Frissítve: Olcsóbban vásárolhatunk vonatjegyet bankkártyával vagy mobilfizetéssel az interneten

2013.06.29. 13:40 | Hírek

Július 1-től olcsóbban vásárolhatunk vonatjegyet, ha azt az interneten bankkártyával vagy mobilfizetéssel fizetjük ki ÉS otthon kinyomtatjuk vagy digitálisan mutatjuk be a kalauznak. Utóbbiról egy árva szó sincs a MÁV-START portálján rákeresve, ezért utánajártunk, mit is jelent ez. Több buktatót és ellentmondást is találtunk, melyekre még a MÁV-START ügyfélszolgálata sem tudja a választ.

A nagy portálok mind gépiesen átvették a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményét, de nem jártak utána a részleteknek. A minisztérium közleménye pedig hiányos, mert pont azt nem mondja el, ami az utasokat a leginkább érdekli.
A Bankkártya.hu – a tőle megszokott alapossággal - utánajárt a részleteknek.

Vagyis: mikor és hogyan is vásárolhatunk olcsóbban vonatjegyet 2013. július 1-től?

A vonatjegy vásárlásra már jelenleg is kétféle alternatíva van:

1) a MÁV-START jegyértékesítési pontjain (pl. vasútállomások) készpénzzel vagy ahol elfogadják, bankkártyával kifizetjük. Ekkor július 1-től is az eddig árat fizetjük, 3% kedvezmény nélkül!

2) Regisztrálunk a MÁV-START internetes jegyvásárlási rendszerében. A regisztráció, mely díjmentes, a https://jegyvasarlas.mav-start.hu/eTicketV2/ címen kezdeményezhető. Ekkor a jegyet úgy vehetjük meg, hogy vagy a http://mav-start.hu kezdőlapról kezdeményezzük a vonat kiválasztását és azt követően a „jegyvásárlás” gombbal lépünk tovább a fenti rendszerbe, vagy előbb a fenti rendszerbe belépve, majd onnan a „Jegyvásárlás” főmenüponton keresztül. Mindkét módszerrel ugyanoda jutunk: a kiválasztott menetjegyet a virtuális kosárba helyezhetjük. Akár több jegyet is összegyűjthetünk ezzel a módszerrel. Amikor végeztünk a menetjegyek összeválogatásával, az interneten kétféle módon rögtön ki is fizethetjük azokat.

2a) Bankkártyával vagy mobiltelefon egyenlegről fizetve az interneten ÉS a jegykiadó automatából nyomtatva, a vásárlási folyamat végén megkapott kódszám bevitelével. Ekkor NEM kapunk 3% árkedvezményt, az eddigi árat fizetjük! A jegykiadó automaták helyszínei az internetes rendszerbe történő belépést követően a Jegyátvételi pontok térképre kattintva, vagy közvetlenül az alábbi linkről érhetők el: https://jegyvasarlas.mav-start.hu/eTicketV2/HU/jegyatvetelipontok.html

2b) Bankkártyával vagy mobiltelefon egyenlegről fizetve az interneten ÉS otthon kinyomtatva a jegyet, vagy digitálisan bemutatva a kalauznak. KIZÁRÓLAG EKKOR kapjuk meg a 3% kedvezményt! A 3% kedvezmény akkor is érvényes, ha a vonatjegyet eleve szociális vagy üzletpolitikai kedvezménnyel vettük meg! (Örvendetes, hogy a 3%-os kedvezmény legalább a teljes árú jegyre mobilfizetéssel is elérhető, hiszen a MÁV-START eddig arra hivatkozott, hogy a törvényi szabályozás értelmében a mobilfizetés nem tartalmazhat kedvezményes jegyet.)

Az otthoni jegynyomtatás előnye a jegykiadó automatákhoz képest, hogy bármelyik vasútállomáson felszállhatunk vele, nem csak ott, ahol jegykiadó automata üzemel. Hátránya viszont eddig az volt, hogy csak egyetlen vonatra vehettük meg, s ha mégsem azzal utaztunk, akkor buktuk a jegy árát, azt ugyanis visszatéríteni csak elektronikusan, az utazás napját megelőző napon 12 óráig lehet (kivéve, ha az utas a MÁV-START hibája miatt válik jogosulttá a visszatérítésre). (Vagyis ezzel július 1-től szigorodik az a korábbi lehetőség, mely szerint a vonat indulása előtt 1 órával még vissza lehetett váltani a jegyet a webes felületen kezdeményezve.)

Ennek fényében valószínűleg elég ciki lesz július 1-től, ha valaki a 3% kedvezmény miatt otthoni jegynyomtatással megveszi a fél országon átmenő IC-re szóló jó drága jegyét, majd az utazás előtti este lebetegszik, mert ekkor értelmezésünk szerint még orvosi igazolással sem kaphatja vissza a jegy árát, miközben a jegykiadó automatán át kinyomtatott jegyekre vagy a személyesen megvett jegyekre ez a korlátozás egyáltalán nem érvényes. (Az otthon kinyomtatott jegy nem vehető át jegykiadó automatán vagy jegypénztárban, így már a vásárlási folyamat elején bebetonozzuk a kockázatos visszatérítési szabályt.)

2013. július 1-től azonban jelentős könnyítés történik az otthon nyomtatott menetjegy felhasználhatóságában: azzal már nem csak a kiválasztott, hanem bármelyik vonatra fel lehet szállni, mely nem pótjegy- vagy helyjegyköteles járat, azaz az otthon nyomtatott jegy a rajta feltüntetett napon és a rajta feltüntetett állomások között bármelyik, pótjegy nélkül igénybe vehető – alaptarifás – vonaton felhasználható lesz. A pótjegy- vagy helyjegyköteles járatokon azonban megmarad a csak egyetlen vonatra szóló érvényességi korlátozás, ami a helyjegykötelesnél tökéletesen érthető, a pótjegykötelesnél pedig tökéletesen érthetetlen.

Azt ráadásul maga a MÁV-START ügyfélszolgálat sem tudta megmondani, hogy mi a helyzet azokkal, akik mentesülnek a gyorsvonati pótjegy alól (pl. 50%-os kedvezményre jogosító START Klub kártyások), viszont nem a kiválasztott, de aznapi, tehát a szabályok szerint ugyanúgy igénybe vehető gyors-, vagy sebesvonatra szállnak fel az otthon kinyomtatott jeggyel. Erre a kérdésre várjuk az illetékesek válaszát.
Frissítés: A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott információk alapján egy meghatározott gyorsvonati pótjegyes gyors- vagy sebesvonatra megvásárolt, otthon nyomtatott jeggyel más gyors- vagy sebesvonatra, vagy személyvonatra is fel lehet szállni! Ez a szabály fordítva azokra is vonatkozik, akik mentesülnek a gyorsvonati pótjegy alól, pl. a MÁV Start-kártyás törzsutasokra. Ők a személyvonatra otthon nyomtatott jeggyel bármely gyors-, vagy sebesvonatra is felszállhatnak!

Az otthoni nyomtatással vásárolt jegyet ráadásul nem köteles kinyomtatni az utas, azt bemutathatja elektronikusan is; amit a sajtóközlemény szakszerűtlenül „digitális bemutatásnak” hív, ami teljesen mást jelent, de ezt most hagyjuk. Szóval a digitális bemutatás további anomáliákat is rejteget. A MÁV-START súgója szerint a digitális bemutatást kizárólag feláras vonatokon, illetve feláras kocsit továbbító vonat felárral igénybe vehető kocsijában vehetjük igénybe. Itt ellentmondás, hogy a gyorsvonati pótjegy is felárnak számít, ugyanakkor a pótjegyköteles sebes- és gyorsvonatokon a MÁV-START ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a kalauz nem rendelkezik olyan készülékkel, mely le tudja olvasni a digitálisan bemutatott QR-kódot, így itt csak a kinyomtatott menetjegy használható. Mivel azonban az IC járatokon rendelkezik, érthetetlen, hogy ugyanazon a vonaton az IC kocsiból a nem feláras kocsikba átszálló kalauznál miért nem vehetjük igénybe a digitális bemutatást. Erre is várjuk a MÁV-START válaszát.
Frissítés: A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott válasz alapján a vasúttársaság minden gyorsvonati pótjeggyel érintett sebes- és gyorsvonatán 2013. május 15 óta legalább az egyik kalauzt ellátja olyan készülékkel, mely képes beolvasni a digitálisan bemutatott QR-kódot, így aki bármely olyan vonattal kíván utazni, mely gyorsvonati pótjegyes, azon mindenképpen igénybe veheti a digitális bemutatást, így nem kell kinyomtatnia a 3%-os kedvezménnyel vásárolt menetjegyet.

Az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint az otthon kinyomtatott jegyet a digitális bemutatással ellentétben papír alapon bemutatva más készüléket használ a kalauz, tehát a digitális bemutatással ellentétben a papír alapon otthon kinyomtatott jegy csaknem minden vonaton elérhető (az adott vonatra érvényes pontos információt a vasúti útvonaltervező által ajánlott vonatok sor eleji narancssárga nyílra kattintva láthatjuk a sor jobb szélén: ahol egy sárga nyomtató ikon is szerepel, ott utazhatunk az otthon kinyomtatott jeggyel. Lásd a következő képet.).

Ezáltal ugyanazt az „otthon nyomtatott jegyet” megvásárolva sokkal széleskörűbb szabályokkal használhatjuk korszerűtlenül kinyomtatva, mint a korszerű és környezetbarát digitális bemutatással, ami némileg ellentmond annak a célnak, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóközleménye megfogalmaz a 3%-os kedvezménnyel kapcsolatban („a közlekedők adminisztratív terheinek további visszaszorítását, a korszerű fizetési módok terjedését szolgálja”).

(Az otthon nyomtatott jegyet egyébként nem csak otthon, hanem a vásárlást követően később, a rendszerbe újra belépve bárhol máshol, utólag is kinyomtathatjuk.)

Az pedig már triviális tény, hogy a digitális bemutatás esetén különösen vigyázni kell a készülék töltöttségére, hiszen egy állandóan bekapcsolt, és 3G hálózatra is engedélyezett, adatforgalmában folyamatosan bekapcsolt okostelefon pár óra alatt is képes lemerülni, márpedig ha hosszabb hívást kapunk, vagy indítunk, akkor előfordulhat, hogy már nem lesz energia a készülékben bemutatni a jegyet a kalauznak. Nem elképzelhetetlen, hogy a 3%-os kedvezmény miatt a jövőben jobban elterjed a digitális bemutatás, s vele az a szokás, mellyel a lemerült készülékekkel rendelkező utasok más okostelefonos vagy tablet PC-s utasoktól (vagy netán magától a kalauztól) kérnek segítséget, hogy a rendszerbe belépve azokon mutathassák meg érvényes jegyeiket a kalauznak.

Az otthon nyomtatott jegyről azt is tudni kell, hogy az menettérti utazásra nem használható, ám ha előre tudjuk, hogy mikor utazunk vissza, akkor különállóan megvehetjük a visszafelé irányú utazásra jogosító jegyet is. Az otthoni jegynyomtatás során kötelezően meg kell adni az utas nevét és születési dátumát, mely nem kell, hogy azonos legyen a regisztrált, illetve a jegy árát kifizető személlyel.

Mint arról a minisztérium sajtóközleménye említést tesz, a MÁV-START 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a vasúti menetjegyek a sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók. A szolgáltatást évről évre egyre többen választják, a lehetőséggel eddig több mint kétmilliószor éltek az utazók. A rendszerben vásárlók már nemcsak az állomásokon található jegyátvételi automatáknál, hanem egy egyszerű nyomtatón bárhol ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. A kényelmes megoldást annak bevezetése, 2011 óta több mint 175 ezer esetben választották az utasok.

Az otthoni nyomtatással a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó