A PSZÁF fogyasztóvédelmi akciója a devizahitelekkel kapcsolatban

2006.10.10. 13:00 |
Az elmúlt időszakban ugrásszerűen emelkedett a devizahitelek állománya, azonban – amint az a felügyelethez érkezett panaszokból is kitűnik – az érintett ügyfelek nagy része nem tudja felmérni a devizahitelekkel járó kockázatokat. A devizahitelekkel kapcsolatos ismeretek szélesebb körű terjesztésének érdekében a felügyelet 2006. szeptember 29. és október 19. között fogyasztóvédelmi tájékoztatási akciót szervez a devizahitelek témájában.
 
A felügyelet az ügyfelek tájékoztatására, a piac biztonságának megőrzése érdekében már korábban is közzétett honlapján termék-összehasonlító táblákat, hitelkalkulátort, fogyasztóvédelmi tájékoztatókat és tanulmányokat, ám a tendenciák szükségessé teszik a devizahitelekkel kapcsolatos ismeretek még szélesebb körű terjesztését. A felügyelet az írott és elektronikus sajtóban való intenzív megjelenés mellett külön sajtótájékoztatóval, tematikus honlap-felülettel, a devizahitelekről szóló, több százezer példányban terjesztett, közérthető kiadvánnyal, hirdetésekkel igyekszik segíteni a fogyasztókat döntéseik meghozatalában, illetve kockázataik mérséklésében, az esetleges későbbi panaszok megelőzésében. Az akció során többek között szó lesz a hitelfajtákról, a hitelek devizanemeiről, a kockázatok fajtáiról, a hitelkártyákról, az átutalásokról, a devizahitel és forinthitel sajátosságairól, a fogyasztó teherbíró-képességéről, a kockázatok mérséklésének lehetőségeiről, a felügyelethez érkező panaszokról és az ellenőrzési tapasztalatokról. A devizahitelekkel kapcsolatos problémák elkerülése, illetve csökkentése érdekében remélhetőleg a piaci szereplők is bekapcsolódnak a pénzügyi ismeretek terjesztésébe.
A devizahitelekkel összefüggő fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a felügyelet legújabb fogyasztóvédelmi kiadványa, a "PSZÁF a fogyasztókért" kiadványsorozat "Devizahitelek - tényleg értem?" című füzete is.
 
Megjelent: PSZÁF hírlevél, 2006. szeptember
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó