszetevő nő+0,3%-kal, például egy idegen ATM készpénzfelvételért így már másfél százalékot és még 314 forintot fizetnek majd az erstések, ami mondjuk 50.000 Ft felvétele esetén 1.039 Ft lesz, 100.000 Ft felvétele esetén pedig 1.764 Ft), a bankkártyás vásárlásért nem számít fel díjat az Erste. Jelentősen emelkednek viszont az átutalási és csoportos beszedési díjak, kivéve, ahol eddig is nulla volt a díj, mert ott megmarad az ingyenesség. Az internetes átutalás bankon kívülre internetbankon át 70-ről 125 Ft-ra emelkedik a Príma, 46-ról 125 Ft-ra az Elektronikus Számla esetében. A Lakossági Bankszámla, Lakossági Bankszámla Plusz, illetve Szimpla Bankszámla esetében ugyanez a díj 0,08%+57 Ft, maximum 284 forintról 0,28%+105 Ft, maximum 6.280 forintra drágul. Mivel a %-os díjösszetevő a teljes pénzügyi tranzakciós illetékkel drágul (0,2%), és még mellette a fix díjat is emeli az Erste, ezért elmondható, hogy itt még a pénzügyi tranzakciós illetéknél többet is áthárít ügyfelére a hitelintézet.

A csoportos beszedések mindenhol fix díjjal emelkedtek, viszont ahol ingyenes volt, ott az is maradt (SzuperNulla, Online). A Prímánál 85 Ft-ról 100 Ft-ra, a Szimplánál 80-ról 95 Ft-ra, a Lakossági Bankszámla, Lakossági Bankszámla Plusz és az Elektronikus Számlacsomag esetében viszont 69-ről 85 Ft-ra.

FHB Bank

Az FHB nem nyúlt a havidíjakhoz és az éves kártyadíjakhoz, a bankkártyás vásárlás esetében viszont a pénzügyi tranzakciós illeték felét hárítja át az ügyfélre (0,1%, maximum 6.000 Ft). A saját ATM készpénzfelvételek 40 Ft-tal nőnek (315 Ft-ról), ugyanennyivel nő az idegen ATM készpénzfelvételi díj is (425 Ft-ról), és ugyancsak 40 Ft-tal nőnek a csomagok részeként adott ingyenes készpénzfelvételi díj kedvezmények, tehát az ingyenesség megszűnik.

Az internetes átutalások díjai bankon kívülre szintén 0,1%, maximum 6.000 Ft-tal nőnek, ott is, ahol eddig ingyenes volt. A csoportos beszedés díja is ugyanennyivel nő, de az Alap bankszámla esetében csak fix 27 Ft-tal emeli meg a díjat a bank.

K&H Bank

A hitelintézet kisebb-nagyobb mértékben emeli a számlavezetési havidíjait (Lakossági Bankszámla 336-ról 370 Ft-ra, Zéró Bankszámla 674-ről 1.030 Ft-ra, de a feltételek teljesítése esetén marad a 0 Ft-os számlavezetési díj, Alap Számlacsomag Plusz 434 Ft-ról 480 Ft-ra, Alap Számlacsomag 390 Ft-ról 540 Ft-ra, Elektronikus számlacsomag 505 Ft-ról 650 Ft-ra, Emelt szintű elektronikus számlacsomag 674 Ft-ról 960 Ft-ra).

Ugyancsak változnak az éves kártyadíjak, az elektronikus kártyák esetében 1.870 Ft-ról 2.230 Ft-ra, dombornyomású kártyák esetében 4.150 Ft-ról 5.050 Ft-ra.

A K&H nem nyúl a bankkártyás vásárlások ingyenességéhez, az ATM készpénzfelvételek díjaiban viszont érvényesíti a pénzügyi tranzakciós illeték több mint felét (saját ATM-ből 0,15%+226 Ft helyett 0,35%+261 Ft, idegen ATM-ből 0,15%+510 Ft helyett 0,33%+544 Ft).

Az átutalásokban igen jelentős, a pénzügyi tranzakciós illetéknél jóval magasabb díjat alkalmaz a K&H azokban a csomagokban, ahol nem ingyenes az átutalás, vagy az 10 Ft. A díj 0,11%, min. 54 Ft max. 2.500 Ft-ról 0,47%, min. 72 Ft max. 4.000 Ft-ra nő, azaz 0,36%-kal nő a díj, és még a minimumösszeg is emelkedik, miközben ezekre a tranzakciókra a pénzügyi tranzakciós illeték 0,2% (de az áthárítható része csak 0,1%).

A csoportos beszedések esetében szintén emelkedik a díj ott, ahol az nem ingyenes, 52-ről 82 Ft-ra.

És most jön a jó hír a K&H-soknak: miközben a többi bank általában elvette a számlacsomagokba foglalt ingyenes tételeket, addig a K&H nem nyúlt ezekhez. Az összes olyan kedvezmény, mely eddig a csomag részét képezte, az változatlanul fennáll: folyamatosan ingyenes éves kártyadíj és havi első néhány ingyenes készpénzfelvétel. Vagyis: az Elektronikus számlacsomag, Emelt szintű elektronikus számlacsomag és Zéró számlacsomag esetében az ügyfeleknek - a pénzügyi tranzakciós illeték banki díjakba foglalt érvényesítése ellenére - továbbra sem kell fizetniük a számlacsomagba foglalt havi 2 vagy 4 saját ATM készpénzfelvételért, a bankkártyás vásárlásért és a bankkártya éves díjért, az internetes bankon kívüli átutalásért és a csoportos beszedésért (az Elektronikus számlacsomagban is marad az átutalásokra a 10 Ft-os díj), amennyiben pedig az ügyfél teljesíti az ingyenesség feltételeit, akkor a Zéró számlacsomag esetében még a havidíja is ingyenes marad. Vagyis: a K&H Zéró számlacsomag esetében a számlacsomag részét képező bankkártya birtoklásával, azt legfeljebb havi 4 saját ATM készpénzfelvételre használva és változatlanul vásárolva, utalva és meghagyva a csoportos beszedéseket, a számlatulajdonosok egy fillérrel sem fizetnek többet a pénzügyi tranzakciós illeték miatt.

OTP Bank

Az OTP Bank nagyon visszafogottan emelt most díjat a pénzügyi tranzakciós illeték miatt. Nem nyúlt a havidíjakhoz (az Alap Számlacsomag így például továbbra is ingyenes), nem nyúlt a bankkártya éves díjakhoz, a pénzügyi tranzakciós illeték kevesebb mint felével (ami legfeljebb áthárítható lenne az ügyfélre) emelte a saját ATM készpénzfelvétel díját (0,58%+58 Ft helyett 0,68%+58 Ft), az idegen ATM készpénzfelvétel díját is "csak" 28 Ft-tal emelte. igaz, az eddig is magas volt. Az új díj 927 Ft lesz, az emelés mértéke 3%. A bankkártyás vásárlás ingyenessége is megmarad, ami jó üzenet a legnagyobb magyarországi lakossági banktól.

Az interneten keresztül indított átutalásokban az OTP Bank is csak a pénzügyi tranzakciós illeték felét hárítja át az ügyfélre, pár forinttal megemelve a minimumdíjakat, illetve az illeték miatt jelentősen kitolva a maximumdíjakat. A Tempó és a Forint folyószámla esetében 0,1%, min. 210 Ft, max. 3.560 Ft-ról 0,2%, min. 229 Ft, max. 8.119 Ft-ra, Alapszámla esetében 0,1%, min. 298 Ft, max. 4.820 Ft-ról 0,2%, min. 324 Ft, max. 9.916 Ft-ra. A Net és az Elektronikus Számlacsomag esetében megmarad az ingyenesség.

Csoportos beszedések esetében 48-ról 56 Ft-ra nőtt a díj, de az Elektronikus számlacsomagban megmaradt az ingyenesség.

A K&H Bankhoz hasonlóan az OTP Bank esetében is csaknem változatlanok a csomagokba foglalt kedvezmények (havi ingyenes készpénzfelvételek, csoportos beszedési díjkedvezmények), ezáltal az ügyfelek - optimális számlahasználat esetén - akár egyáltalán nem érezhetik meg a tranzakciós adó hatásait. Ami változik a kedvezmények között, az az, hogy a Tempó és Net számlacsomagban megszűnik a folyamatos éves kártyadíj-mentesség, 2013. január 1-től ez csak az első éves kártyadíjra vonatkozik. Vagyis egy olyan Net számlacsomagos ügyfél, aki havonta legfeljebb 2 alkalommal vesz fel készpénzt az OTP saját ATM hálózatában, a többi kötelezettségeit átutalással teljesíti, emellett bankkártyájával vásárol, az csak abban fogja megérezni a pénzügyi tranzakciós illeték hatását, hogy ezentúl az évfordulókon fog fizetni éves kártyadíjat, melynek mértéke elektronikus bankkártya esetében 2.040 Ft (önmagában nem emelkedett).

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank, amely nem nyúl a havi számlavezetési díjakhoz és az éves kártyadíjakhoz, a harmadik olyan bank a hazai nagy bankokat tartalmazó listánkban, mely díjat számít fel januártól a bankkártyás vásárlások után 0,1%, maximum 6.000 Ft mértékben. Emellett 45 forinttal megemeli az összes készpénzfelvétel díját, köztük az ingyenes készpénzfelvételek díját is. Ennek megfelelően a bankkártyás készpénzfelvételek díja saját és idegen ATM-ből 280 Ft-ról 325 Ft-ra nő, a DíjNullázó Számlacsomag esetében pedig 0 Ft-ról 45 Ft-ra. A DíjNullázó számlacsomagban 410 Ft-ról 455 Ft-ra nő az idegen ATM készpénzfelvétel díja. A többi díjcsomagban a havi 2-3 ingyenes készpénzfelvétel díja is 45 Ft-ra nő.

Az internetes, bankon kívülre indított átutalásokban és csoportos beszedésekben a bank mindenhol 0,1%, minimum 6.000 Ft-os plusz díjat számít fel január 1-től, melyet az eddig alkalmazott díjakhoz hozzáad, így két díjat kiszámolva tudja meg az ügyfél, hogy mennyit kell fizetnie. Előbb ki kell számítani a tranzakció értéke alapján a régi díjat, annak %-os, minimum és maximum díjösszetevőjének figyelembevételével, majd ehhez hozzá kell adnia a tranzakció értékének 0,1%-át, de legfeljebb 6.000 Ft-ot (utóbbi 6 millió forintos tranzakció összegig nő). Ha a tranzakció eddig ingyenes volt, úgy azt csak 0,1%, maximum 6.000 Ft díj terheli. A csoportos beszedésekben a feltétel nélkül 0 Ft-os havidíjú Bázis számla esetében más csak a metodika: a 0,1%, legfeljebb 6.000 Ft-os új díj a régi 100 Ft-os díj helyébe lép.

Összességében a Raiffeisennél a havidíjak és az éves kártyadíjak meghagyása mellett megszűnik minden eddigi ingyenesség a bankkártyás vásárlások, az ATM készpénzfelvételek, az internetes bankon kívüli átutalások és a csoportos beszedések tekintetében: ezentúl minden tranzakcióért fizetni kell, igaz csekélyebb plusz díjakat, mint más bankoknál. Ezen hatások ellentételezésére lehet remek alternatíva az új OneCard, melyről itt írtunk: http://www.bankkartya.hu/?cikk=10319

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank, mely kimondatlanul az első fecske volt, mely (valószínűsíthetően a pénzügyi tranzakciós illeték miatt) emelt díjat már 2012. október 15-től, szintén jelentősen átszabta díjszabását és eddigi kedvezményrendszerét. Nem változtak a havidíjak az egyes bankszámláknál (a Privát számla tételenként felszámított díja 15-ről 17 Ft-ra nőtt), megmaradtak az éves kártyadíjak (az első éves ingyenességgel együtt), továbbá a bank (eddig) megőrizte a saját ATM hálózatában belföldön és külföldön is meglévő díjmentes használatot és az ingyenes bankkártyás vásárlást, ami után biztosan fizetnie kell pénzügyi tranzakciós illetéket az állam felé.

Ezek után meglepő, hogy az idegen ATM készpénzfelvételekben és az átutalásokban is eléggé szerényen érvényesítette a pénzügyi tranzakciós illetéket a bank. Egy idegen ATM készpénzfelvétel díja 0,4%+400 Ft, minimum 450 Ft-ról 0,47%+470 Ft, minimum 530 Ft-ra nő, ami a pénzügyi tranzakciós illeték kevesebb mint negyedének az áthárítását jelenti az ügyfélre. Az interneten keresztül, bankon kívülre indított átutalásokban a Privát Számlacsomag esetében 0,095%, min. 109 Ft-ról 0,112%, min. 128 Ft-ra, a Privát Plusz Számlacsomag esetében 115 Ft-ról 135 Ft-ra, a Nonstop Számlacsomag esetében 55 Ft-ról 64 Ft-ra, az Én Számlacsomag esetében 115 Ft-ról 135 Ft-ra, a Bónusz számlacsomag esetében pedig 0 Ft-ról 128 Ft-ra növekedtek a díjtételek. A csoportos beszedések díja minden számlacsomagban maradt 40 Ft, de megszűnt a havi első 2 ingyenes csoportos beszedés, ahol volt ilyen.

Mindez azt jelenti, hogy az UniCreditnél megszűnt a korlátlanul ingyenes átutalási lehetőség bankon kívülre, interneten át, de cserébe megmaradtak a régi havidíjak, kártya éves díjak és az ingyenes készpénzfelvétel és vásárlás is.

Magyarországi Volksbank

A Magyarországi Volksbanknál eddig nem találtunk a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével összefüggésbe hozható díjemelést, de a bank novembertől megemelte a Maestro kártyája éves díját 1.500-ról 1.900 Ft-ra, a dombornyomású kártyája éves díját pedig 4.100-ról 4.300 Ft-ra. Mivel a törvényi előírások december 16-ig teszik kötelezővé a január 1-től érvényes díjak közzétételét, ezért borítékolható, hogy a Volksbanknál még lesznek változások a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatban.

ÖSSZEFOGLALÓ, ÉRTÉKELÉS

A bankok eltérően reagáltak a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésére.

 

Az AXA egyáltalán nem emel semmit a jövő év kezdetétől. A többiek közül a legkisebb mértékű változást eddig az UniCredit publikálta, nagyon visszafogott változtatást eszközölt az OTP Bank és az FHB Bank. Jobban emelt, de nem a teljes illetéket hárította át az ügyfélre a Raiffeisen Bank. Végül teljes mértékben áthárította a pénzügyi tranzakciós illetéket az ügyfélre a Budapest Bank, illetve a bankkártyás vásárlás kivételével a Citibank.

Újdonság, hogy a bankkártyás vásárlások után díjat kell fizetni a Budapest Banknál, az FHB Banknál és a Raiffeisen Banknál.

Az OTP Bank és a K&H Bank kivételével megszűnt a csomagba foglalt ingyenes készpénzfelvétel az összes banknál, az UniCredit viszont meghagyta a saját ATM-jei korlátlanul ingyenes használatát, mellyel évek óta kampányol.

A csomagba foglalt folyamatos ingyenes bankkártya éves díjat az OTP Bank kivezeti, így az csak a K&H Banknál marad meg (na meg az AXÁ-nál).

Megszűnik a korlátlan ingyenes netes átutalási lehetőség a Budapest Banknál, a Citibanknál, az FHB Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál. Ezeknél a bankoknál egyetlen számlacsomagban sem lehet majd ingyen utalni az interneten át bankon kívülre.

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével nem emelkednek a havidíjak és az éves kártyadíjak az AXA Banknál, a Budapest Banknál, a Citibanknál, az FHB Banknál, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál.

Végül álljanak itt a legkiemelkedőbb díjemelések (azt is megemlítve, hogy ezek a bankok másban akár jóval kevésbé emeltek, sőt, meghagytak korábbi díjakat és az ingyenes szolgáltatásokat is):

- CIB Bank: kártya éves díjak egyharmaddal (35%) nőnek,

- CIB Bank: a saját ATM készpénzfelvétel díja majdnem a duplájára nő: 168 Ft-ról 321 Ft-ra

- Erste Bank SzuperNulla bankszámla a havi számlavezetési díja majdnem duplájára emelkedik, 790 forintról 1490 forintra, amennyiben az ügyfél nem teljesíti az ingyenes számlavezetés feltételeit (ha viszont teljesíti, akkor marad ingyenes)

- Erste Bank: az éves kártyadíjak egységesen közel 50%-kal (46,6%-kal) emelkednek

- K&H Bank Zéró Bankszámla havi számlavezetési díja 674-ről 1.030 Ft-ra nő, amennyiben az ügyfél nem teljesíti az ingyenes számlavezetés feltételeit (ha viszont teljesíti, akkor marad ingyenes)

- K&H Bank azon számlacsomagjai esetében, ahol nem ingyenes vagy nem 10 Ft az átutalás (mert akkor változatlan marad), az internetes átutalás bankon kívülre 0,11%, min. 54 Ft max. 2.500 Ft-ról 0,47%, min. 72 Ft max. 4.000 Ft-ra nő, azaz 0,36%-kal nő a díj, és még a minimumösszeg is emelkedik.

 

Végül: a piac jelenlegi állapota alapján az AXA Bank ügyfelein kívül a K&H Bank Zéró számlacsomagjának tulajdonosai járnak a legjobban, amennyiben a számlacsomag részét képező bankkártyát használják, továbbra is teljesítik az ingyenes számlavezetéshez szükséges feltételeket és megelégednek havi legfeljebb 4 saját ATM-ben végzett készpénzfelvétellel. Ebben az esetben ők 1 forintot sem fognak megérezni a pénzügyi tranzakciós illetékből (ha nem kértek SMS szolgáltatást, mert annak díja emelkedik, de ezt cikkünkben nem vizsgáltuk, mivel opcionális szolgáltatás)!

 

A Bankkártya.hu továbbra is figyelemmel követi a változásokat és december 16. után, amikor a januártól érvényes változások véglegesek lesznek, egy újabb áttekintő cikkben számolunk majd be a pénzügyi tranzakciós illeték banki díjakra gyakorolt hatásairól, addig pedig megvizsgáljuk a hitelkártyás díjváltozásokat is. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a bankok a január elejére már meghirdetett változtatásokat is módosíthatják!

 

A fenti cikk több napos munka eredménye. Az esetleges tévedésekért ezért elnézést kérünk, azok nem szándékosak, és kérjük írják meg nekünk, hogy helyesbíthessük!

 

Köszönjük figyelmüket!

 

A cikk alapjául szolgáló díjösszehasonlító táblázat innen tölthető le (PDF, 184 kB):

http://www.bankkartya.hu/dload/2012/bankkartyahu_pu_tr_i.pdf

Az AXA egyáltalán nem emel semmit a jövő év kezdetétől. A többiek közül a legkisebb mértékű változást eddig az UniCredit publikálta, nagyon visszafogott változtatást eszközölt az OTP Bank és az FHB Bank. Jobban emelt, de nem a teljes illetéket hárította át az ügyfélre a Raiffeisen Bank. Végül teljes mértékben áthárította a pénzügyi tranzakciós illetéket az ügyfélre a Budapest Bank, illetve a bankkártyás vásárlás kivételével a Citibank.

Újdonság, hogy a bankkártyás vásárlások után díjat kell fizetni a Budapest Banknál, az FHB Banknál és a Raiffeisen Banknál.

Az OTP Bank és a K&H Bank kivételével megszűnt a csomagba foglalt ingyenes készpénzfelvétel az összes banknál, az UniCredit viszont meghagyta a saját ATM-jei korlátlanul ingyenes használatát, mellyel évek óta kampányol.

A csomagba foglalt folyamatos ingyenes bankkártya éves díjat az OTP Bank kivezeti, így az csak a K&H Banknál marad meg (na meg az AXÁ-nál).

Megszűnik a korlátlan ingyenes netes átutalási lehetőség a Budapest Banknál, a Citibanknál, az FHB Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál. Ezeknél a bankoknál egyetlen számlacsomagban sem lehet majd ingyen utalni az interneten át bankon kívülre.

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével nem emelkednek a havidíjak és az éves kártyadíjak az AXA Banknál, a Budapest Banknál, a Citibanknál, az FHB Banknál, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál.

Végül álljanak itt a legkiemelkedőbb díjemelések (azt is megemlítve, hogy ezek a bankok másban akár jóval kevésbé emeltek, sőt, meghagytak korábbi díjakat és az ingyenes szolgáltatásokat is):

- CIB Bank: kártya éves díjak egyharmaddal (35%) nőnek,

- CIB Bank: a saját ATM készpénzfelvétel díja majdnem a duplájára nő: 168 Ft-ról 321 Ft-ra

- Erste Bank SzuperNulla bankszámla a havi számlavezetési díja majdnem duplájára emelkedik, 790 forintról 1490 forintra, amennyiben az ügyfél nem teljesíti az ingyenes számlavezetés feltételeit (ha viszont teljesíti, akkor marad ingyenes)

- Erste Bank: az éves kártyadíjak egységesen közel 50%-kal (46,6%-kal) emelkednek

- K&H Bank Zéró Bankszámla havi számlavezetési díja 674-ről 1.030 Ft-ra nő, amennyiben az ügyfél nem teljesíti az ingyenes számlavezetés feltételeit (ha viszont teljesíti, akkor marad ingyenes)

- K&H Bank azon számlacsomagjai esetében, ahol nem ingyenes vagy nem 10 Ft az átutalás (mert akkor változatlan marad), az internetes átutalás bankon kívülre 0,11%, min. 54 Ft max. 2.500 Ft-ról 0,47%, min. 72 Ft max. 4.000 Ft-ra nő, azaz 0,36%-kal nő a díj, és még a minimumösszeg is emelkedik.

 

Végül: a piac jelenlegi állapota alapján az AXA Bank ügyfelein kívül a K&H Bank Zéró számlacsomagjának tulajdonosai járnak a legjobban, amennyiben a számlacsomag részét képező bankkártyát használják, továbbra is teljesítik az ingyenes számlavezetéshez szükséges feltételeket és megelégednek havi legfeljebb 4 saját ATM-ben végzett készpénzfelvétellel. Ebben az esetben ők 1 forintot sem fognak megérezni a pénzügyi tranzakciós illetékből (ha nem kértek SMS szolgáltatást, mert annak díja emelkedik, de ezt cikkünkben nem vizsgáltuk, mivel opcionális szolgáltatás)!

 

A Bankkártya.hu továbbra is figyelemmel követi a változásokat és december 16. után, amikor a januártól érvényes változások véglegesek lesznek, egy újabb áttekintő cikkben számolunk majd be a pénzügyi tranzakciós illeték banki díjakra gyakorolt hatásairól, addig pedig megvizsgáljuk a hitelkártyás díjváltozásokat is. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a bankok a január elejére már meghirdetett változtatásokat is módosíthatják!

 

A fenti cikk több napos munka eredménye. Az esetleges tévedésekért ezért elnézést kérünk, azok nem szándékosak, és kérjük írják meg nekünk, hogy helyesbíthessük!

 

Köszönjük figyelmüket!

 

A cikk alapjául szolgáló díjösszehasonlító táblázat innen tölthető le (PDF,

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó